BHUBANESWAR: Gridcotoplu elektrik tedarikçisi, için yalvardı Odisha Elektrik Düzenleme Komisyonu (OERC), toplu beslemeyi (BSP) birim başına 68 paisa artırarak birim başına 3,12 Rs’den birim başına 3,80 Rs’ye çıkarmak. OERC kararı onayladı ve kararı geçen Mart ayında yayınlayacak.
Bir Devlet Hükümeti şirketi olan Gridco, 2023-2024 mali yılı için Toplam Gelir Gereksinimi (ARR) ve BSP başvurusunu Komisyon’a sundu. Devlet iletim sistemindeki yüzde üç iletim kaybı dikkate alındığında, toplam 36.428 milyon adet (MU) enerji satıldığı tahmin edilmektedir.
Şirket, 2023-24 mali yılı için 13.839 Rs net gelir şartı önerdi. Duruşmaya toplam 8 itirazcı, enerji dairesi ve discom temsilcileri katıldı ve Gridco’nun ARR ve BSP uygulamasına ilişkin görüşlerini bildirdi.
Priyabrata Patnaiksekreter, direktör (düzenleme işleri), OERC, dedi Odişa hükümet, Gridco’yu yeni hazırlanan yönergeleri uygulamak için devlet tarafından atanmış bir kurum ilan etti Devlet Yenilenebilir Enerji Politikası 2022. Gridco kaynakları, bu uygulama için tüketicilerden para almayacaklarını söyledi. Devletin bu amaçla Gridco’ya fon sağlayacağını sözlerine ekledi.
Elektrik üretimi yapmayan Gridco’nun bağımsız elektrik üreticilerinin yanı sıra merkezi ve devlet santralleri ile hidroelektrik şirketleri gibi üç kaynaktan elektrik satın aldığını söyledi. Normalde termik santraller sabit yükleri ve değişken yükleri dikkate alır. “Gridco elektrik satın alsın ya da almasın, sabit maliyetleri ödemek zorundadır. OERC, şirkete sabit maliyetleri dağıtım şirketlerine (discoms) yansıtmamasını söyler. Ancak bu sefer Gridco, Komisyon’dan diskolara iletmesini istedi” diye ekledi.
OERC’nin iki üyesinin halka açık duruşmada tarafları duyamayacağı endişesi vardı, ancak bu doğru değil. Başkan da üyedir ve toplantı yeter sayısını sağlamak üzere iki üye hazır bulunmuştur. “Elektrik Kanununun 93 üncü maddesi ile Kanunun 9 uncu maddesinin dördüncü fıkrasına göre; Odisha Elektrik Reformu Yasası 1995, nisap için iki üye hazır bulunabilir. OERC, duruşmada bazı tarafların ifade ettiği endişeleri reddetti” dedi.