COIMBATORE: Hayat D için zordu giriş yapmak44 yaşındaki Sivaganga ilçesine bağlı Karaikudi’de geçen Kasım ayında cezaevinden çıktıktan sonra dünyaya geldi. Eski bir mahkum, kimse onu bir iş için işe almak istemiyordu. İki yakayı bir araya getirmek için çaresizce çabalarken, bazı sivil toplum kuruluşlarına (STK’lar) başvurdu.
Ve onu, Ankara’da özel bir hastanenin sahibi olan İyi Samiriyeli’ye havale ettiler. Mettupalayam – küçük bir otel kurarak Logendran’ın hayatına yeni bir başlangıç yapmasına yardımcı olan.
Nilgiris ilçesine bağlı Gudalur’da çay tarlasında çalışan Logendran, cinayet davasından hüküm giydi. Haziran 2007’de başka bir işçi olan Eswaran ile kavga etti ve onu yere serdi. Eswaran yere düşerek olay yerinde hayatını kaybetti. Logendran daha sonra tutuklandı ve ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.
“Karımla yaşadım Vasantha ve Gudalur’daki oğulları Praveen ve Prasath. Tutuklanmamdan sonra ailem perişan oldu. Hapishane yetkilileri, Coimbatore şehrinde Gandhipuram yakınlarındaki hapishane pazarının altında bir otel kurduğunda, orada çalıştım ve yemek yapmayı öğrendim. 16 yıl sonra bir tiffin merkezi kurma hayaliyle cezaevinden çıktım. Bunun için bir el arabası satın almak için birkaç kişiden yardım istedim, ancak nafile, ”dedi Logendran TOI’ye.
Logendran bazı STK’lara başvurduğunda, onlar onun durumunu Dr. N Mahesvaran İki ay önce. Ve eski müebbet mahkumuna yardım etmeye karar verdi. “Babam emekli emniyet müdür yardımcısı. Tuticorin bölgesinde Kovilpatti’de çalışırken, birçok yasadışı kaçakçının rehabilite edilmesine yardım etmişti. Bu yüzden Mettupalayam, Bharathi Nagar’da gelişmemiş bir arazi parçası kiralayan Logendran’a yardım etmeye karar verdim. Orada küçük bir otel kurmak için 1.36 lakh harcadım,” dedi Maheswaran.
Otel Çarşamba sabahı açıldı. Maheswaran ve akrabaları, bir kurdele kesip kuthuvilakku yakarak oteli açtı.
Logendran, otelin adını torunu Dharshan’dan aldığını söyledi. ‘O, en büyük oğlum Praveen’in çocuğu. Çay, atıştırmalıklar, kahvaltı, öğle ve akşam yemekleri servis ediyoruz. Hem vejeteryan hem de vejeteryan olmayan yemekler servis edilmektedir. Ailemle huzurlu bir hayat yaşamak istiyorum.” Maheswaran, her mahkumun rehabilite edilmesi gerektiğini söyledi. “Başkalarıyla kaynaşmalarına ve yeni bir hayata başlamalarına yardımcı olacak.”
Başka bir vakada, Coimbatore kırsal polisi, eski bir kötü şöhretli kenevir işportacısının yeni bir hayata başlamasına yardım etti. Bir polis memuru, onun Periyanaickenpalayam’dan Saraswathi olduğunu teşhis etti ve son üç yıldır hiç ganja satmadığını söyledi. “Dükkânına bir şeyler alması için ona 25.000 dolar verdik.”