BHUBANESWAR: Tek bir aday koçluk almadı UPSC Yüksek Öğrenim Bakanı Rohit Pujari Çarşamba günü burada yaptığı açıklamada, eyalet hükümetinin kamu hizmeti soruşturmasının sınavı geçtiğini söyledi.
Bakan yanıtında, hükümet destekli bir merkezde eğitim almış yalnızca bir adayın Birlik Kamu Hizmeti Komisyonu (UPSC) tarafından yürütülen 2020 kamu hizmetleri ön sınavını geçtiğini söyledi. Daha erken, IAS üniversitelerde adaylara koçluk verildi. Koçluk 2016-17’de başladı ve 2018-19’a kadar devam etti.
Aralık 2021’de, eski yüksek öğretim bakanı Arun Kumar Sahoo meclise, eyalet hükümetinin üniversiteler ve özel bir koçluk enstitüsü aracılığıyla 2016-17’den beri IAS’nin yoksul öğrencilere yönelik koçluğuna yaklaşık 2,42 crore harcadığını söylemişti.
Yüksek öğretim departmanı, 2016-17 ve 2017-18’de sekiz üniversiteye devlet memurlarına yönelik koçluk merkezlerini işletmeleri için 1,82 Rs crore verdi.
Utkal Üniversitesi’ne 30 lakh Rs, Balasore’deki Fakir Mohan Üniversitesi’ne 10 lakh Rs, North Odisha Üniversitesi’ne 12.5 lakh Rs ve Berhampur Üniversitesi, Sambalpur Üniversitesi, Ravenshaw Üniversitesi Cuttack, Rama Devi Kadın Üniversitesi, Bhubaneswar ve GM Üniversitesi, Sambalpur.
Hiçbir başarı bulamayınca departman, kamu hizmeti alanında adaylara koçluk yapmak için 7 Mart 2019’da Dhyeya Eğitim Hizmetleri Private Limited ile bir Mutabakat Zaptı (MoU) imzaladı. İlk partide 99 aday kabul edildi. Resmi kaynaklar, hükümetin koçluk için 60 lakh Rs harcadığını söyledi. Sahoo o sırada toplantıda departmanının başarılı adaylarla ilgili yıllık verileri olmadığını söylemişti.
Pujari, eyalet hükümetinin adaylar için ücretsiz bir memur koçluk programı başlattığını söyledi. ACQ IAS Akademi Konsorsiyumu, Bhubaneswar’daki 200 adaya koçluk sağlayacaktır. 26 Mart’ta yapılacak giriş sınavından seçileceklerini sözlerine ekledi.