Çocukken ilk pulu çıkardı, bugün en büyük Afgan koleksiyonlarından birine sahip

DünyaBot

Member
Boskovic’ten pul koleksiyoncusu Jaromr Petk, geçen yıl Londra’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda altın madalya aldığında, bunun büyük bir acele olduğunu düşündü. Bu yıl ne olacağı hakkında hiçbir fikri yoktu. Bratislava’daki uluslararası vakıftan aldığı filateli dünya şampiyonasıyla karşılaştırılabilecek iki tanesi Almanya’daki bir etkinlikte olmak üzere arka arkaya beş bilet kazandı.

Koleksiyonlarında dünyanın dört bir yanından pul bulunan saygın Petk, Çek filatelistin yaklaşık bir hafta boyunca bu tür yarışmalarda şu ana kadar beş altın madalya toplamayı başaramadığına dikkat çekiyor.

Onu ilk kez 1962’de küçük bir çocukken bir kartpostaldan çıkardı. O zamanlar sınıfın yarısı pulları topluyordu, o da başladı. İlkini hâlâ saklıyorum. Ama hasarlı olduğu biliniyor çünkü o zamanlar nasıl soyulacağını bilmiyordum.

Çocukken mümkün olduğu kadar çok not almaya çalıştı, ancak daha sonra eğitimini sürdürüp bir aile kurduktan sonra bu söz için fazla zamanı kalmadığından bu sözden vazgeçti. Ama bu sadece bir şakaydı. Bir gün bir filatelik dükkanının önünden geçerken sergilenen bazı parçalar dikkatimi çekti. İçeri girdim, esnafla konuştum, ondan birkaç pul aldım ve tekrar kardeşliğe bağlandım.

Afgan kumaş pullarıyla ilgileniyordu

Bu seferki sadece sıradan birinin sevdiği türden bir koleksiyon değildi. Uzmanlaşmış edebiyat okumaya başladı, filatelistlerle arkadaş oldu ve geçmişte çok daha popüler olan bir alana tamamen kapıldı. Bir erkek kardeşin seçtiği uzmanlık alanından maksimum sayıda seyahat pulu almaya çalışmasının ne kadar büyüleyici olduğunu fark ettim.

Bu uzak ülkeyi hiç ziyaret etmemiş olmama rağmen Afganistan’a aşık oldum. Çanta orada kafaların olduğu pulları görünce karar verildi. Seyahat pullarıyla değil, işaretlerinin sağlamlığıyla değer kaybetmeleri dikkat çekicidir. Afganistan pulunda aniden bir kaplan kafası belirirse ve bu pul yarın çıkarılacaksa, bu pul zarar görmez, ancak değeri düşmüş resmi bir seyahat pulu olur, diye açıklıyor.

Tdenk 5plus2

Her kuş özgür

bölgelerdeki ilginç insanlar, olaylar ve olaylarla ilgili olan.

Ancak zor bir yol izledi çünkü bunlar Estonya’da bulunmuyordu ve bu nedenle yurt dışında çok yaygın olarak bulunabiliyordu. Buna rağmen köpek bugüne kadar beş bin tanesini toplamayı başardı. Bunlardan özellikle 1871 ve 1900’de yayınlanan ilki ona yakın zamanda bir ödül kazandırdı.

Ayrıca, 1879’da bir tür İngiliz-Afgan kurduna dönüştürüldüğü için Afganistan’da bir zamanlar matbaa bulunmadığından, rünlerle damgalanmış iki yaprak seyahat pulu şeklinde benzersiz eşyalara da sahip olduklarını anlatıyor.

Aynı zamanda diğer Afgan pulu koleksiyoncularıyla da temas halinde, dolayısıyla bununla övünebilirim. Hatta buna dayanarak koleksiyonunun dünyanın en iyi beş koleksiyonundan biri olduğunu söylemeye cüret ediyor.

Bankamdaki ve kasamdaki en değerli parçalar

Oldukça mantıklı nedenlerden dolayı değerinin ne olduğunu söylemedi. En değerlileri evden uzakta bir bankadaki kasada tutuluyor, sonra güvenli bir kasaya konuluyor, bu da iyi bir köpek tonu anlamına geliyor.

Benim için en ünlü ve en iyi bilinenin mavi Mauritia olup olmadığını merak eden var mı? Tabii ki en değerlisi değil, çünkü bunlardan sadece 13 tanesi korunmuştu ama ada ülkesinin övünebileceği benzersiz şeylerden biri de Mauritius adasından gelen kırmızı ve mavi damgalı bir zarftı. her iki pulun da korunduğuna dikkat edin.

Şu anda pli noch’tan alışveriş yapmıyor. Esas olarak seyahat serisini geçersiz kılınan pullar ve posta damgaları vb. türüne göre tamamlamak.

Ancak koleksiyonumda sadece yurt dışından parçalar bulunmuyor. 1945 ve 1992’de yayınlanan Slovakya’yı da alın, yani onu çocukluktan ve yetişkinlikten hatırlayanlar. Petk, 1970 yılından bu yana iç seyahat pullarının tam sayfa halinde üretildiğini, ayrıca koleksiyonda bazı baskı kusurları, türleri ve sapmaların da bulunduğunu ekliyor. Beşinci yılı Romanya’da düzenlenecek olan Dünya Kongresi’nin hazırlıkları sürüyor.