Salem: Bir Salem sanatçısı, karakattam performansıyla Birlik Hükümeti’nden Ustad Bismillah Khan Yuva Puraskar Ödülü’nü kazandı.
Kitchipalayam’da ikamet eden 38 yaşındaki Durga Devi, ödülü bu yılın Şubat ayında Başbakan Narendra Modi’den aldı. Otuz yılı aşkın bir süredir kargattam icra ediyor. TOI’ye bunun kendisi için büyük bir onur ve sanat formunun tanınması olduğunu söyledi.
Brahmin bir ailede dünyaya gelen Durga Devi başlangıçta bharathanattiyam öğrendi. Daha sonra karakattam’da ustalaştı. “Köylüler, bir etkinlik için onlara katıldığımda, doğanın karakattam sanatçıları için yaptığı çağrıya katılmak için ayrı bir odayı boşaltmayı reddettiler. Daha sonra insanların sanatçılar hakkındaki zihniyetini değiştirmek amacıyla karakattam’ı tam zamanlı mesleğim olarak almaya karar verdim” dedi.
Durga Devi, Başbakan’ın 26 Şubat’taki ‘Mann ki Baa’ sırasında kendisi ve performansı hakkında konuşmasının ardından dikkatleri üzerine çekti. “Başbakan’ın konuşmasında benim adımdan bahsetmesi benim için gurur verici bir andı.”
Durga Devi, Ekim 2019’da Modi’nin daveti üzerine Mamallapuram’a geldiğinde Çin Devlet Başkanı Xi Jinping için sahne almıştı.
İnsanların hala karakattam sanatçılarına kötü davrandığını söyledi. “Ben de böyle anları çok yaşadım. Toplumda bu tavrın değişmesi gerekiyor. Karakattam dansçıları da diğerleri gibi insan.”