SAMBALPUR: Bihar’dan bir çift, ilçede çilek yetiştirmekle kasabanın dedikodusu haline geldi. 42 yaşındaki Jitendra Verma ve 35 yaşındaki eşi Rina Verma, ABD’de bir hektardan fazla meyve yetiştirdiler. dangarpada Jujumura bloğunun altındaki köy.
Bihar’ın Aurangabad bölgesinden olan Jitendra ve Rina, üç yıl önce Sambalpur’a geldiler ve 4 hektarlık araziyi uzun süreli kiraladılar. Geçen yıl bir hektarda çilek yetiştirmeye başladılar.
Plus II’ye kadar okuyan Jitendra, “Çilek çiftliğinde çalıştım. Yaklaşık 6 yıl çalıştıktan sonra Bihar’da kendi arazimde çilek yetiştirmeye başladım. Ayrıca yetiştirme eğitimi aldım. Eşim Sambalpur’dan geliyor. Bu nedenle buraya gelip ekime burada başlamaya karar verdik” dedi.
“Geçen yıl Sambalpur’da deneme amaçlı ekime başladım ama verim tatmin edici olmadı ve kar edemedim. Ancak Bihar’dan 4 lakh Rs değerinde fidan satın aldım ve geçen yıl Ekim ayında ekime başladım. Ve sonuçlar almaya başladı. geçen yıl Aralık ayında görülüyor. Şu anda günde yaklaşık 70 kg üretim yapıyoruz. Ürünü burada topluyoruz. Bhubaneswar ve Sambalpur’dan tüccarlar, çiftliğimden mahsulü kg başına 160 ila 170 Rs’ye satın alıyor. Ticaret sezonu Şubat ayına kadar sürer – bitsin” dedi.
Buradaki iklim hakkında konuşan Jitendra, “Buranın sıcaklığından haberim yoktu. İyi bir hasat için soğuk bir iklim olmalı. Bihar’da Mart ayı sonuna kadar mahsulü topladım. Ama burada bu mümkün değil. dedi.
Sambalpur’un bahçecilik müdür yardımcısı Himashu Sekhar Sahu, Sambalpur’da havanın çilek yetiştiriciliği için uygun olduğunu söyledi. Meyve ayrıca Nuapada ve Koraput’ta da yetiştirilmektedir. “Jitendra Verma ile görüştüm ve sübvansiyona hak kazanabilmesi için bazı belgeler vermesini istedim. Ancak kiralama belgelerini sağlayamadı” dedi.