BHUBANESWAR: Bakanın öldürülmesiyle ilgili devam eden soruşturmayla ilgili siyasi suçlama oyununun ortasında Naba DashBaşbakan Naveen Patnaik Çarşamba günü burada konuyla ilgili siyasi söylem düzeyinin rahatsız edici olduğunu ve demokrasi için iyiye işaret olmadığını söyledi.
Toplantıda konuşan Naveen, hassas konunun siyasileştirilmesinin şok edici olduğunu belirterek, “Asılsız ve art niyetli iddiaların ortaya atıldığını görmek rahatsız edici” dedi.
CM dedi ki Odişa Naveen, çok olgun ve üst düzey bir siyasi söylem geleneğine sahip olduğunu belirterek, “Olgun bir demokrasi olarak, devletimizin ve siyasetimizin hayati organlarını haksız yere şeytanlaştırmaktan ve karalamaktan kaçınmalıyız” dedi.
Naveen, bu iğrenç suçun sanığının bir polis memuru olduğu için derinden şok olduğunu söyledi. Ancak bunun için tüm polis teşkilatını suçlamak haksızlıktır. Naveen, “Muhalefet için, özellikle de Odisha’nın gururu olan, iğrenç suçları siyasallaştırmak ve polis gücümüzü demoralize etmekten başka bir gündemi olmayan BJP eyaleti için üzülüyorum” dedi.
Naveen, 15 Şubat’ta Sambalpur’da BJP’nin kanun ve düzen karşıtı bir protestosu sırasında muhalefet lideri Jayanarayan Mishra tarafından bir kadın polise kötü muamele edildiği iddiasına atıfta bulunarak, yüksek anayasal makama sahip bir kişi tarafından görev başındaki bir kadın polise saldırmanın içler acısı ve utanç verici olduğunu söyledi. Odisha, kadınlarına her zaman saygı duydu ve bu utanç verici davranışı asla affetmeyecek” dedi.
“Anlaşamadığımız, tartışabileceğimiz, tartışabileceğimiz ve tartışabileceğimiz birkaç konu var. Ama asla hassas konularda siyasete bulaşmamalıyız. Hükümetimin tek amacı bu tür suçların faillerini adalet önüne çıkarmak ve en ağır cezaları vermek olacaktır” dedi.
Naveen, “Odisha halkı bana tekrar tekrar sorumluluk verdi ve ben onların inançlarını korkmadan veya kayırmadan korumaya devam ediyorum” dedi.
Salı günü CM’nin 5T sekreterini almaya çalışan muhalefet lideri Birleşik Krallık Pandanı ve BJD genel sekreteri Pranab Prakash Das, 24 günlük suçtan sonra CM’nin uykudan uyandığını ve ortakları tarafından verilen bir senaryoyu okuduğunu söyledi. Jayanarayan, “Suçun nedeni ve arkasındaki komplo hakkında konuşmadı.” Dedi.
BJP lideri Pitambar Acharya, hükümetin FBI’dan yardım isteme hamlesini alaya aldı ve Gujarat’ta Narco testi yapılırken delillerin Merkezi Adli Tıp Laboratuvarı tarafından incelendiğini söyledi. Bunlar, Odisha bürolarının soruşturmayı yürütme yetkisi olmadığını gösteriyor. Pitambar, böyle bir durumda hükümetin soruşturmayı CBI’ya devretmesi gerektiğini söyledi.
BJD Rajya Sabha üyesi Sasmit Patra, Pitambar’a karşı çıktı ve BJP’nin Naba cinayetiyle ilgili soruşturmada en üst düzeyde şeffaflığı sürdürmesine rağmen kirli siyasete başvurmaktan geri kalmamasının üzücü olduğunu söyledi.
Hindistan, Rajasthan’daki Bhanwari Devi cinayet davası, Sunanda Pushkar’ın ölümü ve ulusal düzeydeki Sippy Sidhu cinayet davası gibi 25’ten fazla davada FBI’dan yardım istemişti. Ancak eyalet BJP, bir FBI soruşturmasına ve ucuz siyaset oynamaya duyulan ihtiyacı sorguluyor” dedi.