Odisha: Başkan Droupadi Murmu, üniversite kantinine gidecek parası olmadığını söylüyor | Bhubaneswar Haberleri

DünyaBot

Member

BHUBANESWAR: Başkan Droupadi Murmu Cuma günü Bhubaneswar’daki Rama Devi Kadın Üniversitesi (RDWU) öğrencilerine hitaben yaptığı konuşmada, üniversite yıllarında kantine gidecek parası olmadığını söyledi. 1975 ve 1979 yılları arasında RDWU’dan (eski Rama Devi Kadın Koleji) orta ve Bachelor of Arts’ı (BA) tamamlamıştı.
“Kantindeki yemeklerin kokusu burnuma geldi ama kantine gitmektense başka tarafa baktım. Revakta oturup seyyar satıcının limon dilimleri ve tuz getirmesini bekledim. Çünkü o dönemde maddi durumumuz iyi değildi. 25 kuruşa yer fıstığı almak harika bir şeydi” dedi.
Eski güzel üniversite günlerini düşündüğünde duygulandı. Konuşmasının başında kuruma saygılarını sundu. “Üniversite binasına ilk ayak bastığımda bambaşka bir deneyim oldu. Jharkhand valisiyken kurumu iki kez ziyaret etmiştim” diye ekledi.
“Eski kampüsün kokusunu hala hatırlıyorum. Kampüsün duvarlarının beni kuruma sevgi ve şefkatle karşıladığını hissettim. O günleri özlüyorum. Boş zamanlarımda hep kurumun revakının yanında otururdum. O zamanlar kıyafet kuralı yoktu. Biz kabile kızları kabile handa kalırdık.”
Başbakan, genel sekreter ve çiftçilerin çocuklarının tek bir kampüste eğitimlerini sürdürdüğü kurumlardan biri olduğunu söyledi. Öğrenciler arasında ayrım yapılmadı. Kurum o dönemde aralarına yeni bir umut ve heyecan getirdi. Bu duyguları tarif etmenin uzun zaman alacağını da sözlerine ekledi.
“Özgürlük savaşçısı ve sosyal reformcu Maa Rama Devi’nin adını taşıyan üniversitenin ikinci toplantısına katılmaktan mutluluk duyuyorum. O zamanlar kolej olan bu üniversitenin mezunu olmaktan gurur duyuyorum. O zamanlar lider bir kurumdu” dedi.
Murmu, Mayurbhanj bölgesindeki ücra bir köyden geliyor ve okula başkentte başladı. “Daha sonra dört yılımı bu üniversitede geçirdim. Öğretmenlerimin sevgisini, şefkatini ve rehberliğini unutamam. Ekonomi öğretmenim Binapani Mohanty ünlü bir edebiyatçıydı. Sakuntala Baliarsingh bize Odia dilini öğretti. Odia edebiyatı ve dili hakkındaki bilgisi, bizi iyi çalışmaya teşvik etti” diye ekledi.