Sağlık Palyaço Vezler: İnsanların güzel olduğunu söylemek zorunda değil

DünyaBot

Member
Kendisine ciddi bir komedi oyuncusu diyor. “Ciddi şeylerin bile her zaman en azından bir tutam perspektife ihtiyacı olduğunu hissediyorum. Ve bence sadece eğlenceli olmak için bir komedi yapmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Genellikle ciddi olan gerçekliğin dışına çıkmalı,” diye bir Brno yerli Brno.

Ciddi konuların eğlencesi nasıl?
Kendi başına mizah olan bir şeyle dalga geçmekten çok daha kolay. Yapabileceğim şeyler aralığında komedi ve ciddiyet arasında bağlantı kurmaktan zevk alıyorum. Bir süre ayağa kalkıyorum ya da bir sağlık palyaçosuum, ama sonra ciddi tiyatro karakterleri oynuyorum. Şu anda daha fazla komedi rolüm var, ama daha ciddi olanlar diliyorum.

Bu iki seviye kişisel hayatınıza bağlı mı?
Evde çok içe dönük olarak bağlanır. İnsanlarla dışa dönük olduğumda, sessizce ve evde insanlar olmadan dinlenmeye ihtiyacım var. Son altı aydır işte evde olduğundan daha fazla zaman geçiriyorum ve evde olsam bile çalıştığımı görüyorum. Ama umrumda değil, onu seviyorum. Buna ek olarak, stand-up veya ılımlılık için hazırlığın başka zamanlarda yapılamayacağını hissediyorum. Sekiz saat boyunca ofise gitmiyorum ve sonra evde, evde yaratıyorum – örneğin, yalan söylediğimde veya gösterdiğimde, her zaman en çok akla geliyor.

Her zaman tam bir tevazu olmasını istiyoruz ve odanın enerjisini tamamen değiştirdi. Hastane her zaman çok kasvetlidir ve orada pembeye boyayarak onu kurtarmayacaksınız.

Bu tükenmişlik yaklaşımından korkmuyor musunuz?
Zaten bir palyaço olarak yandım. Bir ay içinde çok fazla palyaço vardı ve bunun mümkün olmadığını gördüm. Sağlık palyaçosu olarak bir kişi gerçekten geri döndüğünden çok daha fazlasını yayınlar. Bence tükenmişlik kendimden yararlandığım otoriter çalışmalarda tehdit ediyor. Sonra bir kez çekecek hiçbir şeyin olmadığını bulduğunuzda. Stand-up'da performans gösterirken, izleyicilere çok bağlıdır. İnsanlar kapalı olduğunda ve cevap vermediğinde, gerçekten yaparım. Aksine, insanların hemen doğru dalgayı yakaladığı ve hepimiz birlikte eğlendiğimiz toplam sürüşün bir buçuk saati daha küçük bir kasabaya geldiğim deneyimim var. Ama önceden planlanamaz.

Bir sağlık palyaçosu en çok acil serviste veya psikiyatri bölümünde ne yaparsınız?
Normalde bunun için ödeme yapılır. Organizasyonu kuran Gary Edwards bunu istedi. Biz zorlu bir seçmelerle seçildik ve genellikle eğitiyoruz. Beni çok etkiledi. Yirmi yaşındayken başladım ve otantikliğin yolumdu. Yavaş yavaş, düşündüğünün kabukları.

Yani kendini daha iyi tanımalısın?
Açıkça evet. Sağlık palyaçosu size gerçek benliğinizi gösterecektir. Ve en önemlisi, bastırılan sayfalarımı tanıdım. Palyaço, sadece toplumda göstermediğiniz sayfaları vurgulayarak kendiniz kalarak çalışır. Toplumdaki kurallar hepimiz iyi, güzel ve güzel oluruz. Palyaço tamamen yıkılıyor, bu harika. Aynı zamanda, sınırlarınızı neye dayanabileceğinizi ve neye olmadığınızı tanıyacaksınız. Geç buldum ve biraz tükenmişlik ve palyaçolarla bir duraklama biraz katkıda bulundu. Hasta veya yaralı çocukları ve yaşlı insanları görmeyi bir norm olarak buldum. Zamanın geçişi ile, bunu yapmak için iç güç gibi bir şey olması gerektiğini anladım.

