Garip çikolataların yaratıcısına göre en tuhaf içerik karides ezmesidir.

DünyaBot

Member
Peki soğan, dereotu veya yaban turpu aromalı tatlı fikirleri nasıl ortaya çıktı?
2019 yılında ilk çocuğumu bekliyordum ve hamilelik de bir ilham ve yaratıcılık dalgası başlattı, bu yüzden bazen çikolataların oğlum Ferdinand'ın ikizi olduğunu söylüyorum. Tüm dünyanın lezzetlerinden ilham aldım. Gezegenimizin büyük bir bölümünü gezdim ve çeşitli köşelerden sık sık yemek pişirme seminerlerine öncülük ettim. İsviçre'deki böyle bir seminerden yeni dönüyordum. Ve uzun bir yolculuk olduğu için ilk çikolataları ambalajlarıyla birlikte hayal ettim ve düşündüm.


Normal çikolatalarda çeşitlilik eksikliği olduğunu hissettiniz mi?
Dünyada az bulunduğu için tuhaf çikolatalar yaratıldı. Bana öyle geliyor ki insanlar her zaman belirli sınırlar içinde yaratıyorlar, sansür olmadan hayal güçlerinin sonsuzluğa koşmasına izin vermiyorlar. Çok sıra dışı olursa insanların onu satın almayacağından ve şirketin iflas edeceğinden korkuyorlar. Tersi doğrudur! İnsanlar zaten her şeye sahipti, klasiklerden sıkıldılar ve el boyaması ambalajlar da dahil olmak üzere damak tatlarını bilinmeyene uyandıran yeni her şeyi çok takdir ediyorlar. Tamamen kendi zevkim ve kıymetini bilenler için yapmaya başladım. Ve bu tür saçma yaratımlardan duyduğum sevinç duyguları insanlardan bana geri dönüyor ve onları dünyaya salıverdiğim için birlikte mutluyuz.


Üretim süreciniz nedir?
Çikolata dükkanımız çok küçük. Kakao çekirdeklerinden üretim yapmıyoruz, dolayısıyla çekirdekten bara çikolata yapmıyoruz. Yine de katkı maddesi olmadan en iyi şekilde öne çıkıyor, tuhaf tatlarım çikolatanın kendi notalarıyla kaplanacaktı. Bu yüzden diğer malzemelerle iyi giden türleri seçiyorum. Örneğin yüzde seksen tek tür Uganda, yüzde doksan altı Abanoz. Bunları kurabiye şeklinde satın alıyorum. Öyle bile olsa, çikolatanın ocakta parlak ve güzel bir şekilde çıtır olması için öncelikle temperlenmesi gerekir. Temperleme makinesi kullanmıyoruz, fabrikadaki kızlar mermeri eski günlerdeki gibi elle çalışmayı tercih ediyorlar. Temperlenen çikolatanın içerisine çeşitli baharatlar ekliyoruz. Her biri tam bir orijinaldir. Kalıp kullanmıyoruz, her ürüne yağlı kağıt üzerinde kaşıkla şekil verip elle süsleyip paketliyoruz. Kapakları kendim boyuyorum, bu benim için bir zevktir.


Yani aynı zamanda dünya çapında yaptığınız seyahatlerden ilham, yeni tatlar ve kombinasyonlar için fikirleriniz de var…
Seyahat etmek liseden beri benim ayrılmaz bir parçam oldu ve on yılı aşkın bir süredir küçük gruplar için yılda en az bir veya iki gezi düzenliyorum. Daha önce Hindistan'ı, Himalayaları, Ladakh'ı ve Keşmir'i seviyordum, daha sonra Güneydoğu Asya'yı (Tayland, Laos, Kamboçya, Vietnam ve Malezya) sevdim. Ayrıca Güney Amerika ve Afrika'ya da seyahat ettim. Farklı dünya mutfaklarının çeşitliliğini seviyorum, bu yüzden elbette Hindistan'dan ilham alarak iki çeşit körili çikolata yapmayı düşündüm. On dokuz yaşımda otostop çekerek Türkiye, Suriye, Mısır ve İsrail'e gittim ve bu Orta Doğu'da kahveyi ve kakule baharatını yeniden keşfettim. Ezilmiş yeşil çayın tadı motosikletimle geçtiğim Malezya ve Vietnam'daki tarlalardan geliyor.


