“Geleneksel olmayan bir konsepte, yani yiyecek ve şarabı eşleştirmeye karar verdik. Şarap hakkında düşünmenin sınırlarını zorlamaya çalışıyoruz” diyor derneğin başkanı ve şarap üreticisi Lubomír Tichý.
Fikir şeflerden birinin doğum günü partisinde doğdu. “Dernek olarak hepimiz gastronomi alanında çalışıyoruz ve Kovid'den en çok etkilenen alanın bu olduğunu gördük. Daha az müşteri gelir, fiyatlar yükselir. Şarap üreticileri olarak müşterilerimizi koruyoruz ve teslimat yaptığımız restoranlarla dostane ilişkiler sürdürüyoruz. İnsanların onlara gitmemesi şarap segmentini de etkileyecektir” diye açıklıyor.
Yemek kitabı böylece ülkenin dört bir yanından toplam on beş yerel şarap imalathanesini ve on beş gastro işletmeyi sunuyor. Aynı zamanda yayının oluşturulmasına yaklaşık beş düzine kişi katıldı. “Bir yıldan az bir süre için yaratıldı. Onun için üç bin kilometre yol gittik, beş buçuk bin fotoğraf çektik. Metinler ve grafikler üzerinde çalışmak binlerce saat sürdü” diye açıklıyor Tichý kitabının yaratılışının perde arkasını.
Çorba ve alkolü birleştirin
Yayında insanlar, örneğin mirabelle ve ayvanın karakteristik kokusuna sahip Sylvanian yeşillikleriyle iyi giden füme alabalık salatası tarifi bulacaklar. Veya bir bardak Pinot Blanc ile tamamlanan, çıtır çıtır ve yanık elmalı koyun peyniri kreması için.
“Her gastro işletmesi dört ila beş çeşitten oluşan bir menü sunuyor. Bazı yemekler basit ve daha az zahmetlidir, bazıları ise daha zordur ve hazırlanması birkaç gün sürer. Bunlara girecek kişinin zaten biraz tecrübe sahibi olması gerekiyor. Bu yemek kitabının sayfalarında gerçekten çırpılmış yumurta tarifi bulamazsınız” diye gülümsüyor derneğin başkanı.
Peki en çok hangi yiyecek ve şarap eşleşmesinden hoşlanıyor? “Ben şahsen şarabı çorbalarla eşleştirmeyi seviyorum. Çok zor bir kombinasyon, sanat diyebilirim. “Çorba, pek çok lezzeti karıştırdığı için özel bir yemektir” diye açıklıyor.
Derneğe göre, Çek Cumhuriyeti'nde şarap kültürü ile gastronomi arasındaki bağlantı henüz başlangıç aşamasındadır ve yemek kitabı, şarap ve yemeği birbirine yakınlaştırma çabasıdır. Şarap üreticisi, “Çoğu restoranda personel hâlâ size yemeğinizin yanına özel bir şarap sunmuyor” diyor ve örneğin Fransa, İspanya veya İtalya'da yemek için bu tür bir tavsiyenin yaygın olduğuna dikkat çekiyor.
“Orada sizi otomatik olarak belirli bir şarapla tanıştıracaklar. Şarap yetiştiren bir ülkeyiz, dahası, şarap kültürel bir içecek değil, bir tüketim değil. ” “Bu sonsuz miktarda bir keşif” diyor.
Temel amaç, yayının daha uzun bir süre çalışır durumda kalmasıdır. “Favori bir yemek kitabınız olduğunda onu düzenli olarak kullanırsınız. Kitapta, insanların seyahat edebilmesi için yıl boyunca ayrı ayrı etkinlik tarihleriyle birlikte işletmelerin ve şarap imalathanelerinin bir haritası yer alıyor” diyor. Etkinliğin tek seferlik bir etkinlik olup olmadığı ve şarap üreticisinin örneğin bir hafta sonu için şefi görmeye mi gittiği, yoksa şaraphanenin bulunmadığı aylık bir etkinlik mi olduğu, yalnızca restoran ile şarap imalathanesi arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Dernek başkanı, “Ya da tam tersi, şefler şarap imalathanesine gidecek” diye düşünüyor.
