Tımarhane başkanı, müşterilerimizin bir şeyler başarmış insanlar olduğunu söylüyor

DünyaBot

Member
Vídeňská’daki akıl hastanesini de kapsayan Brno belediyesinin gençler ve genç yetişkinlere yönelik sosyal önleme dairesi başkanı, “Burada herkes işini yüreğiyle yapıyor” diyor.

İlk akıl hastanesine 29 yıl önce girdiniz. Başlangıçlarınız nasıldı?
Yeni bir ortama girdim ve ne ya da nasıl olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Burada işlerin nasıl yürüdüğünü sorduğumda bana şöyle söylendi: “Ondan ne yaparsan onu alırsın.” Beni asıl çeken şey buydu, işin tamamen farklı bir şekilde yapıldığını görebiliyordum. Bireysel bir yaklaşım vardı, ödül-ceza bazında işlemedi. Herkes buraya aile ortamı gibi davranmaya çalıştı. Bu beni heyecanlandırdı ve aradan geçen sürede değişmediğini söyleyebilirim.

Değer verdiğiniz kişilere yaklaşımınız nasıl değişti? Otuz yıl önce tamamen farklı bir zamandı.
Programa ve müşterilerle çalışmaya gelince, başından beri tamamen aynıydı, hiçbir şey değişmedi. Bazen sadece bir form. Tek fark, çocuk haklarının başlangıçta bu kadar katı bir şekilde tanımlanmamış olmasıdır. Bugün onlarla ilgili pek bir şey yapamıyoruz ki bunun bazen zararlı olduğunu düşünüyorum. Onlar hakkında temel bilgilere bile sahip değiliz, örneğin okuldan, bu da sorunlu. Bir diğer değişiklik ise başlangıçta onlarla takılırdık, bugün onlarla oynayacağım.

Peki barınaklarınızda gençlerle nasıl çalışıyorsunuz?
Burada daha yüksek veya daha düşük işlevler için oynamıyoruz. Çalışmaya katılabilecek herkes. Örneğin bir bakım görevlisi müşterileri çalıştırır, onlarla çeşitli faaliyetlerde bulunur. Elbette onlara iş bulması zor ama biz onların ortalıkta dolaşmamasını ve gerçekten bir şeyler yapmasını istiyoruz. Konseptimiz müşterilerin ya okula ya da işe gitmesidir. Değilse, cihazın yararına ücretsiz olarak çalışırlar. Müşterilerin hiçbir şey yapmadığı ve bizim burada yapmalarına izin vermediğimiz diğer barınaklardan farkının da bu olduğunu düşünüyorum.

Zor koşullardan gelen gençlere yardım ediyorsunuz. Size hangi sorunlarla geliyorlar?
Bunu 15’ten 18’e ve 18’den 26’ya kadar iki kategoriye ayırmamız gerekiyor. İlk kategoriye göre, danışanlar genellikle aile içi ilişkilerde bir sorun olduğu gerçeğiyle gelirler ve buna başka şeyler de eklenir; örneğin gece evde olmazlar, anlaşmalara uymazlar ya da yeni bir ilişkiye hazırlanmazlar. okul. Ailede bir ebeveynin biyolojik olduğu, diğerinin ise aileye dahil olduğu modeli sıklıkla görüyoruz. O zaman sorunun ebeveynlerden mi yoksa çocuktan mı kaynaklandığını bilmiyoruz ve durumu düzeltmeye çalışıyoruz.

İkinci kategoride ise müşteriler işsiz, evsiz ve başlarını sokacak bir çatının olmadığı gerçeğiyle geliyorlar. Amacımız onların okula gitmesi, çalışması veya tesis için çalışmasıdır. Borçluluk da günümüzde bir olgu, yüzde elliye yakınını etkilediğini söyleyebilirim. İster toplu taşıma borçları, ister sağlık sigortası şirketleri, ister çeşitli telekomünikasyon şirketleri olsun.

Müşterilerinize sorunları konusunda nasıl yardımcı oluyorsunuz?
Onlara tavsiyelerde bulunuyoruz, okul ve iş ayarlama konusunda daha fazla yardım ya da maddi ihtiyaçlarda yardımların ele alınmasında yardım sunuyoruz. Onlara emekli maaşı da düzenliyoruz çünkü maalesef bazılarının farklı bedensel engelleri var, dolayısıyla buna ihtiyaç var. Temel olarak müşterinin ihtiyaç duyduğu ve ilgi gösterdiği her şeyi yapıyoruz. Her birinin onlara her konuda yardımcı olacak bir kilit görevlisi var. Ayrıca hem akıl hastanesindeki müşterilerin hem de sokaktaki çocukların gelebileceği düşük eşikli bir Kumbal kulübümüz var. Kulüp, müşteriyle basit bir konuşma bile dahil olmak üzere tüm sorunlarda yardım sunuyor ve bu da onu çoğu zaman ondan fazla psikologdan çok daha fazla harekete geçiriyor. Kulüp bünyesinde ayrıca çeşitli spor aktivitelerine katılıyor, tekne antrenmanı, kayak kursu gibi gezilere çıkıyoruz.

