COIMBATORE: Suyun kıt olduğu ve çiftçilerin 42 yaşındaki büyükbabalarıyla aynı toprağı sürmekten gurur duyduğu bir bölgede S Selvaraj bir yabancıdır.
bir sakini Vellanaipatti Neelambur yakınında, Selvaraj elini denedi çeltik 40 yıl sonra, yerel çiftçiler mısır ve inci darı gibi yağmur mahsulleri için burayı terk etti.
Birkaç yıl önce batırdığı kuyu sayesinde pek çok kişiyi şaşırtacak şekilde başardı. Artık mahsul 10 gün içinde hasada hazır olduğuna göre, onlarca yıldır güvendiği yağmurla beslenen mahsullerden daha iyi getiri bekliyor.
Tamil Nadu V Baş Sekreteri Irai Anbu, çiftçiyi Salı günü Chennai’ye davet etti ve çabalarını takdir etti. Yetkili ayrıca ona bir hatıra ve yazdığı bir kitap hediye etti.
Selvaraj büyüdü Thooyamalli, hibrit çeşitlere göre daha az su gerektiren, zararlılara dayanıklı geleneksel bir beyaz pirinç çeşididir. Organik tarıma başladı ve gübre ve böcek ilacı maliyetlerini düşürdü, bu da daha iyi getiri elde etmesine yardımcı oldu.
Selvaraj, X Sınıfı tamamladıktan sonra babasının darı çiftliğini devraldı. İki yıl önce bir kuyu kazdıktan sonra çeltik yetiştirmeye karar verdi ve altı ay önce Thanjavur’dan 10 kg Thooyamalli tohumu satın aldı.
Çiftçi TOI’ye, çeltik ekimini YouTube izleyerek öğrendiğini söyledi. “Bölgedeki hiçbir çiftçi son kırk yılda pirinç yetiştirmeye çalışmadı. Çeltik tarlam tahıl üretene kadar kimse çeltik pirincin gübre olmadan yetiştirilebileceğine inanmıyordu. Babamın bile umudu yoktu. Şimdi çiftçiler benim için övgü dolu.”
İthalat maliyetlerini en aza indirmek için doğru çeşidi seçerek ve organik ürünlere yönelerek başarıya ulaşmayı başardı. “Çeltik çeşitlerinin çoğu sürekli ıslatmaya ihtiyaç duyar, ancak Thooyamalli’nin iki günde bir nemlendirilmesi gerekir. Daha az su kullanılsın diye iki hektarlık araziyi sekiz tarlaya böldüm” dedi.
Çiftçi, 3.600 kg çeltik hasat etmeyi bekliyor, bu da öğütme yüzdesi 65 olduğu için kendisine 2.340 kg pirinç verebiliyor. Pirinç verimi en az 80/kg olduğundan, hektar başına 90.000’den fazla ürün bekliyor.
Selvaraj sadece kendi hazırladığı organik gübreyi ve tarım departmanından aldığı bio gübreyi kullandı. “Ben sadece tohumu alıp toprağı hazırlamak için para harcadım. Bir dahaki sefere toprak ve tohum hazırlamak için para harcamama gerek yok. Beklediğim verim, su fazlası olan bölgelerdeki diğer çeltik çiftçilerinden çok daha iyi” dedi. “Ürettiğim pirinci en iyi şekilde değerlendirmek için geri kalanını hemen satmayı planlıyorum.”
bir sakini Vellanaipatti Neelambur yakınında, Selvaraj elini denedi çeltik 40 yıl sonra, yerel çiftçiler mısır ve inci darı gibi yağmur mahsulleri için burayı terk etti.
![Uygunsuz çiftçi, zengin temettüler toplamaya hazır olarak çeltik ekimine yöneliyor](https://static.toiimg.com/thumb/imgsize-23456,msid-98931231,width-600,resizemode-4/98931231.jpg)
Birkaç yıl önce batırdığı kuyu sayesinde pek çok kişiyi şaşırtacak şekilde başardı. Artık mahsul 10 gün içinde hasada hazır olduğuna göre, onlarca yıldır güvendiği yağmurla beslenen mahsullerden daha iyi getiri bekliyor.
Tamil Nadu V Baş Sekreteri Irai Anbu, çiftçiyi Salı günü Chennai’ye davet etti ve çabalarını takdir etti. Yetkili ayrıca ona bir hatıra ve yazdığı bir kitap hediye etti.
Selvaraj büyüdü Thooyamalli, hibrit çeşitlere göre daha az su gerektiren, zararlılara dayanıklı geleneksel bir beyaz pirinç çeşididir. Organik tarıma başladı ve gübre ve böcek ilacı maliyetlerini düşürdü, bu da daha iyi getiri elde etmesine yardımcı oldu.
Selvaraj, X Sınıfı tamamladıktan sonra babasının darı çiftliğini devraldı. İki yıl önce bir kuyu kazdıktan sonra çeltik yetiştirmeye karar verdi ve altı ay önce Thanjavur’dan 10 kg Thooyamalli tohumu satın aldı.
Çiftçi TOI’ye, çeltik ekimini YouTube izleyerek öğrendiğini söyledi. “Bölgedeki hiçbir çiftçi son kırk yılda pirinç yetiştirmeye çalışmadı. Çeltik tarlam tahıl üretene kadar kimse çeltik pirincin gübre olmadan yetiştirilebileceğine inanmıyordu. Babamın bile umudu yoktu. Şimdi çiftçiler benim için övgü dolu.”
İthalat maliyetlerini en aza indirmek için doğru çeşidi seçerek ve organik ürünlere yönelerek başarıya ulaşmayı başardı. “Çeltik çeşitlerinin çoğu sürekli ıslatmaya ihtiyaç duyar, ancak Thooyamalli’nin iki günde bir nemlendirilmesi gerekir. Daha az su kullanılsın diye iki hektarlık araziyi sekiz tarlaya böldüm” dedi.
Çiftçi, 3.600 kg çeltik hasat etmeyi bekliyor, bu da öğütme yüzdesi 65 olduğu için kendisine 2.340 kg pirinç verebiliyor. Pirinç verimi en az 80/kg olduğundan, hektar başına 90.000’den fazla ürün bekliyor.
Selvaraj sadece kendi hazırladığı organik gübreyi ve tarım departmanından aldığı bio gübreyi kullandı. “Ben sadece tohumu alıp toprağı hazırlamak için para harcadım. Bir dahaki sefere toprak ve tohum hazırlamak için para harcamama gerek yok. Beklediğim verim, su fazlası olan bölgelerdeki diğer çeltik çiftçilerinden çok daha iyi” dedi. “Ürettiğim pirinci en iyi şekilde değerlendirmek için geri kalanını hemen satmayı planlıyorum.”