Jnanpith ödüllü ve popüler kitapların yazarı Amitav Ghosh, edebi bir toplantıya katılmak için şehri ziyaret etti. Kenarda, TOI’den Sandip Mishra onunla iklim sorunları, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın iklim ve küresel ekonomi üzerindeki etkisi, edebiyatın yaşamdaki rolü ve daha fazlası hakkında konuştu.
■Başa çıkmak için ne yapılabilir? iklim değişikliği?
için en önemli iklim değişikliği ile mücadele kullanımını hemen azaltmaktır. fosil yakıtyani kömür, benzin vb. Bunun için emisyonları azaltmak, farklı türde araba ve alet kullanmak gibi birçok şeyin yapılması gerekiyor ama en önemlisi ve önemlisi fosil yakıt kullanımını azaltmak.
■Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş iklimi ve küresel ekonomiyi nasıl etkileyecek?
Çok büyük bir etkisi olacak. Savaş çevreye en çok zarar veren faaliyettir. Halihazırda birçok insanın hayatını ve geçim kaynağını kaybettiği şehir ve kasabalarda büyük bir yıkım meydana geldi. Ukrayna, dünyanın ekmek sepetlerinden biridir. Orada ihracat ve tarım ağır darbe aldı. Savaş, dünya çapında fosil yakıt kullanımını artırdı, bu da iklim değişikliğinde büyük bir değişiklik.
■İnsanlar iklim değişikliğinin tamamen farkında, ancak durum daha da kötüleşmeye devam ediyor. Çok mu ileri gittik?
Hayır, bunu söyleyemem. Önemli değişiklikler yapabileceğimiz bir noktadayız. Ancak değişiklikleri mümkün olan en kısa sürede uyarlamamız gerekiyor. Ne yazık ki, aradığımız veya olabileceğimiz değişiklikler gerçekleşmiyor. Bu bizim için bir alarm zili.
■ Bireysel çabalar istenen sonuçları vermediği için hükümet veya daha büyük endüstriler iklim değişikliğiyle mücadele için ne yapabilir?
Bireysel değişiklikler bir düzeyde önemlidir, ancak daha yüksek düzeydeki karmaşıklık ve teşvik eksikliği nedeniyle daha az sonuç verir. Evimi kendim solarize ettim ama aynısını korumanın ne kadar karmaşık olduğunu biliyorum. Hükümet, güneş enerjisi PV’lerinin kullanımını teşvik ediyor, ancak daha fazla kişiyi buna çekmek için daha fazla sübvanse etmeleri gerekiyor. Daha büyük şirketler de iklim değişikliğiyle daha geniş ölçekte mücadele etmek için kendi yollarına gitmeli.
■ Kitaplarınızda sömürgecilik ve iklim değişikliği hakkında yazdınız. Sizce iklim değişikliğinin nedeni sömürgecilik miydi?
Sömürgecilik bir şekilde yerini iklim değişikliğine bıraktı. Dediğim gibi Hollandalılar veya Avrupalılar kolonilerini kurmak için imha kuralını uyguladılar. Bu, iklim değişikliğine yol açan değerli doğal kaynakların yok olmasına yol açmıştır. İklim, sömürge yöneticilerinin kolonileştirdikleri yerlerde yaptıkları peyzajın yeniden şekillendirilmesinden etkilendi.
■Edebiyat iklim değişikliğiyle mücadeleye nasıl yardımcı olabilir?
2018’den sonra büyük bir değişim olduğunu düşünüyorum. İklim değişikliğiyle ilgili daha birçok kitap başladı. İklim değişikliğiyle mücadele için daha büyük hareketin bir parçası olduğunu düşünüyorum.