Kim Židlochovice yakınındaki Výhon tepesine tırmanıp Akátová věž adlı gözetleme kulesine tırmanırsa buradan pitoresk Nosislav köyünü de görecektir. Şarap yapımı 1406'dan beri bununla ilişkilendirilmiştir, çok eski zamanlardan beri burada çevredeki yamaçlarda üzüm yetişmiştir ve bugüne kadar pek çok mahzen ziyaretçilere eşsiz tada sahip şaraplar sunmaktadır.
1990'lı yılların başında genç mezun bir bahçıvan ve eşi köye taşındıklarında, ikisi de bağ sevgisini kalplerinin derinliklerinde taşımışlardı. O zamanlar Karel Válka ve eşi Milada, Boleradice yakınlarındaki JZD'de hâlâ çalışıyorlardı.
Bugün, arkalarındaki bağlarda otuz yıldır dürüst bir çalışma yürütüyorlar ve ellerindeki organik rejimde, eski prosedürler ve modern ekipmanlar kullanılarak yılda 50.000 litre mükemmel şarap üretiliyor.
Ayrıca deneyimleri, oğlu Vojtěch ve eşi sommelier Natália'nın gençlik gücüyle birleşiyor. Vinařství Válka yakın zamanda ortak çabaları nedeniyle 2023 Yılın Çiftliği unvanını kazandı.
Sosyalizmde şarap yapımının başlangıcının bile idare edilebilir olduğu söyleniyordu. “Akıllı olsaydın” diye gülüyor Karel. “İşte o zaman kendimize ait ilk bağımızı satın aldık ve üzerinde çalıştık. Bu, kelimenin modern anlamında bir iş değildi ve arazi mülkiyeti konusunda da büyük kısıtlamalar vardı. Ancak eğer kişi yetenekliyse ve onunla ne yapacağını biliyorsa, her şey yolunda giderdi” diyor.
“Ama bu zor bir işti” diye ekliyor karısı. Milada, “Çalıştık ve her zaman olanaklar elverdiği ölçüde arazi satın almaya çalıştık” diye belirtiyor ve ilk otuz üzüm bağlarının yarısının kiralandığını belirtiyor. Bugün kendi on hektarlık arazisinde çiftçilik yapıyor.
Başkasının arazisinde çiftçilik yapmak Válkov'ların yolu değil. “Bazı şarap üreticilerinin hâlâ toprakları yok ama dev işletmeler kurdular. Daha katı bir prosedür seçmiş olabiliriz ama üzüm bağlarımız artık bir aile yadigârı,” diyor Karel.
“Biz esas olarak kendimize inanıyoruz”
Devrimden sonra şarap işinin doksanlı yıllar öncesine göre daha kolay olacağını düşünüyorlardı. “Her şeyin kolay ve hızlı ilerleyeceği izlenimini edindik. Her açıdan başarılı oldu ama kolay ve hızlı olmadı” diye gülümsüyor şarap üreticisi. Her ne kadar kalpleri her yıl sonuç getirse de onları sürdürmeye yetmiyor.
Yeni milenyumun başında bu durum değişti. Karel 2002 yılında işinden ayrıldı, Milada ise iki yıl sonra bankada çalışmaya başladı. Ve kendilerini tamamen şarap yapımına adamaya başladılar. Çift iş paylaşımı yaptı. Üzüm bağları Karl'ın alanıydı ve hâlâ da öyledir. Milada yönetimle ilgileniyordu ve esas olarak bir şarap uzmanı, yani bir şarap uzmanıydı.
İşler gelişmeye başlayınca Válek için de çeşitli tadımlar düzenleyerek işi kolayca toparlamaya başladılar. Karel, “Doksanlı yıllarda vaktimiz varken bunu denedik ama uzun bir süre gastronomiden vazgeçtik” diye anımsıyor Karel.
Genç nesil yavaş yavaş ama oldukça kendiliğinden bir şekilde aile işini devralıyor.
Ancak şaraphane her yıl büyüdü ve temel görevler her zaman ailede kaldı. Aynı zamanda, birçok benzer işletmede operasyona çok fazla akrabanın dahil olmaması bir gelenektir. Ancak Válko'ya şu slogan rehberlik ediyor: Kendim yaptığım şeyi doğru şekilde yaparım. “Biz kendimize inanıyoruz. Bir aile şarap imalathanesinin prototipi olduğumuzu söyleyebilirim” diyor Karel.
