Odisha: ‘Yüksek öğrenim için yurt dışına giden öğrencilerde artış’ | Bhubaneswar Haberleri

DünyaBot

Member

BHUBANESWAR: Yabancı bir derecenin cazibesi ve ardından iyi maaşlı bir iş, beyin göçündeki artışın arkasındaki ana faktörlerdir. Odişauzmanlar diyor.
Önemli sayıda öğrenci hem lisans derecesi (RUG) hem de lisansüstü derecesi (PG) için yabancı bir üniversiteyi seçmektedir.
Jagannath Prasad TripathyGlobal Reach firmasının kıdemli danışmanı, mevcut 2022-23 akademik oturumunda Odisha’nın 750’den fazla öğrenciyi UG ve PG kursları için çeşitli yabancı üniversitelere gönderdiğini söyledi. Bu rakam önceki yıllara göre çok daha yüksek, hatta Covid öncesi dönemlerdeki rakamdan bile fazla.
“2019 yılında yaklaşık 500 öğrenci gönderdik. Şimdi yukarı yönlü bir trend görüyoruz. Öğrenciler, bilim, yönetim, liberal sanatlar ve mühendislik alanlarında lisans ve lisansüstü programlar için ağırlıklı olarak ABD ve Avustralya’yı seçiyor” dedi.
Abdul Zahir, bir eğitim danışmanlığı müdürü: “Öğrenciler yabancı üniversitelerde yüksek öğrenime artan ilgi gösteriyor. Bu yıl da çok sayıda öğrenciden başvuru aldık.”
Şehir merkezli Sai International School’dan en az 16 RUG öğrencisi, yabancı üniversitelere kayıt yaptırmak için yurt dışına gitti. Toplam öğrenci sayısının yarısı ABD’ye gitti, beşi Avrupa eğitim kurumlarında (İtalya, İngiltere ve Hollanda) okuyor. Geri kalanı Avustralya ve Singapur’da.
Bazı küçük danışmanlar da öğrencileri yabancı üniversitelere gönderiyor. Hatta bazı anne babalar çocuklarını danışmanlık firmalarının yardımı olmadan yurt dışına bile gönderiyor. “Anne babalar çocuklarına mümkün olan en iyi eğitimi vermek isterler. Oğlu bir Avrupa üniversitesinde okuyan bir merkezi hükümet yetkilisi, bazı kişiye özel kursların giriş ücretinde hibeler ve indirimler sunarak öğrencilerin yabancı üniversitelerdeki kurslara kaydolmalarına olanak tanıdığını söylüyor.
Tripathy, öğrencilerin iyi işlerin yanı sıra uluslararası tanınmak istediklerini söyledi. Öğrenimleri sırasında o ülkede yarı zamanlı çalışmaya başlarlarsa programı seçerler. Birçok kurum, öğrencilere eğitimlerini ilerletmeleri için burslar da sunmaktadır. Öğrenciler, yabancı bir diploma almanın iyi maaşlı bir iş bulmalarına yardımcı olacağına inanıyor.
Hükümet verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 7,5 bin Hintli öğrenci yüksek öğrenime devam etmek için yurt dışına gitti. 2021 yılına göre %68 artış var.