Noel herkes içindir ama benim için insanlar Paskalya’nın güzelliğini yavaş yavaş keşfediyor

DünyaBot

Member
Picz Vnoce, ancak birçok insan krizden, yüksek gıda ve enerji fiyatlarından muzdarip. Kilisede kendini gösteriyor mu?
Benim için Noel zamanında kilisede insanların birbirlerine saygı duyması önemli ki sarhoş olduklarını algılasınlar. Yani orada doğrudan kendini göstermiyor ama birçok sohbetten bu gerçeklerin insanlara acı çektirdiğini, bana da dokunduğunu biliyorum.Avcının kilisede bir genel bakış ve bir kapı bulabileceğini ve bu gerçeklerin üstesinden gelmek.

Noel sizin için ne ifade ediyor?
Anlaşılır bir şekilde, Noel’e bakış açım hayatım boyunca değişti. Aksi takdirde onları ikramlara en çok düşkün olduğum bir çocuk olarak ya da mesajın neşeli kokusundan etkilenen bir yetişkin olarak aldım. Bir askeri papaz olarak bile, kendilerini değerli görmeyen insanların genellikle bir mal teklifinden daha fazlasını istediklerini fark ettim. Ama asla ticaret yüzünden ahlak dersi vermem ya da ucuza iç çekmem.

Noel’i askerlerle ayinle nasıl geçirirsiniz?
Bir askeri papaz olarak Noel’i her zaman evimde, Esk’te geçirirdim ve Paskalya’yı da yurtdışındaki bir görevde geçirirdim. Özellikle askerler açısından benzer bir durumun olduğunu meslektaşlarımdan biliyorum. İlerleyen zamanlarda izninizin ve ailesinin yanında olamayacaklarının en çok farkına varırsınız. Koşulların genellikle dış atmosferle ilişkilendirdiğimizden tamamen farklı olduğu söz konusu ülkedeki durum için bile kötü.

İki kardeşiniz Pavel ve Stanislav çok tanıdıklar. Bu olağan bir şey mi?
Tamamen normal değil ama tamamen sıra dışı da değil. Ait olduğum Brno bölgesinde bile bu oğullar aynı aileden geliyor. Hatta bu oğulların bulunduğu Hradec Krzysztof semtinde iki aile var.

Gelinlerin ve yeni doğan bebeklerin saçlarına ne sürüyorsunuz, sizi daha çok vurguluyorlar mı? Peki covid ve mevcut kriz genel olarak onlar için bir şeyleri değiştirdi mi?
Her yıl, kriz olsun ya da olmasın, yeni bir şeyler yazmaya çalışıyorum ki bu, gerçekleşecek gerçekliğe, Kovid’e ya da Rusya ya da Ukrayna’nın saldırganlığına dokunsun ve bu sadece bir saçmalık değil. Ve dahası? Urit, çünkü Noel, her zaman değer vermeye çalıştığım büyük umutlara ve kapılara benzer. O zamanlar oraya gitmeyenler bile kiliseye gidecek. Her zaman güzel bir şeyi hayatlarına almak isterler, bu da onlara onu tüm varlıklarıyla birlikte kurtarma cesaretini verir.

Görmek üzere olduğumuz Advent sezonunda Noel’e hazırlanmak ama çok erken girmemek de benim için aynı derecede önemli. Ağlamak çok güzel bir şey. Seni biraz kıracağım, çok fazla dağ. Ve teleferiğe bindiğimde değil, tek başıma dağa çıkıp, bazen uzun süren tırmanışın getirdiği neşeyi ve mutluluğu yaşadığımda içim başka bir şeyle dolu oluyor. İlk durumda üstteki kreşin akışı teleferiklerin konforu için çok derin.

İnsanlar kilisenin ana bayramı olan Paskalya’yı değil de Noel’i mi soruyor?
Keşanlılar için kuşkusuz en önemli bayram Paskalya’dır. Yalnızca sembolleri k, yani zalim infaz aracıdır. Bu sorulacak bir şey değil, bazen bilincimizden uzaklaştırmayı tercih ettiğimiz ölümün gizemine değinelim. Ve Je’nin ölümünün mutlak son anlamına gelmediğini söylemek bana kolayca ucuz bir isyancı koltuk değneği gibi görünüyor. Öte yandan Vnoc’un merkezi dtte olarak doğdu. Her normal avcıya dokunur, şiirle ve güzellikle içimde doğar. Hatta geceleri partiler genellikle sarhoştu, Beytüllahim yakınlarındaki bir kulübede bir çocuk doğdu. Sadelik ve sadeliğin ilk kısmı Noel’in harika bir simgesi, bu çocuğa her şeyi içiyorum, Noel’in çok takdir ettiğim yanı.