Ya bir palyaçoda bir ruh halinde değilseniz?
Savunmak imkansız. Bize bunun üzerinden geçmememiz gerektiğini öğretiyor, ama palyaçoda işlemeliyiz. Hastane alanına kılık değiştirerek birçok kez gittim ve istemediğim için çalıştım. İnsanlardan rahatsız değildim, ama onları oyuna çektim. Bekleme odalarında onlarla uzun bir hizmetim olduğunu ve kırk olduğunu konuştum. Bir anda, bir palyaço sürecek. En kötü şey itmektir, asla buna karşı çalışmaz. Daha sonra sadece sizi değil, aynı zamanda hastaları da incitir, çünkü serin olmadığınızı düşünüyorlar.

Bu çalışma hakkında en zorlu olan nedir?
Bence oynaklığı korumak ve yanmaz. Bunu bir iş olarak değil, oynamak için bir fırsat olarak almalısınız. İnsanların ayrıldıktan sonra güzel olduğunu söylemelerini beklemiyoruz. Her zaman tam bir tevazu olmasını istiyoruz ve odanın enerjisini tamamen değiştirdi. Hastane her zaman çok kasvetlidir ve orada pembeye boyayarak onu kurtarmayacaksınız.

Ayrıca Down sendromlu insanları harekete geçirmeye odaklanan Aldente Tiyatrosu ile de çalışıyorsunuz. Neden?
İnanılmaz bir şekilde zevk alıyorum ve bu benim için gerçekten mantıklı. Down sendromlu insanlar çok mevcut, doğru, büyük ortaklar, seven varlıklar ve insanları eğlendirmek için büyük bir yeteneğe sahipler. İşin kendisi beni çok zenginleştiriyor. Zamanla, mizahtaki insanlar için neyin işe yaradığını öğreniyorlar. Birisi otantikse, bu aktörlerdir, size hiçbir şeyde yalan söylemezler. Ve eğer istemiyorlarsa, onu zorlamazlar. Soyunma odasında oturuyorlar ve sahneye çıkmadıklarını söylüyorlar. Onları çikolata ile ödemekten başka seçeneğiniz yok ve eğer işe yaramazsa, onları oraya alamazsınız. Onlar sadece harikalar.

Oyunculuk ve ayağa kalkma arasındaki en büyük fark nedir?
Tiyatrodan farklı olarak, stand-up'ın dördüncü duvarı yok, bir şeyin çalınması önemli değil. Bazen tiyatroda sanki seyirci yokmuş gibi oynuyorsunuz. Ve insanlarla temas kurabileceğim zaman formatlardan daha fazla keyif aldığımı düşünüyorum. Dürüst olmak gerekirse insanları seviyorum ve onları ve hikayelerini tanımaktan zevk alıyorum. En büyük farkı görüyorum. İzleyiciler sadece onları eğlendirmek için değil, etkileşime yaklaşırlarsa, artık sadece bir tiyatro ve eğlenceli olmayan bir şey var, aynı zamanda paylaşıyor. Ve en çok stand-up'ın tadını çıkarıyorum.

Bir aktör olarak, stand-up'larınızı önceden yazdıysanız bir avantajınız olur, ancak bir tür doğaçlama seçtiniz. Neden?
Çünkü ben dışarıdayım. (Gülüyor) Stand-up'larımı, kelimeden bir kelime yazıyordum. Ama öyle olsa bile, onlarda hep doğaçlama yaptım. Sonra bir kez insanlarla konuşan ama her zaman kapsamlı bir şekilde konuşan bir Amerikan stand-up komedyeni gördüm. Ve o kadar heyecanlandım ki saf doğaçlamayı da deneyeceğimi düşündüm. Seyircilerle temas nedeniyle bana uygun. İnsanlardan en çok öğrenmekten, neyi beklediklerini, tatile nereye gittiklerini, Noel için ne istediklerini ve sonra onlarla konuşmayı seviyorum. Ama bu acımasız bir risk. Sık sık ne yapacaklarını bilmediğimde insanların bilet almasına izin vermenin çok arsız olduğunu düşünüyorum. Bunu neden yapmak istediğimin bir yönü, maksimum özgünlük için sürekli arama.

