COIMBATORE: Öğütülmüş varagu ile pişirilmiş küçük baş koyun sütünden elde edilen lor. darı (yağmur mevsiminde yetiştirilen), kanatlı beyaz karınca ile karıştırılır; ve karışım inek yağıyla eritildi ve servis edildi – Agnanoru’dan bir mısra böyle devam ediyor – bir şiir antolojisi sangam çağ.
Sangam literatürüne dağılmış, tahılın MS 2. yüzyıldan beri Tamil Nadu’da temel diyetin bir parçası olduğunu gösteren bu tür birkaç darı tarifi vardır. Tamil Nadu Tarım Üniversitesi’nde (TNAU) Tarım Ticareti Geliştirme Direktörü E Somasundaram, “Çiftçilerimiz, eyaletteki öngörülemezliğin ve yağış eksikliğinin ekim için mükemmel olduğunu yeterince erken keşfetti” dedi. “1.500 mm’ye ihtiyaç duyan bir pirinç mahsulüne kıyasla, yaklaşık 300 mm su bir darının ihtiyaç duyduğu tek şey. ”
Aslında, TNAU’nun Darı Departmanı, 1923’ten beri güçlü tahılları araştırıyor. “Tamil Nadu, altı çeşit küçük darının tamamını üreten tek eyalettir” diyor. $ Ravikesavan, direktör, TNAU’da Bitki Islahı ve Genetik Merkezi. “İlk yıllarda departman çeşit geliştirmeye baktı. Şimdi üretkenliği ve süreç verimliliğini artırmaya bakıyoruz,” diyor Ravikesavan.
1980’lerde eyalet çapında ekilen 15 lakh dönümlük darıdan şimdi 5.5 lakh dönümümüz kaldığını söylüyor. Yine de, altı bölgede kurulan 12 darı merkezi de dahil olmak üzere bugün mevcut olan daha verimli işleme tesisleri sayesinde çiftçiler daha fazla kar görüyor. “Darı artık fakir adamın yiyeceği değil. Şimdi 20-25 kilo veriyorlar ama katma değer (kabuklu dane) bunun iki katını veriyor’ diyor.
TNAU şimdi katma değerli ürünler yaratmak için küçük ölçekli girişimcilerle çalışıyor. Ravikesavan, “Darı pirinç külahlarımız var ve pirinç yiyenleri çekmek için pirinç gibi görünen ve hissedilen bir çeşit yarattık” diyor.
BM’nin 2023’ü Millet Yılı ilan etmesi kesinlikle yardımcı oluyor. Eyalet çapındaki restoranlar, kulüpler, barlar, ticaret fuarları ve yemek festivalleri menülerine darı yemekleri ekledi. Indra Narayan65 yaşındaki darı yemek kitabı yazarı ve Instagram fenomeni, bu yıl otellerle arka arkaya atölye çalışmaları yaptığını söylüyor. Chennai merkezli Novotel’in şefi Umesh Singh, darı bazlı yemekleri Delhi’de devam eden sokak yemeği festivaline dahil ettiklerini söyledi. Yakın zamanda Coimbatore’de düzenlenen iki günlük bir darı toplantısı, tilki kuyruğu laddoo’dan alkolsüz darı şarabına kadar 550 darı ürününü sergiledi.
Beslenme uzmanı Shiny Chandran, darı kervanına katılmayı planlıyorsanız, burada hatırlamanız gereken birkaç şey olduğunu söylüyor. “Darıyı kullanmadan önce ıslatın, fermente edin veya kavurun. Bu, tiroid hormonu üretimini engelleyebilen guatrojenleri yok eder. ”
Darının sağlıklı olmasına rağmen herkes için olmayabileceğini de ekliyor. “Müşterilerim şişkinlik veya kabızlıktan şikayet etti. Darı yavaş yavaş diyete dahil edilmelidir. Daha iyi sindirim için haftada bir öğünle, tercihen sabah veya öğleden sonra başlayın. ”
Bir diğer uyarı ise multi-millet ürün almamak. “Her darı vücut üzerinde farklı etki gösterir, bu nedenle hepsini karıştırırsanız bir darı türünün sizin için uygun olup olmadığını asla bilemezsiniz.”