Kunder'ın yurtdışındaki kütüphanesine de ilgi var, öğrenciler onun Şakasını analiz ediyor

DünyaBot

Member
Milan Kundera Kütüphanesi, benzersiz edebiyat toplamanın, geziler ve konferanslar düzenlemenin yanı sıra eğitimi de hedeflemeye çalışıyor. Bunun kanıtı, pilot versiyonu bu hafta bazı Brno ortaokullarının öğrencileri tarafından test edilmeye başlanan yeni eğitim programlarıdır.

Programın içeriği ünlü Brno yerlisi Žert'in ilk romanına adanmış çalışma sayfalarıdır. “Zamanın ötesinde ve edebiyatın nasıl çalıştığına dair pek çok şeyi gösteriyor. Yöntem sayfaları, ironi ve yanılsamanın yanı sıra kimlik, zaman, ciddiyet ve havailik temasına odaklanıyor. Öğrencilerden ve öğretmenlerden geri bildirim aldıktan sonra gelecek hafta sayfalarda ince ayarlar yapacağım” diye açıklıyor Charles Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nden öğretim görevlisi Filip Komberec.

Eğitim programına katılmak isteyen lise öğretmenleri online randevu alabilirler. “İnsanları hızlı tempolu dünyanın veya okumanın dışına çıkarıp eleştirel okumaya, daha uzun yazılı bölümleri algılama ve bunlar hakkında düşünme becerisine katkıda bulunmak istiyoruz. Onları yalnızca Milan Kundera'nın çalışmalarına değil, aynı zamanda onun çalışmaları aracılığıyla kendimize de yakınlaştırmak istiyoruz” diyor Moravya Devlet Kütüphanesi müdürü Tomáš Kubíček.

Metodolojik sayfalar, aynı zamanda Kunder'ın çalışmaları hakkında yorum yaptığı ikincil metinleri de içeren metnin dikkatli bir şekilde okunmasına dayanmaktadır. Sayfaların amacı çeşitli edebi düzeyleri araştırmak, daha fazla okumayı teşvik etmek ve yazarın çalışmalarının gelişiminin bağlamını göstermektir. “Oldukça hassasım ve satır aralarını okuyabiliyorum ama bugün bana senin daha da derin okuyabildiğini gösterdi. Žert romanındaki bireysel karakterler hakkında daha fazla bilgi verdik ve bireysel örneklerden bahsettik”, diye anlatıyor program katılımcısı, Křenová Caddesi'ndeki Brno ilkokul öğrencisi Lukáš Zaduban.

Milano Kundera Kütüphanesi'nde ziyaretçiler üç binden fazla yazarın yayınını, eleştirmenlerden oluşan bir arşivi ve yazışmalarını keşfedebilir. “Kunder'ın kişisel kütüphanesine ait arşivin önemli bir kısmını işlemeye başladık. Bazı kitaplara çeşitli yorumlar, yazılar eşlik ediyor ve hatta bazılarında yazdığı makalelerin temelleri bile var. Örneğin Franz Kafka'nın kitaplarında bazı notlar son şeklini bir makalede buldu, ancak bazılarını kamuya açık olarak yayınlamadı” diyor Kubíček.

Kundera, en çok tercümesi yapılan Çek yazardır ve kütüphanesi İzlanda, Fransa ve Hong Kong'dan hayranlar tarafından ziyaret edilmektedir. Ancak Çin'de en popüler olduğu söyleniyor. “Uzun bir süre tüm romanlarının korsan kopyaları vardı. Kundera resmi çevirileri kabul etmeye karar verdi, bu da o kadar ilgi çekiciydi ki kitapları birinci sırada yer aldı” diye ekliyor Kubíček.

Milano Kundera Kütüphanesi çatısı altında ortaöğretim okullarına yönelik eğitim programları, Brno'daki Moravya İl Kütüphanesi (MZK) tarafından başlatıldı. Öğrencilerin üzerinde çalıştığı yöntemsel sayfalar Kunder'ın ilk romanı Žert'e ayrılmıştır. (4 Nisan 2024)

Bir diğer yenilik ise kütüphaneye girmeden önce kütüphanenin misyonu ve içeriği hakkında genel bir bakış sağlayan interaktif panellerdir. Kütüphanede yer alan Kundera'nın eserlerine ait QR kodlar da yeni. “Onlar aracılığıyla okurlarımıza başka hiçbir yerde bulamayacakları bilgileri aktaracağız. Mesela romanın nasıl çevrildiği ya da dünyadaki okuyuculara ne kadar hızlı ulaştığı. Aslında biz Kundera'nın kısa öyküleri, romanları ve denemeleri aracılığıyla görülmesi yönündeki isteğini yerine getirmeye çalışıyoruz” diye anlatıyor Kundera'nın kütüphanesinin küratörü Jindra Pavelková. Geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden yazarın eserleri hakkında bilgiler Çekçe ve İngilizce olarak mevcut olup, Fransızca, İspanyolca veya İtalyanca gibi başka dillerde de yayınlanması planlanmaktadır.

Milan Kundera Kütüphanesi, Moravya Devlet Kütüphanesi tarafından Kunder ailesinden gelen bir hediyeyle kuruldu. Koleksiyonu yazarın diğer metinlerinin yanı sıra eserini yansıtan metinlerle de genişletti. Bay ve Bayan Kunder ve telif hakkı yöneticileriyle yapılan sözleşme sayesinde tüm fon, Brno yerlisinin kitaplarının yeni baskılarıyla zenginleşiyor ve bu sayede kütüphane sürekli büyüyor.