Özgünlüğünüz?
Evet. Bazen daha fazlasını yaparım, bazen başarısız olurum ve neye benzemesi gerektiği ve çevrenin gereksinimleri tarafından emilirim. Ama başımı kapatıp sadece sezginin yapmasına izin verdiğimde, doğaçlama stand-up ile tam özgünlük ve seyirciye ait olmak yaşıyorum. Bu benim için oldukça harika.

Filip Teller (34)

• Çek aktörü, komedyen, moderatör ve sağlık palyaço. Jamu'yu, özellikle otoriter oyunculuk, hareket tiyatrosu ve palyaçog stüdyosunu inceledi. O zamandan beri serbest oldu.
  • İzleyiciler onu tiyatro performanslarından bir komedyen veya lanet bir Havlisti hakkında bir komedi olarak tanıyabilir. Örneğin, kardeşlerde ekranda sahne aldı ya da takım oluşturmaya gidiyoruz.
  • Doğaçlama stand-up'larıyla ve senaryoya göre Çekler ve čoboláci olarak performans sergiliyor. Buna ek olarak, örneğin Zlín Film Festivali'ni veya talk -show'unu denetliyor.

Peki stand-up'larda faaliyetlerinizin en otantiki misiniz?
Evet, çünkü o sadece benim. Tabii ki küçük bir sahne statüm var ve etkileşimlere hazırım. Ama oyunculukta sizin içinden geçen bir rol oynarsınız. Ilımlılık hangi gereksinimlere bağlıdır. Stand-up'da biri aynı zamanda en savunmasız olanıdır. Mizahı kapsar, ancak seyirciler genellikle peçete almaz ve size gitmez. Zulgar olmayan mizah yapmaya çalışıyorum ve sadece başkalarını aşağıladığım gerçeğini geliştirmiyorum, bu tarzdan hoşlanmıyorum. Aksine, bu insanlarla birlikte olmaktan zevk alıyorum, ama bu da kırılganlık getiriyor. Bazen birisi size duymak istemediğiniz kelimeleri söyler.

Bu, izleyicilerle etkileşime dayanan bir stand-up mı?
En zor ya da en eğlenceli şey, ne yapacağınızı bilmediğiniz, ne siz ne de seyirciye sahip olmanızdır. Bu gerçeği kabul etmek zor, çünkü bana sık sık ortaya çıktığımdan önceki gün merak ediyorum, hiçbir şey yakalamadım ve kesinlikle işe yarayamıyor. Ama gittikçe daha az belge hazırlamaya, şu anda o yerde hareket etmeye ve insanların önerilerinden yararlanmaya çalışıyorum. Ancak insanlar en büyük risktir, çünkü eğer kötü bir şekilde ayarlanırlarsa, bu aptalca olabilir.

İnsanlara eylemi bir terapi olarak kullanmayı öğrettiğiniz Stand Up terapisini kurdunuz. Seni etkiliyor mu?
Yüzde yüz evet. Her şeyden önce, yazılı bir stand-up, çünkü bir yazı biçimi, içinde olduğunu bile bilmediğiniz birçok şeyi çıkaracak ya da uzun zaman önce çözüldüklerini düşündünüz. Akşamları sadece kafanızda performans gösterecek olsanız bile, her zaman son aylarda veya yıldaki olayları düşünürsünüz. Ve onu mizahla yayınlayabilmeniz ve paketleyebilmeniz harika. Tuhaf, insanlar bazen söylediğim her şeyin doğru olduğuna güvenmiyorlar. Hesapladığımı düşünüyorlar.

Ve hepsi doğru mu?
Açıklık ve güvenlik açığı ile sonuçlanır. Çünkü bunu mizahla söylüyorum, hayatımda böyle tuhaf şeyler başıma gelemez gibi görünebilir. Ama yapabilirler ve yapabilirler. Kendimi ne komik olacağını hesaplarken bulduğumda, bu mizahın ölümü. Asla işe yaramaz ve ben her zaman karşılaşıyorum. Sadece böyle bir utanç var ve bazen “başarısız olan” söyleme cesaretim bile yok. Bir süre utançla duruyorum ve düşmesini bekliyorum.