Bugün Válka Şaraphanesi'nde toplam yedi üye yer alıyor. Kurucuların yanı sıra, daha önce adı geçen en genç kişi olan Vojtěch'in oğlu ve eşi Natálií, refahla ilgileniyor. Vojta'nın çocukluğundan beri üzüm bağlarıyla ilişkisi var, Natálka Çek Cumhuriyeti'ndeki en iyi kadın sommelier. Genç çift ağırlıklı olarak pazarlama, tanıtım ve satışla ilgileniyor.
Şirkette çalışan, hem bağda hem de mahzende usta, adeta geniş bir aileye mensup üç çalışan daha var. Sezon boyunca, diğerleri gibi onlar da yarı zamanlı çalışanları işe alıyorlar.
Genç Válk ailesi, salgının kriz yıllarında bile şarap imalathanesini “arzularıyla” sürdürdü. Örneğin, çevrimiçi tadımlar düzenlediler ve genel olarak gastronomi ile şarabı daha yakından ilişkilendirdiler, böylece Karel ve Milada'nın otuz yıl önce hafifçe başlattıkları işi tamamladılar.
“Gençler internette yaptıklarımızdan çok daha fazlasını satabiliyorlar. Kovid sırasında avantajımız, o zamanlar çok faydalı olan işlevsel bir e-mağazamızın olmasıydı”, diye övüyor Milada.
Çift, krizi kendilerini kurtaran sanal dünyanın merceğinden hatırlarken, bazı şarap üreticileri haber olmadan da idare edebileceklerinden emindi. Karel, “Fakat şu anda neredeyse hiç” diyor.
Bugün Válk ailesi çeşitli etkinlikler düzenliyor ve genç nesil sosyal ağlarda tanıtıma aktif olarak katkıda bulunuyor. “Şarap imalathanemizi Vojta ve Natálka'ya devretmeyi planlıyoruz. Her şey hâlâ devam ediyor” diyor Milada. Böylece genç nesil yavaş yavaş ama oldukça kendiliğinden bir şekilde aile işini devralıyor.
On beş çeşit ve organik elma şarabı
Válkovi, üretiminin bir takım katı yetiştirme koşullarını karşılaması gereken organik şaraplara odaklanıyor. Temel, çeşitli kimyasal spreyler, yabani otlara karşı herbisitler ve suni gübreler gibi sistemik yöntemlerin kullanılmamasıdır. Bu nedenle iş çok daha karmaşık ve zahmetlidir; ancak bu şekilde araziye ve üzüm bağlarına iyi bakılır.
Bugün on hektarlık üzüm bağlarının yanı sıra iki tane daha meyve bahçesi bulunmaktadır. Yılda elli bin litreye kadar şarap üretiyorlar ve on beş çeşidi işliyorlar. Riesling Vlasský, Chardonnay ve Pálava müşteriler arasında en çok arananlardır. Ayrıca üretimlerini organik elma şarabı, üzüm jölesi, Hint turşusu veya kavrulmuş kabak çekirdeği ile desteklediler. Dürüst aile işletmeleriyle dolu uzun geçmişleri nedeniyle Válek'ler, Aralık ayı başında 2023 Yılın Çiftliği ödülünü aldı.
Esas olarak şarap imalathaneleri olmasına rağmen, yarışmanın kriterleri örneğin çiftliğin görünümü, iş organizasyonu, ekonomik sonuçlar veya ailenin operasyona katılımıydı. “Galibiyet bizi çok hoş bir şekilde şaşırttı ve bunu ancak yerinde duyurulduğunda öğrendik ki bu daha da büyük bir şoktu. Zar zor nefes alıyorduk” diye gülümsüyor Milada.
“Bir çiftliği düşündüğünüzde aklınıza bir gölet, bir vadi ve sulak alanlar geliyor. Arazisi fazla olanların şansının daha fazla olduğunu düşündük. Zaferden çok memnun kaldık çünkü dekorasyon için daha çok orada olacağımızı düşündük” diye itiraf ediyor Karel.
Gelecekte Válkovi, şarap üretimini temel olarak kolaylaştıracak daha büyük bir salonla işlerini genişletmeyi planlıyor. Şirketin tek bir “nokta”da üretim tesisleri ve depolama mahzenleri bulunmadığından, bağ bahçesindeki eski bir ahırın yerine inşa etmeyi planlıyorlar. Aile şirketi hâlâ büyüyebilir.
