Bhubaneswar: Eyalette artan fil ölümlerinden endişe duyan Birlik Eğitim Bakanı Dharmendra Pradhan, Perşembe günü Birlik Çevre, Ormancılık ve İklim Değişikliği Bakanına çağrıda bulundu Bhupender Yadav eyalette filler ve insanlar arasında uyumlu bir arada yaşamayı sağlamak ve müdahale etmek.
“Size Odisha eyaletinde artan fil ölümleri ve gergin fil-insan çatışması hakkında derin endişeyle yazıyorum. Son on yılda Odisha, 245’i yalnızca son üç yılda olmak üzere 784 filin kaybına tanık oldu. pradhan Yadav’a yazdı.
Pradhan, ölümlerin çoğunun kaçak avlanma, elektrik çarpması veya tren veya yol kazalarından kaynaklandığını söyledi. Bu yılın Mart ayı, son üç yılın en yüksek seviyesi olan yedi fil ölümüyle özellikle yıkıcıydı.
Son yıllarda Odisha’da 416’sı fil olmak üzere toplam 2.776 vahşi hayvanın (2017-18 – 2021-22) öldürüldüğü de yakın zamanda Eyalet Yasama Meclisi’nde kaydedildi. Pradhan, fil saldırılarında 669 kişinin ve 741 evcil hayvanın öldüğünü ve 9.151 evin hasar gördüğünü de belirtmekte fayda var.
Mektupta Pradhan, fillerin korunmasının Odisha için son derece önemli olduğunu çünkü bu görkemli hayvanların ekolojik dengemizin, kültürel mirasımızın ve devletin kimliğinin ayrılmaz bir parçası olduğunu söyledi. “Bu canlıların refahı, ormanlarımızın sağlığını ve onlara bağlı yerel toplulukların geçim kaynaklarını korumak için çok önemlidir” dedi.
Birlik Eğitim Bakanı, merkezi hükümetin korunan alanlar ağını genişletme ve Fil Projesi’ni başlatma çabalarının bu nazik devlerin korunması için güçlü bir temel oluşturduğunu da alkışladı. “Odisha’daki kritik durumu göz önünde bulundurarak Çevre, Ormancılık ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın müdahalesinin hayati olduğuna inanıyoruz. Odisha’da insanlarla fillerin uyumlu bir şekilde bir arada yaşamasını sağlamak için bu acil sorunu çözmek için derhal harekete geçmenizi rica ediyorum. Acil müdahalenizi dört gözle bekliyorum,” diye ekledi Pradhan.