Penguenler tehlikede. Çek bilim insanları Antarktika'da kuş gribi vakasını doğruladı

DünyaBot

Member
Uluslararası bilim camiası kuş gribinin Antarktika'da yayılmasının oluşturduğu riskin farkındadır. Bu yıl oraya giden tüm keşif ekiplerinin şüpheli ölümleri küresel bir veri tabanına bildirmesi gerekiyor.

Brno'daki Masaryk Üniversitesi'nden bir ekip de iklimi, yerel ekosistemleri izlemek ve buzulların durumu hakkında veri toplamak için James Ross Adası'ndaki JG Mendel Çek Bilim İstasyonuna giderek buna katkıda bulundu.

Ölü kuş, araştırmacıların mikro iklim izleme sistemlerinin bulunduğu adanın ucunda biyolog Miloš Barták tarafından tesadüfen keşfedildi. Barták, “Sensörler tarafından ölçülen verileri yedeklemeye gittim ve önce zaten daha güçlü bir ayrışma aşamasında olan bir kuşla karşılaştım, bir süre sonra da başka bir kuşla karşılaştım” dedi. Birkaç gün sonra daha fazla zamanı oldu ve oldukça kısa bir mesafede üç ölü kuş daha buldu.

Biyolog bulguları hemen bildirdi ve birkaç gün sonra Şilili virologlar örnek toplamak için geldi. Antarktika'daki beş yosun ölümünün gerçekten de son derece bulaşıcı bir kuş gribi virüsünden, özellikle de H5N1 türünden kaynaklandığı doğrulandı. “Bu bölgede yuva yapan otuz ila elli arasında kuş var, dolayısıyla beş ölü kuş oldukça yüksek bir oran. Ben kişisel olarak virüsün daha da yayılmasından korkuyorum” dedi Barták.

Hastalık göçmen kuşlardan bulaşıyor

Dünyanın dört bir yanından gelen bilim ekipleri kuş gribinin Antarktika'da yayıldığını doğruluyor. Hatta Çek keşfinden önce bile, bazı Antarktika altı adalarda veya kıtanın en kuzeydeki kara kısmı olan Antarktika Yarımadası'nın batı kıyısında varlığı kanıtlanmıştır. Hastalık, yosun veya karabatak gibi göç eden kuşlar tarafından bulaşır.

Antarktika'da yaşayan büyük penguen kolonileri de risk altında. “Şu anda Güney Shetland'den bazı koylarda ondan fazla penguenin ölü bulunduğuna ve yeni raporların gelmeye devam ettiğine dair teyit aldık. Keşif gezisi müdürü Pavel Kapler, muhtemelen kuş gribinin ilerlemesini hiçbir şekilde durduramayız” dedi.

Çek Antarktika Araştırma Programı başkanı Daniel Nývlt, bilinen enfekte ve ölü kuş sayısının gerçeğe kıyasla hafife alındığını ekledi. “Antarktika'daki pek çok yer hiç kimse tarafından ziyaret edilmedi ve bu tür bilgileri örneğin uydu görüntülerinden alamıyoruz. Kesinlikle bildirilenden daha fazla ölüm olacak” diye belirtti Nývlt.

Masaryk Üniversitesi'nin Antarktika'ya yaptığı son bilimsel keşif gezisi şimdiye kadarki yirminci ve en kısa geziydi. Buzlu kıtaya taşınma, hava koşulları ve James Ross Adası çevresindeki deniz buzu miktarı nedeniyle karmaşıklaştı. Kısa kalışa rağmen on altı kişilik ekip planlanan projelerin çoğunu hayata geçirmeyi başardı.