Bhubaneswar: Jharkhand’ın komşu bölgelerinde yaşayan binlerce Odialı çocuk, okullarında Odia dili öğretmeni olmaması nedeniyle Hintçe öğrenmek zorunda kalıyor.
Sonuç olarak, Odisha Bhasha Vichar Mancha — bir sivil toplum grubu — Odia’nın öğretmen eğitimi programına dahil edilmesi talebiyle Jharkhand Yüksek Mahkemesi’ni taşımaya karar verdi.
“Jharkhand’ın üç bölgesindeki – Doğu Singhbhum, Batı Singhbhum ve Sareikela-Kharswan – ağırlıklı olarak Odia konuşan çocukların ana dillerinde ilköğretim almamış olmaları büyük endişe verici. 2020 Milli Eğitim Politikası’na ve anayasal haklarına aykırıdır. Bunu Jharkhand Valisi, Başbakan ve Birlik Eğitim Bakanı’nın dikkatine sunduk, ancak sonuç alamadık. Şimdi mahkemenin taşınmasına karar verdik” dedi. Deepak Kumar SinghdeoMança’yı yöneten ve Kera kraliyet ailesinin bir üyesi olan. Ayrıca Jharkhand’da Odia konuşan insanlara daha fazla destek almak için bir sosyal medya kampanyası başlattı.
Ulusal Öğretmen Eğitimi Konseyi’nin (NCTE) Odia’yı eyaletteki temel öğretmen eğitimi programından çıkarma kararı, Odias Jharkhand’da.
Kaynaklar, Odia’nın Jharkhand’da ikinci dil olarak çalışıldığını, çünkü eyaletin 10 ilçesinde Odia konuşan yaklaşık 20 lakh insan yaşadığını söyledi. Doğu ve Batı Singhbhum ve Sareikala-Kharswan’ın birbirine komşu üç semtinde, nüfusun yaklaşık %30’u Odias’tır.
NCTE’den Şubat 2023’te yayınlanan yakın tarihli bir duyuru, Odia dilini öğretmen yetiştirme programından tamamen çıkarırken, Sanskritçe, Bengalce, Urduca, Ho, Nagpuri, Mundari, Khadia, Santhali ve Kudmali gibi diğer diller yedinci maddeye dahil edildi.