‘En iyisi henüz gelmedi’ | Bhubaneswar Haberleri

DünyaBot

Member

kaydeden Subroto Bagchi
Bir sorumluluk reddi beyanıyla başlayayım: Ben bir feministim. Söyleyeceklerim feminizm platformundan geliyor. Hayatımdaki en büyük etki, bana görmeyi veren kör annem oldu. Bana “Git, Dünyayı Öp” dedi. Aynı şekilde buraya kadar gelmemin sebebi de eşim Susmita. Arkamdaki kadın o değil; bazen bana yol gösteren kadındır. Ve o yokken yanımda. Arkada değil.
İki kızımız var ve onlar benim en iyi arkadaşlarım ve en sert eleştirmenlerim. Bu dört güçlü kadınla birlikte büyürken, günümüzün erkek merkezli dünyasının yetersizliğini derinden hissettim. Bence erkekler daha fazla kişisel başarıyı, sosyal refahı ve genel gelişimi kaçırıyorlar çünkü hala güçlendirme hikayesini çözüyorlar. Kadınlara ve kadınlarla ilgili konulara bu iyi huylu bakış, kendimizi teslim etme yoluna giriyor. daha fazla ekonomik ilerlemedaha iyi bir aile, adil bir toplum ve daha sürdürülebilir bir dünya düzeni.
benim için devletim Odişa kadınlara tarihsel olarak nasıl onurlu ve saygılı davrandığı konusunda dimdik duruyor. Yüksek platformunun üzerinde yüksekte duran Lord Jagannath, meşruiyet ve dört kudretli tanrıçanın desteği için geri çekiliyor: Yüksek tahtta oturan Ma Subhadra’nın kendisi. Ama hata yapmayın, çevreden üç güçlü kadın tarafından kuşatılmıştır: Bimala, Saraswati ve Lakshmi. O’nu korurlar, O’nu önemserler ve hatta O’nu ara sıra gezinme davranışına çekerler.
Odisha’nın bağımsızlık hareketi tarihi, Malati Choudhury, Rama Devi ve Nandini Satpathy gibi büyük liderlerin anısı olmadan eksik kalır. Odisha, kadınlarına her zaman saygı duymuştur. Burada ‘Bou’ kelimesi sadece biyolojik bir anne değildir. Kargaşa ve belirsizlik zamanlarında aklın ve sakinliğin sesini ifade eder. İşte tam da bu yüzden, Covid şiddetlenirken, televizyonda tam bir ‘Bou’ olarak görünen bir hanımefendiyi gündeme getirdik ve Odisha’yı maske takmaktan karantina standartlarına uymaya kadar gereklilikleri yerine getirmesi için azarladık. ‘Bou’ konuştuğunda, her suçlu genç adam dinledi. Ancak bunun dışında, sosyo-ekonomik bir bakış açısıyla, Odisha’nın son 25 yıldaki insani gelişme öyküsü, yedi lakh kendi kendine yardım grubuna saygı duruşunda bulunuyor. 70 lakh üyesi, bugün yetkilendirmenin bir gereklilik olmadığı, verilmiş bir hak olduğu bir noktaya geldi. Bununla birlikte, birçok alanda daha kat etmemiz gereken çok yol var.
Örneğin, beceri geliştirme konusunda devlete hizmet etmek için kırk yıl sonra Odisha’ya döndüğümde, ITI ve teknik okullarımızın genç kızlar için ilk tercih olmadığını görünce dehşete kapıldım. Kızların %6’sından daha azı bir ITI’ye gitti ve bu kurslar içinde çoğunlukla dikiş dikmeyi ve stenograf olmak için ‘dikte etmeyi’ öğreten mesleki kursları izlediler. İtalikler kasıtlıdır ve kelime oyunu da öyle.
Bugün bunların hepsini değiştirdik. Kızlar, alımımızın %20’sinden fazlasını oluşturuyor ve gerçek ticareti öğreniyorlar. En son Hindistan Beceri Yarışmasında, o zamana kadar kaynak gibi maço bir konu olarak görülen bir konuda, iki kız eyalet düzeyindeki yarışmada altın ve gümüş kazandı ve bölgeyi ulusal şampiyonalarda temsil etti. The World Skill Center Bhubaneswar’da yeni basılan bir düzine genç kız, Dubai’de klima ve bina yönetim sistemleri işletiyor ve bazıları Singapur’daki önde gelen imalat şirketlerinde stajyer.
Odia kızları her alanda cam tavanı kırıyor. Dünyanın savaştan zarar görmüş ve tehlikeli bölgelerinde kanser araştırmaları yürütürler, uçak uçururlar ve barış güçlerine komuta ederler. Ve tüm bunlar olurken, bir zamanlar Mayurbhanj’daki küçük bir köyden bir kız olan biri, Raisina Hill’in ihtişamı haline geldi. Dünyanın en büyük demokrasisinin başkanı Made in Odisha’dır. İçimdeki feminist diyor ki: hareket et, yer aç. En iyisi henüz gelmedi.
(Yazar başkanıdır. Odisha Beceri Geliştirme Kurumu)