İSG ölçümü nedir ?

Berk

Global Mod
Global Mod
Merhaba Forumdaşlar, Sıcak Bir Hikâyem Var

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlerle iş sağlığı ve güvenliği ölçümü (İSG ölçümü) üzerine kendi küçük hikâyemi paylaşmak istiyorum. Belki birçoğunuz teknik bir konu gibi görebilir ama yaşadığım deneyim bana bunu çok daha insani ve duygusal bir bağlamda hissettirdi. Hikâyem, iş yerinde yaşanan basit bir ihmalin nasıl farkındalık ve değişime dönüştüğünü anlatıyor.

İlk Gün ve Tanışma

İş yerinde yeni bir proje başlamıştı ve ekibe katılalı birkaç hafta olmuştu. Ben, stratejik düşünen bir erkek olarak çözüm odaklı yaklaşmayı severim; riskleri sayısal verilerle analiz etmek, potansiyel sorunları önceden görmek benim doğam. Yanımda çalıştığım Ayşe ise empati ve ilişkisel zekâsıyla dikkat çeken biriydi. Her şey onun gözünden bakıldığında, iş güvenliğinin sadece kurallardan ibaret olmadığını anlamaya başladım. İnsanların güvenliği ve huzuru, Ayşe için sayılardan çok daha değerliydi.

İlk Uyarı ve Empati

Bir sabah, depo alanında bir ekip arkadaşı düşme tehlikesi atlattı. Ben hemen çevresel riskleri değerlendirmeye başladım: kaygan zemin, eksik işaretler, yetersiz aydınlatma… Formüller ve tablolar kafamda dönüyordu. Ayşe ise hemen arkadaşımızın moralini ve güven duygusunu ön plana aldı. Ona sarıldı, “İyi misin?” diye sordu. Ben bu anda fark ettim ki, İSG ölçümü sadece rakamlardan ibaret olsaydı, belki o anki korku ve endişe göz ardı edilecekti.

İSG Ölçümü: Sadece Sayılar mı, İnsan mı?

İşte tam bu noktada konuya girmek istiyorum. İş sağlığı ve güvenliği ölçümü, iş yerindeki riskleri belirleyip, önleyici tedbirler almak için yapılan sistematik çalışmalardır. Ancak deneyimim gösterdi ki, bunu sadece bir tablo veya rapor olarak görmek eksik kalıyor. İnsan faktörü, çalışanların psikolojisi ve ilişkisel bağlar da ölçümün ayrılmaz parçaları. Ben stratejik yaklaşımımla risk skorlarını çıkardım, Ayşe ise çalışanlarla birebir konuşarak riskleri deneyimlerden öğrenmeye çalıştı.

Hikâyenin Dönüm Noktası

Bir süre sonra, risk değerlendirme toplantısı geldi. Ben elimde tablolar ve analizler ile durumu sundum. Her bir sayı, potansiyel kazanın olasılığını gösteriyordu. Ayşe ise çalışanların gözünden anlatmaya başladı: “Mehmet, depoda ışık yeterince parlak değil, insanlar acele ederken kayıyor. Ve bu onları sadece fiziksel olarak değil, psikolojik olarak da etkiliyor.” O an fark ettim ki stratejik yaklaşımım ve Ayşe’nin empatik yaklaşımı birleşmeden tam anlamıyla İSG ölçümü eksik kalıyordu.

Birlikte Çözüm Üretmek

Ertesi gün birlikte alanı gezdik. Ben ölçüm tablolarını gösterdim, Ayşe çalışanların çekincelerini aktardı. Önce kaygan zeminler işaretlendi, ardından aydınlatma güçlendirildi. Ama en önemlisi, çalışanlarla küçük ama etkili bir güven farkındalığı çalışması başlattık. Ben rakamları, Ayşe ise insan duygusunu ön plana aldı; ortaya hem stratejik hem de empatik bir çözüm çıktı.

Öğrendiklerim

Bu deneyim bana şunu öğretti: İSG ölçümü, sadece fiziksel risklerin belirlenmesi değil, insanın güvenliğinin ve huzurunun ölçülmesidir. Erkekler olarak çözüm odaklı olabiliriz, sayısal verilerle ilerleyebiliriz, ama bu tek başına yeterli değil. Kadınların ilişkisel zekâ ve empati yetenekleri, riskleri deneyimden öğrenmek ve çözüm üretmek açısından hayati öneme sahip.

Hikâyenin Sonu Değil, Başlangıcı

O gün depodan çıkarken Ayşe bana gülümsedi: “Gördün mü? İnsan da bir ölçümdür.” Haklıydı. İSG ölçümü, kurallarla, tablolarla sınırlı kalmayıp insanı merkeze koyduğunda anlam kazanıyor. Forumdaşlar, belki sizler de iş yerinde veya günlük hayatınızda benzer deneyimler yaşadınız. Benim hikâyem, İSG ölçümünün sadece teknik bir zorunluluk olmadığını, insanı koruma sanatına dönüştüğünü gösteriyor.

Sizler de deneyimlerinizi paylaşmak isterseniz, merakla okumak isterim. Belki bir kahve molasında, belki bir vardiya arasında… Herkesin gözünden farklı bir İSG hikâyesi vardır. Ve inanın, bu hikâyeler iş yerimizi hem daha güvenli hem de daha insani kılıyor.

Sizlerin Yorumlarıyla Daha da Zenginleşebilir

Forumda bu konuyu tartışmak, deneyimlerinizi paylaşmak, yeni farkındalıklar oluşturmak için harika bir fırsat. Erkekler olarak stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımınızla, kadınlar olarak empati ve ilişkisel zekânızla iş birliği yaparak, iş güvenliğini sadece bir zorunluluk değil, herkes için daha anlamlı bir deneyime dönüştürebiliriz.

Hadi bakalım forumdaşlar, sizlerin hikâyeleri neler?