Vnoc’un popülaritesinin nedeni sarhoş olmanız değil mi?
Giysiler özellikle çocuklar için çok iyi. Paskalya’da değil de Noel’de uzakta olmanız tamamen anlaşılır, çünkü ben değiştim, bende de aynıydı.

Kimin kiliseye girip kimin kiliseye gittiğine dair klasik bir kalıp var mı?
Sosyolojik araştırmalar bazı yasallıkları ortaya çıkarabilir, ancak belirli bir model göremiyorum, bu her zaman belirli bir avcının sırrıdır. Bazı şehirlerde, özellikle de her iki şehirde de, belirli sosyal tabakalardan insanlar bir kilisede toplanabiliyor. Şahsen ben esas olarak öğrencilerle ve uzaktaki insanlarla iletişim halindeyim, başka yerlerde farklı olabilir. Bugün bile, özellikle kırsal kesimde, kiliseye gitmenin geleneksel olduğu geleneksel alanlar var. Şehirlerde konu daha çok kişisel bir kararla bağlantılıdır.

İnsanlar hemen bir sorunları olduğunda Tanrı’yı unutmak için kiliseye çılgınca mı gidiyorlar?
Evet, sadece bir sorunları olduğunda Tanrı’ya dönen ya da kiliseye giden, aksi takdirde uygulamadan vazgeçen insanlar var. Ancak ayinler dışında düzenli olarak kiliseye uğrayıp, sohbet etmek veya düşüncelerini halletmek için gelen birçok insan tanıyorum. Brno’da buna özellikle St. Jakub. Dün Savunma Üniversitesi’nde askeri papaz olarak çalışmaya gittiğimde şunu duydum: V, tok değilim ama bir sorunum olduğunda Jakub’un kilisesine gidiyorum çünkü orada ibadet ediyorum. Orada durup biraz konuşacağım.

Bugünün Tanrısı’ndaki şeyler ya da birçok genç iki değil mi?
Temel soru yaşamanın ne anlama geldiğidir. Bugün pek çok genç, bazen çeşitli dini geleneklerden gelen mesajlarda bile manevi bir şeyler arıyor. Bunu, genellikle Doğu maneviyatından etkilenen çeşitli manevi yollar veya alternatif kurslar teklifinde de görüyoruz. Bazıları için tövbenin modası geçmiş, bazıları için ise kiliseyle bağlantılı olması sorun teşkil ediyor. Bugün kurumlara karşı genel bir güvensizlik var ve buna ek olarak cinsel istismar gibi ilk durumlar kilisenin uygunluk konusundaki kararlarına katkıda bulunmadı.

Bana aman Tanrım diyen ama kiliseyle temas kurmak istemeyen gençlerle tanışıyorum. Ancak komünist rejimin sona ermesinden sonraki zamanlardan farklı olarak kilise yaşamına dahil olan gençlerden oluşan bir topluluk da var. Advent sezonunun tekliflerinden biri, sabahın erken saatlerinde, genellikle saat altı civarında, yalnızca mum ışığında kutlanan sözde Rortan ayinleridir ve benim için bu, güzel bir deneyim ve teşviktir. kilise gençlerle dolu.

Jan Pacner

• Brno’da matematik okudu ama eğitimini tamamlamadı. Pot, Litomice’deki ruhban okuluna katılmak yerine askerlik hizmetini tamamladı ve bir hastanede çalıştı.
  • Kadife Devrim’den sonra Salzburg’da teoloji okudu ve 1993 yılında Olomouc’tan mezun oldu. 1995 yılında rahip olarak atandı ve Kianov ve Kutn Hoe’da görev yaptı.
  • Ayrıca askeri papaz olarak çalıştı ve yüksek bisiklet bakanlığında aktif olarak yer aldı.
  • 2019 yılında, bugün hala çalışmakta olduğu Brno’daki St. Jacob cemaatinin papazı olarak atandı.

Dolayısıyla kilisenin oynaması gereken bir rol var.
Evet olabilir ama bir tür laik bürokratik örgüt olarak değil, bir insan topluluğu olarak algılanmalıdır. Bu haliyle sıklıkla reddedilir.

