resimli resim
| fotoğraf: Radek Latislav, 5plus2.cz
Botulinum toksin zehirlenmesine Clostridia botulinum bakterisi neden olur. Mikroorganizma genellikle üründe bulunur. Akarsularda, özellikle durgun sularda, çamurda buluyoruz. Brno yakınlarındaki Rajhrad’daki kurtarma istasyonundan Jaroslav Sedlek adlı serbest çalışan bir uzman, ısınma olduğunda ve su yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında, bakteriler çoğalır ve tehlikeli botulinum toksini üretir.
Ornitolojik toplumun Güney Moravya şubesinden ornitolog Krytof Horek’e göre durum, örneğin balıkların tozlaştığı göletlerde zehirlenmeye benzer. Bu nedenle, su yüzeyinin yeterli asitlenmesini sağlamak gereklidir.
Kuğular esas olarak zehirlenmeye duyarlıdır, zehirlenme ilkinde olduğu gibi onlarda da kendini gösterir. Zehir, yiyecekle birlikte kuşun vücuduna girer ve sinir sistemine saldırır. İlk başta kuşlar çıplak, uykulu ve hareket edemiyorlar. Bazı tutuklamalarda, kuş kurtarılabilir, ayakta durabilir ve belirli bir su kütlesinin üzerine tüneyebilir. Ama zehir sinir sistemine saldırır saldırmaz, bu durumdan sonra ölüyorum, dedi Sedlek.
Hork, botulinum toksininin zehirli sularda dolaşan diğer kuşlar için de tehlikeli olduğunu belirtti. O zaman beni ölü kuşların üzerine konan zehirle zehirle, dedi Hork.
Devlet Veteriner Hizmetleri sözcüsü Petr Vorlek, bu zehirlenme vakasının geçen yıl Pardubice köyünde müfettişler tarafından fark edildiğini söyledi. Sezemic yakınlarındaki gölette botulinum toksini nedeniyle yüze yakın ördek telef oldu. Botulinum toksini aynı zamanda sosis zehiri olarak da bilinir. avcı, konserve sebzeler, meyveler ve et gibi bazı yiyeceklerde buna rastlayabilir.
| fotoğraf: Radek Latislav, 5plus2.cz
Botulinum toksin zehirlenmesine Clostridia botulinum bakterisi neden olur. Mikroorganizma genellikle üründe bulunur. Akarsularda, özellikle durgun sularda, çamurda buluyoruz. Brno yakınlarındaki Rajhrad’daki kurtarma istasyonundan Jaroslav Sedlek adlı serbest çalışan bir uzman, ısınma olduğunda ve su yüksek sıcaklıklara maruz kaldığında, bakteriler çoğalır ve tehlikeli botulinum toksini üretir.
Ornitolojik toplumun Güney Moravya şubesinden ornitolog Krytof Horek’e göre durum, örneğin balıkların tozlaştığı göletlerde zehirlenmeye benzer. Bu nedenle, su yüzeyinin yeterli asitlenmesini sağlamak gereklidir.
Kuğular esas olarak zehirlenmeye duyarlıdır, zehirlenme ilkinde olduğu gibi onlarda da kendini gösterir. Zehir, yiyecekle birlikte kuşun vücuduna girer ve sinir sistemine saldırır. İlk başta kuşlar çıplak, uykulu ve hareket edemiyorlar. Bazı tutuklamalarda, kuş kurtarılabilir, ayakta durabilir ve belirli bir su kütlesinin üzerine tüneyebilir. Ama zehir sinir sistemine saldırır saldırmaz, bu durumdan sonra ölüyorum, dedi Sedlek.
Hork, botulinum toksininin zehirli sularda dolaşan diğer kuşlar için de tehlikeli olduğunu belirtti. O zaman beni ölü kuşların üzerine konan zehirle zehirle, dedi Hork.
Devlet Veteriner Hizmetleri sözcüsü Petr Vorlek, bu zehirlenme vakasının geçen yıl Pardubice köyünde müfettişler tarafından fark edildiğini söyledi. Sezemic yakınlarındaki gölette botulinum toksini nedeniyle yüze yakın ördek telef oldu. Botulinum toksini aynı zamanda sosis zehiri olarak da bilinir. avcı, konserve sebzeler, meyveler ve et gibi bazı yiyeceklerde buna rastlayabilir.