BHUBANESWAR: Zarar eden sekiz devlete ait şirket var.
Odişa 36 devlete ait işletmeye sahiptir. Resmi kaynaklar, hükümetin bu şirketler için kayıpları durdurmak ve kar elde etmek için gerekli önlemleri aldığını söylüyor.
Ashok Chandra PandaKamu işletmeleri bakanı Cuma günü devlet toplantısında bunu söyledi. “Eyalet hükümeti bu şirketleri özelleştirmek için herhangi bir adım atmadı” diye ekledi.
Zarar eden bu şirketler Odisha Tourism Development Corporation (OTDC), Gridco, Odisha State Road Transport Corporation (OSRTC), Industrial Development Corporation of Odisha Limited (IDCOL), Odisha Rural Housing and Development Corporation (ORHDC), Idcol Kalinga Iron Works Limited ( IKIWL ), Idcol Ferro Krom ve Alaşımları (IFCA) ve Odisha State Financial Corporation (OSFC).
Bakan, cevabında OTDC’nin Covid-19 salgını nedeniyle kayıplara uğradığını söyledi. Eğitim ve profesyonellik yoluyla hizmet sunumunu geliştirir, sanitasyon ve temizliğin yanı sıra misafir şikayeti ve iyileştirme mekanizmalarını geliştirir. Hükümet, Panthanivas/yatrinivas/Panthika altyapısını, dijitalleştirilmiş rezervasyon ve işletimi, paketlerin ve devrelerin tanıtımını iyileştirdi.
Resmi kaynaklara göre Idcol, Madenler ve Mineraller Yasası (geliştirme ve düzenleme) kapsamında tazminat ödemesi nedeniyle zarar ediyor. Benzer şekilde, ekonomik açıdan daha zayıf bölüm (EWS) ve diğer planlardan bir iyileşme olmadığı için OHDC de kayıplara uğradı. IKIWL ve IFCA, eski teknoloji kullanımı ve yüksek üretim maliyetleri nedeniyle kar edemiyor.
Devlet, OSRTC’nin bir hizmet sağlayıcı kuruluş olduğunu ve Covid-19 sırasında kayıplara uğradığını söyledi. Birçok sanayi evi kredisini OSFC’ye geri ödeyemedi ve kredinin geri ödenmesiyle ilgili davalar mahkemede. Sonuç olarak, resmi kaynaklara göre OSFC para kaybediyor.
Eyalet hükümeti sorunları çözmek ve işletmeleri karlı hale getirmek için bazı adımlar attı. Bu adımlardan bazıları, personel sayısını azaltmak ve maliyetleri düşürmek için personelin gönüllü olarak emekli olmasına izin verilmesini içerir. Şirketler daha iyi yönetim için kurumsal yönetişim kılavuzlarını takip edecek ve bağımsız yöneticiler atayacak. Hükümet, kamu işletmesi seçim komitesi aracılığıyla, üst düzey yönetici düzeyindeki pozisyonlar için kişileri işe alacak, OSFC’den borç toplamaya ve büyüme için kamu işletmelerine sermaye ve insan gücü enjekte etmeye odaklanacak.