Kırsal Odisha’nın fark yaratanları | Bhubaneswar Haberleri

DünyaBot

Member

Bhubaneswar: Mayurbhanj bölgesinden 50’li yaşlarında bir kadın olan Labangalata Mohanta, köyünde ve yakın bölgelerde çocuk evliliklerini, çocuk kaçakçılığını ve içki kaçakçılığını durdurmak için her şeye rağmen savaştı. Ayrıca kadınların kendi kendine yardım grupları oluşturmasına yardımcı olur ve herhangi bir kriz anında yardım eli uzatır.
Bir programa katılan kadın topluluk liderlerinden Labangalata, Vihan 2023 Perşembe günü burada Gençlik ve Sosyal Gelişim Merkezi (CYSD) tarafından düzenlenen 1998’den beri halk için çalıştığını söyledi.
“O günlerde kadınları her türlü iş için örgütlemek ve bir araya getirmek devasa bir görevdi. Erkek üyeler, kadınların grup toplantılarına veya faaliyetlerine katılmasına izin vermedi. İnsanların anlamasını sağlamak için çok uğraştım. kadınların güçlendirilmesi. Şu anda köyümde birçok kadın grubu var. Küçük işletmeleri ve dükkanları var” dedi.
Thakurmunda bloğunun altındaki Nisapasi köyünden Labangalata, kadın gruplarının yardımıyla bölgesindeki içki ticaretini protesto etmişti.
“Bu girişimde hem başarıları hem de başarısızlıkları biliyorum. Kendim ve arkadaşlarım için endişeleniyordum. Kocam alkolikti ve bu kötü alışkanlıktan öldü” diye ekledi.
Çocuk evliliğini protesto ettiğinde köylülerin öfkesiyle karşılaştığını söyledi. “Çünkü insanlara yardım etmeyi seviyorum, kriz zamanlarında insanlara yardım etmeye çalıştım, kadınları kendilerine güvenmeleri için organize ettim” diye ekledi.
Onlar gibi Koraput bölgesinden iki genç kadın da okulu bırakanların okula dönmesine yardım ediyor. Sasmita Bhumiyaaşağıdaki U Gadiali köyünden mezun bir kabile kadını Mathili Malkangiri semtindeki bir blok, okulu erken bırakan iki ebeveyni çocuklarını okula göndermeye motive etmeyi başardı. Ayrıca 10 öğrencinin okula düzenli devam etmesine yardımcı oldu.
Bhumiya, “Covid-19’dan sonra, gönüllü bir kuruluşun yardımıyla üç köyden öğrencilere öğrenme boşluklarını doldurmayı öğrettim” dedi.
Fakir çocuklara evimde ücretsiz ders verdiğim için, Covid durumu düzeldikten sonra öğrencileri ve velilerini okula geri dönmeye motive etmek kolay bir işti” diye ekledi.
Başka bir genç kadın, Malkangiri bölgesinden Jhunubala Moharana, kabile öğrencilerinin öğrenme açığını kapatmasına yardım ediyor.
“Müzik ve dans öğretiyorum. Sadece öğrenciler değil, veliler de çocuklarını bana göndermekle ilgileniyor” dedi.