Genç bir adam üniversiteye silah getirmişti ve tuhaf davranıyordu. Toplamda yedi silahı var

DünyaBot

Member
iDNES.cz'nin tespitlerine göre, genç adamın Eğitim Fakültesi binasında yanında bulundurduğu, E grubu ateşli silah ruhsatına sahip yasal silahın 9 mm'lik tabanca olduğu ortaya çıktı. Brno polis sözcüsü Jakub Ghanem'e göre, Ghanem onu Masaryk Üniversitesi'ndeki fakülte binasına götürmedi. Devriyeye silahın dolu olduğunu bildirdi.

“Elbisesinin altında silah bulunduğunu ancak fakülte binası önünde polisin sorması üzerine itiraf etti. Yasaların gerektirdiği gibi onu elbiselerinin altında gizli olarak taşıdı. Kişisel güvenliği için genellikle onu yanında taşıdığını ekledi. Nefes testi alkol aldığını göstermedi” dedi Ghanem.

Polise göre, adam uzun süredir E grubu ateşli silah ruhsatına sahip. Bu ruhsat, canını, sağlığını veya malını korumak amacıyla silah sahibi olan kişilere yönelik.

Polis sözcüsü Pavel Šváb, “Polisle işbirliği yaptı, saldırgan değildi veya hiçbir şekilde silah kullanma tehdidinde bulunmadı” dedi.

Polis daha sonra adamın çeşitli kalibrelerde toplam yedi silaha sahip olduğunu keşfetti. Sahibinin sağlık durumunda değişiklik şüphesi nedeniyle onu gözaltına aldılar. Šváb, “Sağlık kontrolü sırasında silahlar polisin gözetiminde olacak ve adamın ateşli silah ruhsatına sahip olmaya devam edip etmeyeceği konusunda asıl söz doktorlara ait olacak” diye ekledi.

Üniversite doğru ve zamanında yanıt verdi

Okul yönetimi, Cumartesi sabahı Eğitim Fakültesi koridorunda 200 kişi arasında bulunan gencin şüpheli davranışı üzerine okul yönetiminin dikkatine acil 156'yı aradı.

“Ellerinde tutarsız hareketler, huzursuz hareketler, hızlı hareketler gördüm. Bütün durumu öyle değerlendirdim ki, kişi pek iyi değil. Aralık ayında Prag Felsefe Fakültesi'nde yaşanan trajik olaylardan sonra hepimiz daha dikkatli ve tetikteyiz, dolayısıyla bu standart dışı davranışa dayanarak hemen şehir polisini aradık ve söz konusu adamı emniyete aldık.” diye açıkladı dekan Simona Koryčánková. Masaryk Üniversitesi Eğitim Fakültesi dikkatini çekti.

Şehir polisi emir biriminden üç kişilik bir devriye ve merkez ofisten iki kişilik bir devriye birkaç dakika içinde olay yerine geldi. “Memurlar, akademik kadrodan genç adamla ilgili daha fazla bilgi ve açıklama aldı ve konferans salonuna doğru yola çıktı. Adam hızla bulundu ve hiçbir direnişle karşılaşmadan ona sokağa kadar eşlik edildi” dedi Brno Belediye Polisi müdürü Luboš Oprchal.

Çek Cumhuriyeti'ndeki üniversiteler, geçen Aralık ayında Prag'da Felsefe Fakültesi'nde bir öğrencinin 14 kişiyi öldürdüğü silahlı saldırıdan bu yana daha dikkatli.

“Daha sonraki eylemler polis soruşturmasının konusudur. Önemli olan kimsenin yaralanmaması ve orada bulunan insanların güvenliğinin tehdit edilmemesidir. Üniversite sözcüsü Radim Sajbot yaptığı açıklamada, sadece dekanın soğukkanlılığı değil, aynı zamanda polisin harekete geçme yeteneği de büyük bir teşekkürü hak ediyor” dedi.

Ona göre, olay muhtemelen sonradan düşünülmüş olabilir, çünkü Masaryk Üniversitesi tesislerine silah sokulması iç düzenlemelere göre yasaklanmıştır.

Yetkililere göre fakülte yönetiminin tepkisi hemen oldu. Oprchal, “Tehlike hakkındaki bilgiler daha sonra doğrulanmasa bile benzer durumlarda dikkatli olunması yerinde olur” diye vurguladı.

Masaryk Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Tesadüfen, Brno'daki Masaryk Üniversitesi bugün polisten seçilen çalışanlara yönelik, kriz durumlarında güvenli bir şekilde nasıl ilerleyeceklerini bilmeleri için bir dizi eğitim başlattı. Üniversite yönetimi ayrıca polise, Masaryk Üniversitesi'nin kaç kampüsü ve binası olduğu, her binanın kaç katı veya girişi olduğu ve diğer teknik detayların açıklığa kavuşturulacağı sözde müdahale kartlarına ilişkin belgeler de sağlıyor. mümkün olduğunca hızlı ve etkili.

Üniversite ayrıca, acil bir durumda veya başka bir tehdit durumunda, örneğin her fakülteden seçilen çalışan ve öğrenci gruplarına SMS mesajları yoluyla ulaşmayı mümkün kılacak bir erken uyarı sistemini de tamamlıyor. Sistem ilkbaharda devreye girmelidir.