Barınaklarınızın en önemli özelliklerinden biri sakinlerinin doğal çevreyle bağlarını kaybetmemesidir. Ne içeriyor?
Yani sadece ikametgahlarını değiştiriyorlar ama çevreleri aynı kalıyor. Hala aileleri ve arkadaşlarıyla iletişim kurabiliyor, onları ziyaret edebiliyorlar. Ayrıca kendi kararlarını verebilir ve boş zamanlarına sahip olabilirler. Eğer bir genci alıp yüz kilometre uzaktaki bir çocuk yuvasına koyarsam, o aynı okula devam edemez ya da öğleden sonra büyükannesini ziyaret edemez, oysa biz bunu yapabiliriz.

Akıl hastanesindeki kız ve erkek çocuklar için tipik bir gün nasıl geçiyor?
Sabah kalkarlar, kahvaltı ederler ve okula ya da işe giderler. Her ikisine de katılmayanlar barınakta çalışıyor. Daha sonra tesise geri dönerler, kilit personelleriyle ilk temaslarını kurarlar ve ne yaptıklarını, ne yapmadıklarını açıklamalıdırlar. Öğleden sonra boş zaman aktivitelerine katılıyorlar çünkü zamanlarını aktif kullanmalarını istiyoruz. Örneğin en yaygın konularda sosyal eğitim alıyorlar; iletişim kurmayı, işe nasıl başvuracaklarını veya çeşitli formları nasıl dolduracaklarını öğreniyorlar.

Peki sığınma yerinizden ayrılanlarla tanışıyor musunuz?
Elbette yaklaşık beş yılda bir toplantı yapıyoruz, dolayısıyla onlardan geri dönüş alıyoruz. Meslektaşları ayrıca eski bir müşterinin aradığını veya uğradığını da sık sık söylüyor. Geçenlerde bunlardan yirmi beş yıl önce burada olan biri, bizi hatırladığını yazdı. Ve çocuklarını her büyüttüğünde, eski kilit çalışanının bunu nasıl yapacağını düşünüyor. Müşteriler tekrar düşündüğünde işin iyi bir tarafının olması çok tatmin edici. Geri gelip bize yazdıklarında, bu her zaman pastanın kremasıdır.

Yardıma veya tavsiyeye ihtiyaç duymak için size geri döndüler mi?
Evet elbette sadece güzel şeylerden değil, bir sorunları olduğunda da konuşuyorlar. Örneğin geçenlerde miras konusunda tavsiyeye ihtiyacı olan bir bayan aradı. Sosyal hizmetlerde işleyiş şekli şu; yaptığımız belirli faaliyetler var. Bu tavsiye ve yardım zaten standartların üzerinde, ancak bunu son derece takdir ediyorum, çünkü işin sonuçları var ve müşteriler geri gelmeye devam ettiğinde isteyebileceğimiz en fazla şey bu. Bize ihtiyaçları olduğu sürece bu bitmeyecek bir iş.

Neredeyse otuz yılda 1.800’den fazla genç sığınağınızdan geçti. Aklınıza takılan ilginç bir hikayeyi hatırlıyor musunuz?
Yıldönümü kutlaması için, uzun zaman önce akıl hastanesinde kalan biri buradaydı. O zamandan beri birbirimizi görmedik ve bunun ne kadar harika olduğunu çok sevgiyle hatırladığını söyledi. O zamanlar onun asla bir işe yaramayacağını, sokağa düşüp evsiz kalacağını düşünmüştük. Bugün şirkette altıncı yıldır çalışıyor, memnunlar, güzel bir maaşı var, onu da diliyorum. Borçları bitti, bir mülk satın aldı ve mutlu bir hayat yaşıyor, bu sadece bir mutluluk. Genel olarak, eski müşterilerin artık hayatta bir şeyler başarmış insanlar olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Başarılı girişimciler haline geldiler, şirketleri var ya da istihdam ediliyorlar. Ve elbette işimizin amacı da bu.

Herhangi bir nedenle evde yaşamak istemeyen veya yaşayamayan bir genç tanıyorsam onun sizinle yaşamasını sağlamak için ne yapmalıyım?
Yeni müşteri kabul etmemiz için yasal şartların yanı sıra tek şartımız var; toplu tesiste yaşayabileceğine dair doktor raporu getirmesi. Başka bir şartımız veya herhangi bir katılım formumuz yoktur. Motivasyon görüşmesi için kendisini ofise davet edeceğim, hizmetle ilgilenenlerin defterine yazacağım ve kalacağı yeri soracağım. Her müşteri bunu kendisi seçer, tek şart hedeflerinin onu bir yere taşımasıdır. Bu bir okul bulmak, iş bulmak, yarı zamanlı bir iş bulmak ya da borçlarınızı çözmek olabilir. Müşteri bizi kendisi de bulabilir. Geçen hafta burayı bir bayan aradı, iki aydır evden kaçtığını ve bizimle yaşamak istediğini söyledi. Bu farklı.