Şefle yemek pişirmek
Aynı zamanda “hacılar” haritada işaretlenen yerlerin mümkün olduğu kadar çoğunu ziyaret etmeye çalışacakları bir yarışmaya da katılabilirler. Kazanan daha sonra, yayının beş vaftiz babasından biri olan ünlü şef Roman Vaňek ile bir tadım yemeği veya yemek pişirmeyi sabırsızlıkla bekleyebilir.
“Yemek kitabı yapma fikrinin sonuna kadar çok uzun bir yol var. Ve Dunajovické kopci derneğinin şarap yetiştiricilerinin yapmaya karar verdikleri kitabı hazırlamak, katlanmak zorunda oldukları inanılmaz bir iştir. Bunu hiçbir yerde bulamazsınız. Onu bana getirdiklerinde kıçımın üstüne düştüm” diyor Vaněk.
“Bu o kadar büyük ölçekli bir yapım ki, ya tam bir deli ya da inanılmaz bir coşkuya sahip biri bu işin içine girebilir ki, onların durumu da tam olarak böyle. Şarap ya da yemekle ilgili kitaplara aşina olan herkes, birisinin bu kitapların yaratılışında hile yapıp yapmadığını ya da bunların dürüstçe yapılıp yapılmadığını tahmin edebilir. Ve bu gerçekten dürüstçe, çılgınca, yürekten yapılmış” diyerek gastronomi popülerleştiricisi coşkusunu gizlemiyor.
Şarap yemek kitabı aynı zamanda ilk olma özelliğini de taşıyor. Ancak bir başkasının ortaya çıkışı hala belirsiz. “Kapıyı açık tutuyoruz. Bir sonraki kitapta daha fazla restoran davet edebileceğimizi veya belki farklı bir tema seçebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak gelecekte ne yaratılıp yaratılmayacağını hala bilmiyoruz. Dernek olarak hâlâ birçok faaliyet ve etkinliğimiz var” diye bitiriyor Tichý.
Fikir şeflerden birinin doğum günü partisinde doğdu. “Dernek olarak hepimiz gastronomi alanında çalışıyoruz ve Kovid'den en çok etkilenen alanın bu olduğunu gördük. Daha az müşteri gelir, fiyatlar yükselir. Şarap üreticileri olarak müşterilerimizi koruyoruz ve teslimat yaptığımız restoranlarla dostane ilişkiler sürdürüyoruz. İnsanların onlara gitmemesi şarap segmentini de etkileyecektir” diye açıklıyor.
Yemek kitabı böylece ülkenin dört bir yanından toplam on beş yerel şarap imalathanesini ve on beş gastro işletmeyi sunuyor. Aynı zamanda yayının oluşturulmasına yaklaşık beş düzine kişi katıldı. “Bir yıldan az bir süre için yaratıldı. Onun için üç bin kilometre yol gittik, beş buçuk bin fotoğraf çektik. Metinler ve grafikler üzerinde çalışmak binlerce saat sürdü” diye açıklıyor Tichý kitabının yaratılışının perde arkasını.
Çorba ve alkolü birleştirin
Yayında insanlar, örneğin mirabelle ve ayvanın karakteristik kokusuna sahip Sylvanian yeşillikleriyle iyi giden füme alabalık salatası tarifi bulacaklar. Veya bir bardak Pinot Blanc ile tamamlanan, çıtır çıtır ve yanık elmalı koyun peyniri kreması için.
“Her gastro işletmesi dört ila beş çeşitten oluşan bir menü sunuyor. Bazı yemekler basit ve daha az zahmetlidir, bazıları ise daha zordur ve hazırlanması birkaç gün sürer. Bunlara girecek kişinin zaten biraz tecrübe sahibi olması gerekiyor. Bu yemek kitabının sayfalarında gerçekten çırpılmış yumurta tarifi bulamazsınız” diye gülümsüyor derneğin başkanı.
