BHUBANESWAR: Odisha Hükümeti Cumartesi günü, 25.000’den fazla iş yaratabilecek 5827,27 Rs değerinde 25 crore yatırımı onayladı.
Baş Sekreter PK Jena liderliğindeki eyalet düzeyindeki Tek Pencere Gümrükleme Kurumu (SLSWCA), diğerlerinin yanı sıra çelik alanında sekiz, plastik ve gıda işleme alanında üçer projeyi onayladı.
Yetkili ayrıca, Yüksek Düzey Gümrükleme Otoritesine (HLCA) yaklaşık 28.000 Rs yatırım değeri ve yaklaşık 19.000 kişi için istihdam sağlayan üç büyük proje önerdi. Resmi kaynaklar, geçen yıl Make In Odisha (MIO) toplantısında devlet tarafından alınan çeşitli yatırım niyetleri arasında, bu toplantıda onay için 16 projenin sunulduğunu söyledi.
Onaylanan projeler, Khurda, Cuttack, Jajpur, Jagatsinghpur, Mayurbhanj, Sundergarh ve Bhadrak gibi eyaletin çeşitli semtlerinde kurulacak. Plastik sektöründe toplam 392 Rs tutarında bir yatırımı yansıtan üç proje, ilgili birimleriyle birlikte Malipada, Khordha’da gelecek. 664 kişiye istihdam sağlayacak.
Çelik segmentindeki sekiz projeden üçü Kalinga Nagar’da olacak. Geri kalanı, Mandiakudar, Bonai, Lathikata, Rairangpur ve Jamda Block gibi eyaletin diğer çeşitli bölgelerinde kurulacak. Bu endüstriler, 2.418,4 Rs’lik bir yatırımdan sonra 3.000’den fazla kişiyi istihdam edecek.
Korei bloğunda Jagatsinghpur ve Dhanpur’da iki süt üretim ünitesi ve Jajpur ilçesinin Korei bölgesindeki Tajpur’da modern bir pirinç fabrikası olacak.
Resmi kaynaklar, bu segmentin yaklaşık 165 Rs’lik bir yatırıma tanık olduğunu ve 491 istihdam fırsatı yaratmasının beklendiğini söyledi.
Buna ek olarak, Cuttack’te altyapı segmentinde toplam 213 Rs yatırımla ve 6340 istihdam fırsatı yaratan iki proje olacak. Bir şirket, Puri ilçesinde Gop tehsil altında Sahukhanata’da otel ve tatil tesisi kuracak. 150’den fazla istihdam sağlar.
BT ve yeşil enerji ekipmanı segmentinde, eyalette 203,7 milyar Rs yatırımla iki proje ortaya çıkacak. Khurda bölgesindeki Info Valley-II’de bir şirket veri merkezi tesisi ve modern olanaklara sahip BT altyapısı ile gelirken, başka bir şirket de şehrin yakınında veri merkezi tesisini kuracak. Başka bir şirket, güneş pili ve modül üretim tesisini Info Valley Elektronik Üretim Kümesi (EMC) Park’ta kuracak. Khurda’ya bir bilişim parkı da geliyor.
Farmasötik segmentinde, Sundargarh, Rourkela’da bir IV damla ve bir maden suyu fabrikası olacak. Başka bir ilaç şirketi, Bhadrak bölgesindeki Dhamra’da alçı sıva ve alçıpan, fayans, yapıştırıcı ve duvar macunu için bir üretim tesisi kuracak.
Tekstil, hazır giyim ve teknik tekstil sektöründe bir firma Khurda’da hazır giyim departmanı kuracak. 250 Rs yatırımla, bu proje Odisha’da 10.000 kişiye istihdam sağlayabilir. Kimya sektöründe, Paradip’te yılda 2 milyon ton kapasiteli soğutmalı propan ve bütan (LPG) depolama terminali inşa edilecek. Bu Rs 900 crore projesi 600 iş yaratabilir.