Tutum nedir sosyal bilgiler ?

Deniz

Global Mod
Global Mod
Tutum Nedir? Sosyal Bilgilerdeki En Büyük “Sosyal” İkilem

Selam forumdaşlar! Bugün biraz derinlere iniyoruz, ama merak etmeyin; suya batmadan çıkacağız! Konumuz “tutum” – yani hayatımızda (ve özellikle sosyal bilgiler derslerinde) ne kadar önemli olduğunu sonradan fark ettiğimiz, ancak bazen bir “şey” olarak bile tanımlamakta zorlandığımız bir kavram. Bu yazıyı okurken bir yandan gülümseyecek, bir yandan da “Ya bu kadar basitti, niye daha önce hiç düşünmemiştim?” diyeceksiniz. Şimdi hazırsanız, sosyal bilgiler dersinin içinde kaybolmaya başlamadan önce “tutum”u kısaca keşfe çıkalım!

Tutum: Bu Kadar Ciddi Olmamalıydık, Değil Mi?

Tutum, her zaman ciddi bir şey gibi görünür. “Tutum” deyince hemen aklınıza yazılı sınavlarda öğrencilere yapılan “bunu doğru yapmalısın, aksi takdirde çok fena olursun” tavrı gelir. Ama tutum aslında hayatın her alanında gördüğümüz ve farkında olmadığımız bir kavram! Evet, evet... o sosyal bilgiler kitaplarındaki o büyük kelimeler bazen düşündüğümüzden çok daha yakın olabilir.

Bir başka deyişle, tutum bir insanın bir olaya, duruma veya kişiye karşı geliştirdiği genel tavırdır. Yani, eğer birine "sürekli iyi" diyorsanız, bu kişi hakkında iyi bir tutumunuz olduğu anlamına gelir. Ya da sınavı geçemediğinizde “Bu dersi sevmiyorum, kesinlikle geçemem!” diyorsanız, bu da aslında negatif bir tutumun örneğidir. Tutum, zaman zaman “işte ben tam olarak bu olmam lazım” diye düşündüğünüzde kafanıza dank eder. Ama bence biz daha eğlenceli ve pratik bir açıdan yaklaşalım!

Erkekler ve Strateji: "Bu İşin Bir Çözümü Var!"

Sizce erkeklerin tutumları daha çok neye dayanır? Tabii ki stratejiye! Düşünün, bir erkek sosyal bilgiler sınavında tutumu nasıl ele alır? Cevap: Önce soruları çözer, sonra sıfırdan bir çözüm önerisi geliştirebilir, en son da "Buradaki sistemin hatalı olduğu kesin" diye düşünüp öğretmeni bir stratejiyle ikna etmeye çalışır. Erkekler, hayatlarındaki birçok durumu genellikle çözüm odaklı düşünürler.

Aynı şey, günlük hayatta da tutumlarında kendini gösterir. Kadınlar ve erkekler arasında empati farkı diye bir şey olduğu kesin. Ama erkekler bu konuda daha çok “burada bir sorun var, çözmeliyim” tutumuyla yaklaşıyor. “Evet, bu araba bozuldu. Ama bozulmuş olan her araba bir fırsattır! Hemen tamir etmeye başlıyorum” tutumu ve bakış açısı, erkeklerin sosyal durumlardaki pratik yaklaşımını simgeler. Sorun büyük ya da küçük olsun, çözümü her zaman vardır, değil mi? Tabii, bazen çözüm düşündüklerinden çok daha karmaşık olabilir, ama olsun, yine de çözüm odaklı yaklaşımlarının keyfi bir başka!

Kadınlar ve İlişki: "Hadi Gel, Konuşalım..."

Öte yandan, kadınlar tutumlarını bazen daha empatik ve ilişki odaklı kurarlar. "Beni anlıyor musun?" diyerek başlayan bir tutum, çok fazla düşünülmeden bile hemen ilişki kurmaya yönelir. Kadınlar tutumlarını bazen sosyal bilgiler dersinde bile fark etmeden kullanabilirler: “Sosyal bilgiler mi? Tabii ki biliyorum, ama ben derste öğrenci arkadaşlarımı da anlamalıyım. Onlara nasıl daha yardımcı olabilirim?”

Ve evet, kadınların “tutum”u bazen bir çözüm değil, çözümü yapacak tüm yol arkadaşlarını bulmak için harcanan bir zaman olabilir. Sonuçta tutum sadece sorunu çözmekle ilgili değil, bazen de o sorunu çözerken birbirimize nasıl yaklaşacağımızla ilgilidir. Sosyal bilgiler dersinden bahsederken, bir kadının tutumunu şöyle hayal ediyorum: “Evet, hükümet sistemi hakkında çok şey söyledik ama o toplantıya neden herkes katılmadı? Belki birlikte daha fazla çalışmalıydık?” Herkesin birbirini daha iyi anlaması ve birlikte bir çözüm üretmesi gereken bir yer.

Tutumun Hangi Türü Daha İyi? Erkek mi, Kadın mı? Hayır, Hayır...

Bence işin en güzel yanı, ne erkeklerin ne de kadınların tutumunun tek başına daha iyi olmasıdır. İki yaklaşım da birbirini dengeler. Birinin problemi çözme gücü, diğerinin duygusal zekasıyla tamamlanır. Yani sosyal bilgiler dersinde her iki tutum da gereklidir: birisi olayı hızlıca anlamaya çalışırken, diğeri onu anlamadan sadece çözüm önermez, tüm arkadaşlarıyla birlikte çözüme adım atar. Bunu mesela, "Hadi gel, birlikte çözüm üretebiliriz!" diye düşünün. Bazen çözüm için ikisinin birleşmesi gerekir!

Peki Ya Bizim Tutumumuz? Forumdaşlar, Ne Düşünüyorsunuz?

Şimdi sıra sizde! Sosyal bilgiler dersinde tutumları nasıl benimsiyorsunuz? Erkeklerin stratejik çözümcülüğü ile kadınların empatik ilişkisel bakış açıları arasında bir denge kurmaya çalışıyor musunuz? Belki de ikisini birleştirerek her duruma en uygun yaklaşımı buluyorsunuzdur! Hem kadınların hem de erkeklerin tutumlarını değerlendirip nasıl en iyi sonuçlara ulaştığınızı yorumlarda paylaşabilirsiniz. Hepimizin tutumu farklı, ama kim bilir? Belki de hepimiz aynı yolda ilerliyorduruz... Ya da belki de hala çözülmesi gereken çok şey vardır, kim bilir? 😄

Bekliyorum, yorumlarınızı!