Peki en çok hangi yiyecek ve şarap eşleşmesinden hoşlanıyor? “Ben şahsen şarabı çorbalarla eşleştirmeyi seviyorum. Çok zor bir kombinasyon, sanat diyebilirim. “Çorba, pek çok lezzeti karıştırdığı için özel bir yemektir” diye açıklıyor.
Derneğe göre, Çek Cumhuriyeti'nde şarap kültürü ile gastronomi arasındaki bağlantı henüz başlangıç aşamasındadır ve yemek kitabı, şarap ve yemeği birbirine yakınlaştırma çabasıdır. Şarap üreticisi, “Çoğu restoranda personel hâlâ size yemeğinizin yanına özel bir şarap sunmuyor” diyor ve örneğin Fransa, İspanya veya İtalya'da yemek için bu tür bir tavsiyenin yaygın olduğuna dikkat çekiyor.
“Orada sizi otomatik olarak belirli bir şarapla tanıştıracaklar. Şarap yetiştiren bir ülkeyiz, dahası, şarap kültürel bir içecek değil, bir tüketim değil. ” “Bu sonsuz miktarda bir keşif” diyor.
Temel amaç, yayının daha uzun bir süre çalışır durumda kalmasıdır. “Favori bir yemek kitabınız olduğunda onu düzenli olarak kullanırsınız. Kitapta, insanların seyahat edebilmesi için yıl boyunca ayrı ayrı etkinlik tarihleriyle birlikte işletmelerin ve şarap imalathanelerinin bir haritası yer alıyor” diyor. Etkinliğin tek seferlik bir etkinlik olup olmadığı ve şarap üreticisinin örneğin bir hafta sonu için şefi görmeye mi gittiği, yoksa şaraphanenin bulunmadığı aylık bir etkinlik mi olduğu, yalnızca restoran ile şarap imalathanesi arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Dernek başkanı, “Ya da tam tersi, şefler şarap imalathanesine gidecek” diye düşünüyor.
Şefle yemek pişirmek
Aynı zamanda “hacılar” haritada işaretlenen yerlerin mümkün olduğu kadar çoğunu ziyaret etmeye çalışacakları bir yarışmaya da katılabilirler. Kazanan daha sonra, yayının beş vaftiz babasından biri olan ünlü şef Roman Vaňek ile bir tadım yemeği veya yemek pişirmeyi sabırsızlıkla bekleyebilir.
“Yemek kitabı yapma fikrinin sonuna kadar çok uzun bir yol var. Ve Dunajovické kopci derneğinin şarap yetiştiricilerinin yapmaya karar verdikleri kitabı hazırlamak, katlanmak zorunda oldukları inanılmaz bir iştir. Bunu hiçbir yerde bulamazsınız. Onu bana getirdiklerinde kıçımın üstüne düştüm” diyor Vaněk.
Haftalık 5plus2 Her Cuma ücretsiz Bölgelerdeki ilginç insanlar, olaylar ve olağandışı olaylar hakkında okumalar. |
“Bu o kadar büyük ölçekli bir yapım ki, ya tam bir deli ya da inanılmaz bir coşkuya sahip biri bu işin içine girebilir ki, onların durumu da tam olarak böyle. Şarap ya da yemekle ilgili kitaplara aşina olan herkes, birisinin bu kitapların yaratılışında hile yapıp yapmadığını ya da bunların dürüstçe yapılıp yapılmadığını tahmin edebilir. Ve bu gerçekten dürüstçe, çılgınca, yürekten yapılmış” diyerek gastronomi popülerleştiricisi coşkusunu gizlemiyor.
Şarap yemek kitabı aynı zamanda ilk olma özelliğini de taşıyor. Ancak bir başkasının ortaya çıkışı hala belirsiz. “Kapıyı açık tutuyoruz. Bir sonraki kitapta daha fazla restoran davet edebileceğimizi veya belki farklı bir tema seçebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak gelecekte ne yaratılıp yaratılmayacağını hala bilmiyoruz. Dernek olarak hâlâ birçok faaliyet ve etkinliğimiz var” diye bitiriyor Tichý.