“Yılın çiftliği olmak bir başarı ama aynı zamanda bir taahhüttür. Başarılı olma ve zanaatımızda daha iyi olmaya devam etme kararlılığımız,” diye belirtiyor Karel, gülümseyen karısına bakarak. Tam olarak bu resimde Válek çiftinin birlikte başardığı otuz yıllık sıkı çalışmayı ve çalışmayı görebilirsiniz. Ve sonuç tıpkı şarapları gibi olgunlaştı.
1990'lı yılların başında genç mezun bir bahçıvan ve eşi köye taşındıklarında, ikisi de bağ sevgisini kalplerinin derinliklerinde taşımışlardı. O zamanlar Karel Válka ve eşi Milada, Boleradice yakınlarındaki JZD'de hâlâ çalışıyorlardı.
Bugün, arkalarındaki bağlarda otuz yıldır dürüst bir çalışma yürütüyorlar ve ellerindeki organik rejimde, eski prosedürler ve modern ekipmanlar kullanılarak yılda 50.000 litre mükemmel şarap üretiliyor.
Ayrıca deneyimleri, oğlu Vojtěch ve eşi sommelier Natália'nın gençlik gücüyle birleşiyor. Vinařství Válka yakın zamanda ortak çabaları nedeniyle 2023 Yılın Çiftliği unvanını kazandı.
Sosyalizmde şarap yapımının başlangıcının bile idare edilebilir olduğu söyleniyordu. “Akıllı olsaydın” diye gülüyor Karel. “İşte o zaman kendimize ait ilk bağımızı satın aldık ve üzerinde çalıştık. Bu, kelimenin modern anlamında bir iş değildi ve arazi mülkiyeti konusunda da büyük kısıtlamalar vardı. Ancak eğer kişi yetenekliyse ve onunla ne yapacağını biliyorsa, her şey yolunda giderdi” diyor.
“Ama bu zor bir işti” diye ekliyor karısı. Milada, “Çalıştık ve her zaman olanaklar elverdiği ölçüde arazi satın almaya çalıştık” diye belirtiyor ve ilk otuz üzüm bağlarının yarısının kiralandığını belirtiyor. Bugün kendi on hektarlık arazisinde çiftçilik yapıyor.
Başkasının arazisinde çiftçilik yapmak Válkov'ların yolu değil. “Bazı şarap üreticilerinin hâlâ toprakları yok ama dev işletmeler kurdular. Daha katı bir prosedür seçmiş olabiliriz ama üzüm bağlarımız artık bir aile yadigârı,” diyor Karel.
“Biz esas olarak kendimize inanıyoruz”
Devrimden sonra şarap işinin doksanlı yıllar öncesine göre daha kolay olacağını düşünüyorlardı. “Her şeyin kolay ve hızlı ilerleyeceği izlenimini edindik. Her açıdan başarılı oldu ama kolay ve hızlı olmadı” diye gülümsüyor şarap üreticisi. Her ne kadar kalpleri her yıl sonuç getirse de onları sürdürmeye yetmiyor.
Yeni milenyumun başında bu durum değişti. Karel 2002 yılında işinden ayrıldı, Milada ise iki yıl sonra bankada çalışmaya başladı. Ve kendilerini tamamen şarap yapımına adamaya başladılar. Çift iş paylaşımı yaptı. Üzüm bağları Karl'ın alanıydı ve hâlâ da öyledir. Milada yönetimle ilgileniyordu ve esas olarak bir şarap uzmanı, yani bir şarap uzmanıydı.
İşler gelişmeye başlayınca Válek için de çeşitli tadımlar düzenleyerek işi kolayca toparlamaya başladılar. Karel, “Doksanlı yıllarda vaktimiz varken bunu denedik ama uzun bir süre gastronomiden vazgeçtik” diye anımsıyor Karel.
Genç nesil yavaş yavaş ama oldukça kendiliğinden bir şekilde aile işini devralıyor.
Ancak şaraphane her yıl büyüdü ve temel görevler her zaman ailede kaldı. Aynı zamanda, birçok benzer işletmede operasyona çok fazla akrabanın dahil olmaması bir gelenektir. Ancak Válko'ya şu slogan rehberlik ediyor: Kendim yaptığım şeyi doğru şekilde yaparım. “Biz kendimize inanıyoruz. Bir aile şarap imalathanesinin prototipi olduğumuzu söyleyebilirim” diyor Karel.
Bugün Válka Şaraphanesi'nde toplam yedi üye yer alıyor. Kurucuların yanı sıra, daha önce adı geçen en genç kişi olan Vojtěch'in oğlu ve eşi Natálií, refahla ilgileniyor. Vojta'nın çocukluğundan beri üzüm bağlarıyla ilişkisi var, Natálka Çek Cumhuriyeti'ndeki en iyi kadın sommelier. Genç çift ağırlıklı olarak pazarlama, tanıtım ve satışla ilgileniyor.
