Kıyafetlerini değiştir ya da on krona satın al. Bu aynı zamanda “tasarruf” modasıdır

DünyaBot

Member
Mağazalar düşük fiyata düşük kaliteli giysilerle tıka basa dolu; günümüzün gerçeği bu. Hızlı moda mağazaları olarak adlandırılan mağazaların daha da şiddetlendirdiği aşırı tekstil üretimi, iklim krizinin ana “hızlandırıcılarından” biri. Önemli miktarda CO üretimi nedeniyle2 veya üretim sırasında su tüketimi. Örneğin Hollandalı şirket Water Footprint Network'e göre, bir pamuklu tişörtün üzerine 2.700 litre su “düşüyor”.

Ancak yeni kıyafetler için gidebileceğiniz tek yer zincir mağazalar değil. Brno, ikinci el kıyafetlerin satıldığı çok sayıda mağaza sunuyor ve ayrıca bit pazarları veya kıyafetlerin ücretsiz olarak değiştirildiği etkinlikler düzenleyen meraklılar da var.

Vazgeçmek istediğiniz kıyafetlerinizi kendiniz getirebileceğiniz Menění de bu projelerden biri. Kurucu Klára Dvořáková, “Değişim ile, bir parçanın artık insanlara hizmet etmemesi durumunda çöpe gitmesine gerek olmadığını, ancak başka birine neşe getirebileceğini göstermek istiyoruz” diye açıkladı. Tek kural en fazla beş parça getirmektir, ancak bir kişi bunlardan sınırsız sayıda alabilir.

Terimler Sözlüğü

Yeşil yanılsama Yeşil yıkama sloganı, şirketlerin müşteriye ürünün çevre dostu bir ürün olduğunu hissettirmesi beklenen pazarlama uygulamalarını ifade etmektedir. Yalnızca seçilen bilgileri öne çıkarıyor ve çalışanlara etik olmayan muamele veya sağlığa zararlı malzeme kullanımı gibi üretimin perde arkasına saklanıyorlar.

Çok fazla para yok – ve hatta daha az kullanım “Aşınma başına maliyet” kuralı, giysinin kullanım ömrüne göre değerini gösterir. Ürünün fiyatı, giysinin dayanacağı aşınma sayısına bölünerek hesaplanır. CPW, sürdürülebilir ancak daha pahalı tekstil ürünleri satın almanın ekonomik avantajına dikkat çekiyor.

Uluslararası yardımlar Global Organik Tekstil Standardı (GOTS) sertifikası, organik elyaflardan üretilen tekstillere yönelik katı koşulların yerine getirilmesini ifade eder. İlkeleri aynı zamanda işyerinde güvenlik ve temizlik veya çocuk işçiliğinin yasaklanması gibi üretim hususlarını da içermektedir. Dikkat edilmesi gereken ikinci etiket Oeko-Tex'tir. Tekstillerin insan sağlığına zarar vermeyen malzemelerden üretildiğini teyit eder.

Dvořáková, etkinliği her üç ayda bir Brno'nun çeşitli yerlerinde düzenliyor. Düzenli Dobrá Karma bit pazarı da benzer şekilde çalışıyor; bu pazar sadece kıyafetlere değil aynı zamanda mücevherlere, ev eşyalarına veya vinil plaklara da ayrılıyor. Ancak orada halk fiyatları olmasına rağmen yakalanan parçaların parasını ödüyorlar. Siyah bir kot gömlek bit pazarından yaklaşık 80 krona satın alınabiliyor.

İnsanlar aynı zamanda klasik mağazaları ikinci el kıyafetlerle ya da ikinci el mağazaları bu kadar düşük fiyatlarla ilişkilendiriyor. Karakteristik adı Sekáč olan böyle bir mağazanın sahibi Vlasta Suchánková, otuz üç yıldır her türden üstleri satıyor. Suchánková, “En pahalı parça 350 kronluk deri cekettir” dedi. Müşteri göndermek istediği kıyafeti getirdiğinde, komisyon yoluyla malları buraya getiriyorlar. “Bize veriyorlar, ne kadar istediklerini söylüyorlar, biz de üzerine fiyat koyuyoruz, iki ay içinde satılmayan ne varsa geri veriyoruz. Artık kıyafetleri istemezlerse, Brno Piskoposluğu Yardım Kuruluşu bu tür şeyler için düzenli olarak gelir.” Suchánková mağazanın nasıl çalıştığını açıkladı.

Öte yandan Pekařská Caddesi'ndeki eski Ludysh ikinci el mağazasında fiyatlar iki bine kadar çıkabiliyor. Sahibi Lucie Martinek Janošíková, depodan mal almaya gidiyor. “Bu uzun ve zorlu bir süreç. Ama sonuçta, bu sayede teklifler çeşitli ve benim hayal gücüme göre değişiyor” diye mağazanın perde arkasını anlattı. Ayakkabı ve aksesuar da dahil olmak üzere kadın ürünlerine odaklanıyor, bu nedenle kadınlar en sık müşteri oluyor.

Vintage No Introduction mağazasının ayrıca açıkça tanımlanmış bir hedef kitlesi var ve burada esas olarak “sokak giyimi” markalarına odaklanılıyor. Sahibi Filip Blažek'in sunduğu koleksiyoncu tişörtlerinden bazılarının fiyatı yedi bin krona kadar çıkıyor. Ancak sıradan markalı giysilere gelince, fiyat yüz kron aralığında. Milady Horáková Caddesi'ndeki ikinci el mağazasının avantajı, evinizin rahatlığında kıyafet sipariş edebileceğiniz çevrimiçi mağazadır.

Hayırseverlik kar amacı gütmeyen kuruluşların kapsamına giriyor

Geri dönüştürülmüş kıyafetler satın alarak yalnızca gezegene değil diğer insanlara da yardım etmek isteyenler için yardım mağazaları var. Bunlar genellikle kazançlarıyla hayırsever projeleri destekleyen kar amacı gütmeyen kuruluşların kapsamına girer. Brno'da bunlardan birkaçı var.

Sadece bir yıl önce açılan yardım mağazası Adra, komisyona dayalı satış esasına göre çalışıyor ve satılan ürünlerden elde edilen gelirler gönüllü faaliyetleri desteklemek için kullanılıyor. “Gönüllülerimiz yaşlılara, engellilere ve koruyucu aile çocuklarına yardım ediyor. Onlarla konuşuyorlar, onlara kitap okuyorlar, yürüyüşe çıkıyorlar, sadece onlara arkadaşlık ediyorlar” diye açıklıyor gönüllü merkezi başkanı Vlastimil Halfar.

Kâr amacı gütmeyen İnsan Hakları Birliği bünyesinde faaliyet gösteren Šuplig mağazası aynı zamanda komisyonlu satışlar da yapıyor. Satıştan elde edilen fonlar, maddi gücü yetmeyen kişilerin hukuki yardım masraflarını karşılıyor. İyi bir amaç için kıyafet satın almanın bir başka seçeneği de, öncelikle doğayı desteklemeye odaklanan Veronica Vakfı Yardım Mağazası'dır. Gelirlerini Birlikte Doğa fonuna aktarıyorlar ve buradan Brno'daki ekolojik ve toplumsal projelere hibe veriyorlar.