Slovakya’da ne zaman bu kadar çok şey olduğunu ve insanların bizi görmediğini düşünüyorsunuz?
Vc faktörü her zaman rol oynar, cevabı kolaylıkla bilinir. Esk’te Katolik Kilisesi’nden sapma Üstat Jan Hus’un zamanından itibaren ortaya çıkmıştır. 17. yüzyılda Bl Hoe’nun ardından zorunlu yeniden Katolikleştirme de önemli bir rol oynadı. Ulusal canlanma döneminde Katolik krallar da önemli bir rol oynamış olsa da, Habsburgların hükümdarlığı sırasında Katolik Kilisesi’ne bağlı oldukları için iyi bir vatanseverin Katolik olamayacağı yönünde genel bir fikir vardı. Bu, Katolik Kilisesi’nden büyük bir sapma ile ilişkilendirilen Slovakya’nın yaratılmasından sonra çok güçlü bir şekilde ortaya çıktı.

Peki Slovakya?
Slovakya her zaman geleneksel ve ekonomik olarak daha az gelişmiş bir ülke olmuştur, Katolik Kilisesi ile ilişkiler Çek ülkeleri ile aynı şekilde zarar görmemiştir; bu arada, birçok Slovak’ın bu karakteri taşıdığı Slovakya’nın kurulmasından sonra büyük gerilim yaratmıştır. Katolik kilisesini sıklıkla eleştiren Çek öğretmenlerinin sayısı Slovakya’da aptal vra bir tür doğal meseleydi ve bazı yerlerde hala öyledir, ancak diğer yandan avcı kişisel olarak kararlıdır. Özellikle gençler evden çıktıklarında sıklıkla evden ayrılıyorlar.

Şimdi iki yıl kadar geriye, benzer kriz ve salgın yılına gidiyorum. Onun psikolojik profilini nasıl çıkardınız?
Bir bakıma benim için zordu ama izolasyonda durup, aksi takdirde otomatik olarak ne yapacağım hakkında daha derinlemesine düşünebildim. O zamanlar Na Fae’ye giden bir aileyle güzel bir hayat sürmem benim için bir cesaret kaynağıydı. Kuşkusuz o yıllar zordu, özellikle çöküşün eşiğindeki bazı insanlar için cesaret vericiydi. Onlardan büyülendim, sınırı zorladım, sanki çok geçmişte olmuş ve hiç de doğru değilmiş gibi geliyor bana.

O dönemde büyük bir kişisel kriz yaşadınız mı?
HAYIR. Bu dönemin insanlar ve aileler için ne kadar acı verici olduğunu hemen fark ettim, bazen benim için zordu. İzolasyon döneminde sadece aktivitelerini değil aynı zamanda yaşama zevklerini de kaybeden ergenlerin deneyimleri özellikle acı vericiydi ve psikologlar bu konuda çok konuşabilirdi.

Peki kilise bu zamanı nasıl geçirdi?
Genel olarak kabul edilmemelidir. Roma’da cemaatin veya topluluğun yaşamının sürdürüldüğü yerler vardı, ancak başka yerlerde yoktu. Hijyen önlemleri nedeniyle dini törenlere izin verilmeyen durumlarda mevcut seçenekleri kullanmaya, yani bireysel kutsal isim sunmaya çalıştık. Birçok mahalle YouTube’u kullanıyordu, bu yüzden her hafta Pazar gününü düşünerek birkaç dakikalık bir video kaydettim. Benim en güçlü kişisel deneyimim, 2020’de Maundy Perşembe günü, St. James Kilisesi’nin Çek televizyonu için yaptığı ilahi ayin sırasında yaşandı; bize göre bu ayin için yalnızca yedi aday bulunabiliyordu. Bu kadar küçük bir ter içinde devasa kilisemizde olmak kolaydı.

Kovid ve krizin ortasında St. James Kilisesi’nin yeniden inşasına hazırlanıyordunuz. Seni yavaşlattı mı?
Fiziksel olarak kilisenin onarımına covid sonrası yani 2020 ve 2021’den sonra başladık ve yeniden yapılanma bu şekilde etkilenmedi. Ancak Ukrayna’ya kurtla birlikte fiyatlarda ciddi bir artışla kendini gösterdi. Zamanla onarırsınız ama bu kadar büyük bir inşaata başladığınızda detaylı incelemede dahi fark edilemeyecek hasarlar ortaya çıkar.

Peki kilisenin onarımı çok erken ne zaman tamamlanmalı?
Yılın üçüncü gününde kiliseye gitmeliyiz. Oradaki atmosferi yeniden eskisi gibi yaratabileceğimizi, yeni bir şeyler sunabileceğimizi biliyorum. Cemaatimizin ilahi hizmetler için orada toplanacağının yanı sıra, Savunma Üniversitesi’ndeki meslektaşlarım gibi insanlar orada biraz nefes alsın, hayatta neyin gerekli ve teşvik edici olduğunu anlasın, algılasın diye onları değiştirdim.