Şirkette çalışan, hem bağda hem de mahzende usta, adeta geniş bir aileye mensup üç çalışan daha var. Sezon boyunca, diğerleri gibi onlar da yarı zamanlı çalışanları işe alıyorlar.
Genç Válk ailesi, salgının kriz yıllarında bile şarap imalathanesini “arzularıyla” sürdürdü. Örneğin, çevrimiçi tadımlar düzenlediler ve genel olarak gastronomi ile şarabı daha yakından ilişkilendirdiler, böylece Karel ve Milada'nın otuz yıl önce hafifçe başlattıkları işi tamamladılar.
“Gençler internette yaptıklarımızdan çok daha fazlasını satabiliyorlar. Kovid sırasında avantajımız, o zamanlar çok faydalı olan işlevsel bir e-mağazamızın olmasıydı”, diye övüyor Milada.
Çift, krizi kendilerini kurtaran sanal dünyanın merceğinden hatırlarken, bazı şarap üreticileri haber olmadan da idare edebileceklerinden emindi. Karel, “Fakat şu anda neredeyse hiç” diyor.
Bugün Válk ailesi çeşitli etkinlikler düzenliyor ve genç nesil sosyal ağlarda tanıtıma aktif olarak katkıda bulunuyor. “Şarap imalathanemizi Vojta ve Natálka'ya devretmeyi planlıyoruz. Her şey hâlâ devam ediyor” diyor Milada. Böylece genç nesil yavaş yavaş ama oldukça kendiliğinden bir şekilde aile işini devralıyor.
On beş çeşit ve organik elma şarabı
Válkovi, üretiminin bir takım katı yetiştirme koşullarını karşılaması gereken organik şaraplara odaklanıyor. Temel, çeşitli kimyasal spreyler, yabani otlara karşı herbisitler ve suni gübreler gibi sistemik yöntemlerin kullanılmamasıdır. Bu nedenle iş çok daha karmaşık ve zahmetlidir; ancak bu şekilde araziye ve üzüm bağlarına iyi bakılır.
Bugün on hektarlık üzüm bağlarının yanı sıra iki tane daha meyve bahçesi bulunmaktadır. Yılda elli bin litreye kadar şarap üretiyorlar ve on beş çeşidi işliyorlar. Riesling Vlasský, Chardonnay ve Pálava müşteriler arasında en çok arananlardır. Ayrıca üretimlerini organik elma şarabı, üzüm jölesi, Hint turşusu veya kavrulmuş kabak çekirdeği ile desteklediler. Dürüst aile işletmeleriyle dolu uzun geçmişleri nedeniyle Válek'ler, Aralık ayı başında 2023 Yılın Çiftliği ödülünü aldı.
Esas olarak şarap imalathaneleri olmasına rağmen, yarışmanın kriterleri örneğin çiftliğin görünümü, iş organizasyonu, ekonomik sonuçlar veya ailenin operasyona katılımıydı. “Galibiyet bizi çok hoş bir şekilde şaşırttı ve bunu ancak yerinde duyurulduğunda öğrendik ki bu daha da büyük bir şoktu. Zar zor nefes alıyorduk” diye gülümsüyor Milada.
“Bir çiftliği düşündüğünüzde aklınıza bir gölet, bir vadi ve sulak alanlar geliyor. Arazisi fazla olanların şansının daha fazla olduğunu düşündük. Zaferden çok memnun kaldık çünkü dekorasyon için daha çok orada olacağımızı düşündük” diye itiraf ediyor Karel.
Gelecekte Válkovi, şarap üretimini temel olarak kolaylaştıracak daha büyük bir salonla işlerini genişletmeyi planlıyor. Şirketin tek bir “nokta”da üretim tesisleri ve depolama mahzenleri bulunmadığından, bağ bahçesindeki eski bir ahırın yerine inşa etmeyi planlıyorlar. Aile şirketi hâlâ büyüyebilir.
“Yılın çiftliği olmak bir başarı ama aynı zamanda bir taahhüttür. Başarılı olma ve zanaatımızda daha iyi olmaya devam etme kararlılığımız,” diye belirtiyor Karel, gülümseyen karısına bakarak. Tam olarak bu resimde Válek çiftinin birlikte başardığı otuz yıllık sıkı çalışmayı ve çalışmayı görebilirsiniz. Ve sonuç tıpkı şarapları gibi olgunlaştı.