Fas ise bana afrodizyak baharatları ve Fas gül tomurcukları içeren kadınlara yönelik çikolata fikrini verdi. Ayrıca Malezya'da derisi sarkan elmaları olan bir kancayla delinmiş bir fakir gördüm. Bu, Hindistan'da insanlık dışı olduğu gerekçesiyle zaten yasaklanan Thaipusam festivali sırasındaydı. Ancak Hintliler bunu henüz dur işareti koymadıkları Malezya'da kutluyorlar. Hint masala çayı için baharatlı Sado-masala çikolatasının kapağında tam da böyle bir fakir var.


Seçtiğiniz en ilginç malzemelerin neler olduğunu düşünüyorsunuz?
En tuhaflarından biri kesinlikle en ünlü ve en çok satan çikolataya – “Kundičkové, hafta yıkanmamış” – doğru haftanın yıkanmamış aromasını veren karides ezmesidir. Aynı zamanda örneğin gevşek bir çapadır, bir erkek afrodizyaktır. Genellikle çay veya tentür haline getirilir, kimse onu olduğu gibi yemez. Hatta çikolatanın üzerine küçük dikenli devedikeni serpiyoruz. Kuşkusuz ilginç olan, Káli çikolatasının üzerine serpilen Ternat mavi matcha'nın klitorisi. Normalde yenmeyen bir çiçektir ancak güzel bir turkuaz çayı yapmak için kullanılabilir. Ambalajın üzerinde güllerle birlikte çikolataya dönüştürebileceğiniz ve bunlardan egzotik bir mavi çay yapabileceğiniz yazıyor. Aynı zamanda yaban turpu, dereotu, “çingene salamı” veya topuz için baharatlardır.


Favorin var mı?
Yellowjacket'i seviyorum. Taze, baharlı, limon, zerdeçal ve beyaz biber içerdiğinden vücudumuzun bu şifalı bitkiyi defalarca emmesine yardımcı olur. Ayrıca grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olan mükemmel sıcak çikolata yapımında da kullanılabilir.



Haftalık 5plus2


Her Cuma ücretsiz


Bölgelerdeki ilginç insanlar, olaylar ve olağandışı olaylar hakkında okumalar.


Bir yıl önce Lysice'de Divna kávár'ı da açtınız, işler iyi gidiyor mu?
Evet, kalenin tam karşısında bulunuyor. Dünyanın her yerinden içeceklerimiz var, kendi el yapımı Garip dondurmalarımız var ve geçen yaz yeni bir bar eklendi. Tuhaf çikolataların el yapımı üretimine yönelik atölye çalışmaları burada arada bir düzenli olarak yapılıyor. Ayrıca yakın zamanda insanlarla birlikte yaklaşık bire iki metre boyutlarında dev bir çikolata yaptığımız “büyük bir etkinlik” gerçekleştirdik.


Tuhaf çikolataların yanı sıra daha birçok projeniz var. Başka ne yapabilirsin?
İkinci projem, yemek pişirme seminerleri, atölye çalışmaları, ahşap inşaat – sazdan çalışma, küçük bahçeli evler gibi çeşitli sağlıklı yaşam tarzı etkinliklerini bir araya getiren, kar amacı gütmeyen Touch of Presence organizasyonudur. Ancak ana içeriği, on dört yıldır yaptığım Lysice'deki karanlıkta kalmalar, eski adıyla U Štědřich, şimdi sadece U Štěpánky'dir. Ortaya çıkan proje, eski şeylerin yeniden doğuşunu temel alan, kişinin kendi yaratımıyla yüceltilecek yeni bir tekstil markası Up-cycle'dır. Bu sayede üzerine kendi çizimlerimi bastıracağım tamamen yeni bir elbise ortaya çıkacak.