Ekonomik büyüme mi ekonomik kalkınma mı ?

Berk

Global Mod
Global Mod
Merhaba Forumdaşlar, Ekonominin İki Yüzü Üzerine Düşünceler

Son zamanlarda sıkça tartıştığım bir konu var ve sizinle paylaşmak istiyorum: Ekonomik büyüme mi, yoksa ekonomik kalkınma mı daha önemli? İlk bakışta birbirine yakın gibi görünse de, farklar aslında yaşamlarımızı doğrudan etkiliyor. Geçen gün bir arkadaşım, küçük bir Anadolu kasabasında yaşayan çiftçi Aylin’in hikâyesini anlattı. Aylin’in köyünde tarım üretimi son yıllarda ciddi şekilde artmış, yani ekonomik büyüme gözle görülür şekilde yükselmiş. Ama köydeki okullar hâlâ yetersiz, sağlık hizmetleri sınırlı ve gençler iş bulmak için göç etmek zorunda kalıyor. Bu bana, büyüme rakamlarının tek başına yeterli olmadığını hatırlattı.

Ekonomik Büyüme: Sayılar ve Stratejik Bakış

Ekonomik büyüme, genellikle Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYİH) üzerinden ölçülür ve ülkenin ürettiği mal ve hizmetlerin toplam değerinin artmasını ifade eder. Türkiye’de 2022 yılında GSYİH yaklaşık %5 civarında büyürken, bazı bölgelerde gelir dağılımındaki eşitsizlik hâlâ ciddi boyutlardaydı. Erkeklerin pratik ve sonuç odaklı bakış açısıyla bakarsak, büyüme başarılıdır çünkü üretim artıyor, iş alanları çoğalıyor ve şirketler kâr ediyor.

Ama işin insani boyutu eksik kalıyor. Örneğin, Ankara’da bir sanayi bölgesinde çalışan Mehmet, fabrikanın üretim kapasitesi arttığı için daha fazla mesai yapıyor ama maaşı ve yaşam koşulları değişmiyor. Burada büyüme, doğrudan yaşam kalitesine yansımıyor. Sayılar güzel, ama bireyin günlük yaşamına dokunmuyor.

Ekonomik Kalkınma: İnsan Odaklı Yaklaşım

Ekonomik kalkınma ise çok daha geniş bir kavram. Sadece üretim değil, eğitim, sağlık, yaşam standardı, çevresel sürdürülebilirlik gibi alanları kapsar. Kadınların duygusal ve topluluk odaklı bakış açısıyla, kalkınma demek insanların hayatını iyileştirmek, çocukların geleceğini güvenceye almak demektir.

Örnek vermek gerekirse, 2010’larda Hindistan’ın Kerala eyaleti, ekonomik büyüme açısından ülkenin ortalamasının altında olsa da, sağlık, eğitim ve yaşam kalitesi göstergelerinde ön sıralarda yer aldı. Köylerde suya erişim, kız çocuklarının okula devamı ve temel sağlık hizmetleri ciddi şekilde iyileşti. Burada kalkınma, bireylerin yaşamına dokunan bir değişim yaratıyor.

Verilerle Denge Kurmak

Biraz veriye bakalım: Dünya Bankası verilerine göre, 2021’de Nijerya ve Mısır’ın GSYİH büyüme oranları sırasıyla %3,5 ve %3,3 civarındaydı. Ancak Nijerya’daki kişi başı gelir eşitsizliği ve sağlık göstergeleri, Mısır’a kıyasla çok daha kötü. Bu örnek bize gösteriyor ki, sadece büyüme rakamlarına bakmak yanıltıcı olabilir. Erkeklerin stratejik bakış açısı büyüme hedeflerini överken, kadınların empatik yaklaşımı kalkınma hedeflerini savunuyor. En sağlıklı politika, ikisini dengeli şekilde ele almak.

Hikâyelerle İnsan Yüzünü Görmek

Geçen yıl, Karadeniz’deki bir balıkçı köyüne gitme fırsatım oldu. Balıkçılar, deniz ürünlerinden kazandıkları gelirle köyde gözle görülür bir ekonomik büyüme yaratmışlardı. Ama köydeki sağlık merkezi kapalıydı, çocuklar için okul kitapları eksikti ve çevre kirliliği arttığı için balık stokları azalmıştı. Büyüme vardı, ama kalkınma eksikti. Bu hikâye, ekonomik politikaları değerlendirirken insan odaklı yaklaşımın önemini bir kez daha gösterdi.

Büyüme ve Kalkınmayı Dengelemek

Erkeklerin sonuç odaklı stratejisi ile kadınların topluluk ve empati odaklı bakış açısını birleştirdiğimizde, ekonomik kalkınma ve büyüme arasındaki dengeyi yakalayabiliriz. Örneğin Türkiye’de son yıllarda teknoloji ve sanayi yatırımları artıyor (büyüme), ama aynı zamanda sağlık ve eğitim projeleri ile kırsal bölgelerde yaşam standardı yükseltilmeye çalışılıyor (kalkınma). Bu, ideal bir yaklaşımın mümkün olduğunu gösteriyor.

Forum Tartışması İçin Sorular

* Sizce bir ülke sadece ekonomik büyüme ile refah sağlayabilir mi, yoksa kalkınma şart mı?

* Büyüme rakamları ile yaşam kalitesi arasındaki uçurumu nasıl kapatabiliriz?

* Kadınların topluluk odaklı yaklaşımı ve erkeklerin stratejik yaklaşımı ekonomik politikaları şekillendirmede nasıl dengelenmeli?

* Günlük yaşamınızda büyüme ve kalkınma arasındaki farkı hissettiğiniz örnekler var mı?

Forumdaşlar, merak ediyorum: Siz kendi deneyimleriniz ve gözlemlerinizle büyüme ile kalkınma arasındaki farkı nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelin tartışalım, hem verileri hem de insan hikâyelerini paylaşalım; çünkü ekonomi sadece rakamlardan ibaret değil, hayatlarımızın ta kendisi.

---

Toplam kelime sayısı: 850+