Dondurma numunelerinin neredeyse yarısı incelemede başarısız oldu, buz daha da kötü durumda

DünyaBot

Member
Bu yıl müfettişler Çek Cumhuriyeti genelinde 128 adet eğrilmiş ve toplanmış dondurma örneği aldılar ve testlerinin sonuçları genel olarak pek fazla sonuç vermiyor. Bunların yüzde 45’i tatmin edici değildi. İçeceklerdeki buz daha da kötüydü; bu durumda incelenen örneklerin yüzde 64’ü sorunluydu.

Asıl sorun, tüketicilerin örneğin ishalli hastalıklar açısından risk altında olduğu bakteri sayısının artmasıydı. Dondurma üreticileri çoğunlukla, pratik olarak her gün dikkatlice dezenfekte edilmesi gereken ekipmanın kapsamlı bakımını ihmal eder.

SZPI sözcüsü şöyle açıklıyor: “Örneğin, ham maddeyi gece boyunca dondurma makinesinde bırakıyorlar veya çıkarıyorlar, ancak ertesi gün yine de geri veriyorlar, böylece bakteriler makineden ham maddeye veya tam tersi şekilde aktarılabiliyor.” Pavel Kopřiva.

“Soğutulmuş içecekler için buz kullanılması durumunda, operatörlerin depolama tanklarının temizliğini izlemesi gerekiyor. Bakteriyel kontaminasyon hafif bir ihmalde bile tehdit edicidir” diye uyarıyor Kopřiva.

Tatmin edici olmayan bir denetim sonucunun bir diğer nedeni, dondurmanın hazırlanmasında üretim prosedürüne uyulmamasıdır. Vanilya çoğunlukla sorunlu olarak tanımlanıyordu, ancak Kopřiva’ya göre bu, türünden değil, yüksek popülaritesinden kaynaklanıyor.

Aynı zamanda denetim sözcüsü, denetimlerin daha çok çeşitli nedenlerle sorun yaşaması beklenen satıcıları hedef aldığına dikkat çekiyor. “Dolayısıyla sonuçların da gösterdiği gibi hemen hemen her şekerlemede sorun olduğu söylenemez. Kesin olan şu ki müfettişler arada bir her kuruluşta görünecek” diyor Kopřiva.

Kötü bir denetim sonucu olması durumunda, denetçiler sorunlu makine ve aletlerin kullanımını yasaklayacak ve bunlar ancak laboratuvardan tatmin edici bir sonuç alındıktan sonra tekrar hizmete sokulabilecektir. Uyumsuzluğa ilişkin cezalar onlarca ila yüzbinlerce kron arasında değişmektedir.

Dondurmaların durumu yıllar geçtikçe pek değişmiyor, numunelerin üçte biri ile yarısı kadarı bozuk. Geçen yıl yüzde 53, üç yıl önce yüzde 51 ve örneğin 2019’da yüzde 37 idi. Buz konusunda müfettişler geçen yıl yetersiz numunelerin yüzde 74,5’ini aldı; dört yıl önce ise bu oran yüzde yirmiden daha azdı.