Kendini dükkanlardan ayırdı, dikiş dikmeye başladı. Erkek gömleğini bluza dönüştürebiliyor

DünyaBot

Member
“Her şey beş yıl önce YouTube'da ekoloji, vegan yemek pişirme veya israfsız yaşamla ilgili konuları izlediğimde başladı. Daha sonra kıyafet alışverişlerimin bile bu konuda sorunlu olduğunu keşfettim. Aynı zamanda, birçokları gibi ben de sırf eğlence olsun diye, belki de indirimde oldukları için yeni şeylere yöneldim. Çok yanılmışım” diye anımsıyor, şu anda Brno'daki bir yüksek meslek okulunda giyim eğitimi alan Dušková.

Yavaş yavaş tekstil üretim süreciyle daha fazla ilgilenmeye başladı ve bu sürece nasıl yaklaşacağını merak etti. İlk başta, satın almaların tamamen azaltılması ve ayrıca “iktisat mağazaları” yolunu seçti, ancak her zaman hayal ettiği şeyi keşfedemedi. Ve sonra Noel'de hayatını değiştiren bir hediye aldı: bir dikiş makinesi.

“Fakat nereden başlayacağıma dair kesinlikle hiçbir fikrim yoktu, çok çabuk bunun zor bir iş olacağını fark ettim. Dikiş becerilerimi bir yere taşımam yaklaşık iki yılımı, belki daha da fazlasını aldı,” diye anlatıyor Dušková. Paradoksal bir şekilde, covid salgını ona antrenman yapması için bolca zaman vererek yardımcı oldu.

Kendini o kadar geliştirdi ki kendi benzersiz markası VEDU Giyim'i kurmaya karar verdi. Hayalindeki hedefi ve aynı zamanda en çok keyif aldığı aktiviteyi (sürdürülebilir dikiş dikmek, dönüştürmek, ikinci el malzemeler satın almak ve onlardan benzersiz şeyler yaratmak) birleştirdi.

“Yapmayı başardığım ve çok güzel görünen ilk yorganlardan biri babamın bluz haline getirdiğim eski gömleğiydi. Yakayı çıkardım, V yaka yaptım, daralttım, kolları sıvadım – ve işte!” diye gülümsüyor ve bluzu geçen sene giydiğini ekliyor. Bu onun eski malzemeden, aynı zamanda uzun süre dayanacak, modaya uygun, şık bir parça yapabildiğinin kanıtıdır.

Instagram'da ve İnternet TV'de

Kreasyonlarını sunduğu bir web sitesi ve Instagram profili kurdu. İnsanların yaptığı işe hızla hayran olmaya başlamasından memnun. Aynı zamanda hızlı moda sorunuyla da daha fazla ilgileniyorlar. Kendisi bunun farkına bile varmadı ve takipçiler ayakkabıların üzerindeki çamur gibi toplanmıştı. Her geçen gün daha yaratıcı, daha yetenekli olmaya çalışıyordu ve artan sayılar onu bunu yapmaya yeterince motive ediyordu. Bugün Instagram'da 20 binden fazla kişi var.

“Aynı zamanda her zaman çok utangaçtım ve bir şeyleri paylaşmakta zorluk çekiyordum” diye gülüyor. “Böyle bir başarıyı kesinlikle beklemiyordum. Balo elbisemi hazırlarken bununla ilgili viral olan kısa bir video yaptığımı hatırlıyorum. Ayrıca beni tanınmış bir internet TV programına da davet ettiler” diyor.

Başlangıçta yalnızca kendi markasını yaratma niyetinden yola çıkan Veronika, zamanla sürdürülebilirlik ve kıyafetleriyle nasıl başa çıkılacağı konusunda eğitim vermeye başladı. Yaratıcılığı sayesinde, şimdi ona çeşitli tavsiyelerle alışverişlerinde nasıl ve neden daha fazla düşünmeleri gerektiğini, kaliteli kıyafetleri nasıl tanıyacaklarını ve nasıl daha ekolojik yaşayacaklarını öğretmeye çalışan çok sayıda insanı büyüledi. Gereksiz harcamalardan kaçınmanın ipuçlarını paylaşıyor, ikinci el kıyafetleri dönüştürüyor ve bu parçaların bile şık kombinler yaratmak için kullanılabileceğini kanıtlıyor.

“Profilim sayesinde insanların sıradan mağazalara çok sık gitmeyi bıraktığına veya en azından malzemenin bileşimine ve benzerlerine baktığına dair çok sayıda mesaj alıyorum. Bu beni en çok mutlu ediyor çünkü tüketici davranışını bir şekilde değiştirmeye çalışıyorum; moralinizi yükseltmek veya ücretsiz kargo için alışveriş yapmaya gerek yok. Ana inancını “Moda gibi yüzeysel bir şey gezegenimizdeki insanların acı çekmesine neden olmamalıdır” diye ilan ediyor.

Yüksek meslek okulunda her şeyden önce temel ticaretini geliştirir. Kendisi de benzer ruhta markası olan bir arkadaşıyla birlikte sürdürülebilirlik vaazları veriyor. “Benden önce o başlattı ve ben çok daha uzun süredir dikiş yapıyorum, dolayısıyla bu benim için büyük bir motordu. Sürdürülebilirlik ve sosyal ağlar hakkında birbirimizden çok şey öğrendik, çünkü onun sayesinde eserlerimi sosyal ağlarda paylaşmaya başladım”, teşekkürler Dušková.

İklim kahramanı

Yaptığı çalışmalarla gezegenimize yardım etmek isteyen gençleri destekleyen ve onlara bunun için gerekli eğitim ve desteği sunan İklim Kahramanları programından ödül aldı. Veronika, giyim endüstrisinde olumlu değişim yaratma ve çevre koruma çabalarına destek veren arkadaşının annesi sayesinde projeye kaydoldu.

İlk başta sadece onu mutlu etmek istedi ama programa başladığında adam onu özümsedi. Çeşitli video konferanslarla dolu altı aylık proje hakkında “Bu tam olarak sosyal ağlarda daha fazla potansiyel gördüğüm noktaydı ve aynı zamanda öncelikle eğitime yönelmemin ve markanın kendisinden daha fazla uzaklaşmamın nedeniydi” diyor ve burada kalıyor eko evler.

Ona göre bu, iklim sorunlarının nasıl iletileceğini ve iyileştirmenin yollarını bulmayı öğrenmenin faydalı bir yoluydu. Katılımcıların her birinin kendi projesini yaratması gerekiyordu, Veronika finale kaldı. “Program birçok ülkede yürütüldü. Kazanan projeleri yabancılara da sunduk ve beklenmedik bir şekilde ben kazandım” diye anlatıyor.

Sürdürülebilir modanın tutkulu bir destekçisi olan sanatçı, bugün aynı zamanda dikiş kursları veriyor, okullarda dersler veriyor ve bilgilerini aktarmaya çalışıyor. Daha fazla insanın gerekli temayı düşünmesini ve gardırobunda küçük değişiklikler yapmaya kendilerinin de yardımcı olabileceğini fark etmesini diliyor.

“En sürdürülebilir kıyafetler halihazırda sahip olduğumuz kıyafetlerdir. İnsanların gerçekten ihtiyaç duymadıkları sürece başka bir şey satın almalarına bile gerek yok. Tek yapmanız gereken tarzınızı, renklerinizi veya onlara uygun kesimleri bulmak, sonrasında bu kafasız satın alımlar çok daha karmaşık hale geliyor” diye tavsiyede bulunuyor.