BHUBANESWAR: Suç Departmanı ile Odişa Başbakan Naveen Patnaik Odisha’ya verdiği demeçte, Bakan Naba Das’ın öldürülmesini soruşturan polisin, bu tür durumlarda davranış analizi konusunda en iyi uzmanlığa sahip oldukları için devam eden soruşturmada ABD Federal Soruşturma Bürosu’ndan (FBI) yardım istediğini söyledi. Çarşamba günü toplantı.
Naveen, “İçişleri Bakanlığı ve Hindistan Hükümeti’nden, FBI’ın Davranışsal Destek Birimi tarafından sanıkların davranışlarının değerlendirilmesini kolaylaştırmalarını talep ettik.” Dedi. Sanık, Polis Yardımcı Müfettiş Yardımcısını görevden aldı Gopal dasuzun bir akıl hastalığı geçmişi vardır.
CM, muhalefetin kargaşa ortasında yaptığı toplantıda, “Hindistan ve yurtdışındaki en iyi adli tıp uzmanlarının yardımıyla davanın tam, adil ve açık bir şekilde soruşturulmasını sağlamak için hiçbir taşın çevrilmeyeceği konusunda Meclisi temin etmek istiyorum” dedi. Bir bakanın bir polis memuru tarafından öldürülmesine ilişkin adil soruşturma.
Naveen, hassas davanın politize edilme şeklinin şok edici olduğunu söyledi. Asılsız ve art niyetli iddiaların ortaya atılması rahatsız edici” dedi.
Soruşturmayı emekli bir Yargıtay yargıcının yürüttüğüne işaret eden CM, polis soruşturmasının tamamının adli soruşturmaya tabi tutulacağını söyledi. “Peki, meseleyi siyasete alet etmeye, mesnetsiz ve art niyetli iddialarda bulunmaya ne gerek var? Bağımsız yargımıza hepimizin saygı duyması ve güvenmesi gerekiyor” dedi.
CM, Odisha’nın çok olgun ve yüksek düzeyde bir siyasi söylem geleneğine sahip olduğunu söyledi. Bu davadaki siyasi söylemin seviyesi rahatsız edici. Hassas bir suç üzerinden siyaset yapmak demokrasimiz için iyiye işaret değil” dedi.
Naveen, bu menfur suçun sanığının bir polis memuru olmasına derinden şaşırdığını belirterek, başta eyalet BJP olmak üzere bazı muhalefet partisi liderlerinin polis teşkilatının tamamı hakkında yaptıkları açıklamalardan rahatsız olduğunu sözlerine ekledi.
Naveen, “Orissa’nın gururu olan, iğrenç suçları siyasallaştırmaktan ve polis teşkilatımızın moralini bozmaktan başka bir gündemi olmayan muhalefet, özellikle de BJP eyaleti için üzülüyorum” dedi.
Naveen, “Üniformalı bir kişinin karıştığı bu talihsiz trajik olaylar, ister ordu ister merkezi paramiliter güçler olsun, geçmişte meydana geldi, ancak hiçbir zaman tüm gücün karalanmasıyla sonuçlanmadı. Ülkemiz her zaman yiğit güçlerimizin yanındadır.” eyalet BJP’sinin Odisha’nın tüm polis gücünün itibarını sarsmaya çalıştığını da sözlerine ekledi.
Olgun bir demokrasi olarak, devletimizin ve yönetimimizin hayati organlarını haksız yere şeytanlaştırmaktan ve karalamaktan kaçınmalıyız” dedi.
Naveen, 15 Şubat’ta Sambalpur’da BJP’nin kanun ve düzen karşıtı bir protestosu sırasında muhalefet lideri Jayanarayan Mishra tarafından bir kadın polise kötü muamele edildiği iddiasına atıfta bulunarak, yüksek anayasal makama sahip bir kişi tarafından görev başındaki bir kadın polise saldırmanın içler acısı ve utanç verici olduğunu söyledi. Odisha, kadınlarına her zaman saygı duydu ve bu utanç verici davranışı asla affetmeyecek” dedi.
“Anlaşamadığımız, tartışabileceğimiz, tartışabileceğimiz ve tartışabileceğimiz birkaç konu var. Ama asla hassas konularda siyasete bulaşmamalıyız. Hükümetimin tek amacı bu tür suçların faillerini adalet önüne çıkarmak ve en ağır cezaları vermek olacaktır” dedi.
Naveen, “Odisha halkı bana tekrar tekrar sorumluluk verdi ve ben onların inançlarını korkmadan veya kayırmadan korumaya devam ediyorum” dedi.