BHUBANESWAR: Cuma gününden itibaren binlerce öğrenci Odisha’da X sınıfı tahta sınavı için geleceğinden, öğretmenler ve pedagoglar onlara yeterince uyumalarını ve stresten uzak durmaları için sağlıklı beslenmelerini tavsiye ettiler.
Öğretmenler de velilere çocuklarının morallerini yüksek tutmalarını ve onları rahatlatmalarını tavsiye etti. Öğrencilerin ders kitaplarını son dakikada gözden geçirmeleri ve büyük bir özgüvenle sınav salonuna girmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.
“Gözden geçirmeleri tamamladım ve sınava iyi hazırlandım ama hala gerginim. Annem sınavdan önce bana her zaman limonlu su verir. Umarım sınav iyi geçer çünkü müfredatın sadece %50’sine girmek zorundayız,” dedi bir şehir okulundan bir öğrenci.
Öğretmenler, öğrencilerin sınavlar sırasında stresten uzak tutulmasında aile üyelerinin hayati bir rol oynadığını söylediler.
“Çocuklarınızı yalnız bırakmayın ve sınav öncesi onlarla tartışmaya, konuşmaya devam edin. Son dakikada dersler veya dersler hakkında soru sorarak onları korkutmayın. Zihinsel durumlarını değerlendirmeye çalışın ve rahat ve stressiz kalmalarına yardımcı olun. Ayrıca evde olumlu bir atmosfer yaratın. Onlara basit bir diyet, bol su verin ve sınavdan önceki gece erken yatmalarını isteyin” dedi. Suharita Swainbir lise öğretmeni.
Uzmanlar, öğrencilerin dikkatlerini dağıtabilecekleri için sınavdan birkaç gün önce cep telefonu ve internetten uzak durmaları gerektiğini söyledi.
“Eğer bir çocuk ders kitaplarını ayrıntılı olarak incelerse, %70 ila %80 puan alabilir. Ayrıca, sınavda zaman yönetimi çok önemlidir,” diyor başka bir lise öğretmeni olan Ratnakar Debata.
Öğrenciler müfredatın işlendiğini söylerken, öğretmenlerin de sınıfta uygulama testleri yapıp örnek ödevler çözerek sınavda kendilerine yardımcı olacağını söylediler.
Başka bir öğrenci, “Desen, Özet-1’inkine benzer, bu yüzden bu konuda çok endişeli değilim ve makalenin iyi gideceğine güvenim tam” dedi.