Bir bakıma demetlere sızdık, çevreci Brontosaurus'un yaratılışını anlatıyor

DünyaBot

Member
“Atmosfer 70'li ve 90'lı yıllardakiyle tamamen aynı. Etkinliğimize gelen hemen hemen herkes ikinci kez geliyor. Orada ömür boyu dostluklar ve aile bağları kuruluyor” diyor Josef Ferenc.

Brontosaurus hareketi yaklaşık elli yıl önce nasıl ortaya çıktı?
1970'li yıllarda insanların çevreye karşı kötü davranışlarını algılayan güçler zaten tüm dünyada artıyordu. Greenpeace hareketi doğdu, konu BM'ye bile ulaştı. 1974 yılının tamamının Dünya Çevre Yılı ilan edileceği yaygın olarak biliniyordu. Çekoslovakya bu bakımdan Batı'ya göre geride değildi. Mladý svět dergisi de hikayenin tamamında önemlidir.

Hangi rolü oynadı?
Editör Josef Velek, karikatürist Vladimír Jiránek ve kardeşi Jiří, Çevre Yılı vesilesiyle ülkemizde bir şeyler yapılması gerektiği konusunda Peyzaj Ekolojisi Enstitüsü uzmanlarıyla anlaştılar. Sosyalist Gençlik Birliği (SSM) merkez komitesiyle, sendika üyelerinin konuyu kendi kanatları altına almaları ve onları doğaya yardım çalışmalarına dahil etmeleri konusunda anlaştılar. Ana faaliyetler çöpleri temizlemek ve yeni ağaç dikmekti. Ve Mladý svět'te “Brontosaurus Eylemi” başlığı altında 1974 yılı boyunca insanların doğaya yardım etmek için çeşitli eylemlere katılabilecekleri bir çağrı yayınlandı. Pek çok etkinlik düzenlemeyi başardık ve çok başarılı oldular. Mladé svět ve Mladá fronta sayfalarında konuyla ilgili çok sayıda makale yayınlandı ve bunun üzerine SSM, etkinliği süresiz olarak uzatmaya ve bunun Brontosaurus hareketi haline gelmesine karar verdi. 1974'ten devrime kadar SSM komitesinin çatısı altında faaliyet gösterdi.

Peki Brontosaurus aktivite modunun bunu desteklediği söylenebilir mi?
Biz aktivistler olarak SSM'nin ilgilenmesinden faydalandık ve bir bakıma içlerine sızdık. Biraz faaliyet gösterebildikleri ve bizim de yasadışı bir örgüt olmadığımız için kendilerini iyi hissettiler. Özgür bir elimiz vardı ve doğa için istediğimiz her şeyi yapabilirdik. Temelde rejimin eylemci hareketle simbiyozuydu.

Neden Brontosaurus?

Cevap, Mladý svět'in 1974 tarihli 3. sayısının ön sayfasındaki illüstrasyonda yatıyor. Vladimír Jiránek'in büyük brontosaurus çizimine “Brontosaurus, Mladý svět'i okumadığı için hayatta kalamadı” mesajı eşlik ediyordu. doğaya yardım etmeye yönelik eylemlerle ilgili bir makaleye atıfta bulundu. “Öncelikle bu bir metafor; kertenkele yeteneklerini aştığı için nesli tükendi. Ancak insanın hâlâ geriye dönüp yarattıklarına bakma ve bu konuda bir şeyler yapma fırsatı var. Brontosaurus hayatta kalamadı, insanın hala şansı var” diye özetliyor Josef Ferenc. İsim kaldı ve Jiránek'in çizimi hareketin logosu.

Nasıl bulaştın?
O zamanlar on yedi yaşındaydım. Hodonín'deki öncü Meteor bölümüne liderlik ettim ve ilk günden itibaren işin içindeydik. Žďár bölgesindeki dereleri temizledik, çöpleri temizledik ve ağaç diktik. Editör Velek de bizim için bazı yazılar yazdı. O dönemde liseyi bitirip BUT'ta İnşaat Fakültesi'ne girdim. Diğer sınıf arkadaşlarımla birlikte SSM komitesine gittik ve onlara Brontosaurus hareketini yapmak istediğimizi söyledik. Kabul ettiler, hatta bize tanıtım bile yaptılar ve biz de brontozor faaliyetlerimize devam ettik. Benzer hücreler başka yerlerde de oluşmuştu ama sayıları en çok Brno'daydık.

1990'larda Brontosaurus ayrı bir organizasyona dönüşüyordu.
Devrimden sonra SSM ile ortak yaşamanın artık gerekli olmadığı açıktı. Bu nedenle 1991 yılındaki ilk kongremizde, bugüne kadar aynı temel prensiplerle ve bölgesel merkezlerde faaliyet gösteren bağımsız bir örgüt olarak Brontosaurus Hareketi'ni kurduk.

90'lı yılların atmosferi ile günümüzün atmosferini karşılaştırabilir misiniz?
Atmosfer 70'li, 90'lı yıllardakiyle tamamen aynı. Hareketin ve etkinliklerinin temeli, doğa ve anıtlar için yapılan çalışmaları eğlenceyle birleştirmekti. Ve bu eğitimle birlikte, çünkü olaylar her zaman bir şeyin neden olduğuna dair açıklayıcı bilgiler içeriyordu. Bugün de prensip aynı ve etkinliğimize gelen hemen hemen herkes ikinci kez geliyor. Orada ömür boyu sürecek dostluklar ve aile bağları kuruluyor. Örneğin 1980'li yıllarda Brontosaurus'lular Zlín bölgesindeki harabe halindeki Lukov Kalesi'ni fark etmişler ve onu onarmaya başlamışlar. Günümüzde önemli etkinliklerin gerçekleştiği bir ziyaretçi merkezidir ve burada bir müze oluşturulmuştur. Onarım çalışmalarına Brontosaurus meraklılarının yanı sıra yerel halkın da katılması, hareketin etkinliklerinin bu kadar önemli olmasının bir başka nedeni. Aynı zamanda yerel halkı da dahil ediyoruz.

Luka'nın düzeltilmesi hareketin çalışmasının en büyük sonucu mu?
Bunu değerlendirmek zordur. Çok fazla çalışma yapılmasa bile bazı şeylerin tarihi değeri vardır. Örneğin, Jeseníky'deki Zastávka köyünde Brontosaurlar küçük bir evi, tanrının azabını veya kuyuları onardılar. Burası savaştan sonra Alman azınlığın terk ettiği, ihmal edilen bir bölge. Böylece fiziksel olarak birkaç şeyi düzelttik ve aslında yerel bölgeye küçük bir şeyler geri verdik. Çünkü her şey sadece fiziki değil, kültürel şeyler de önemli. Lukovo'ya bile, ilk geçici işçiler hâlâ çocukları ve torunlarıyla birlikte oraya gidiyorlar. Hareketin elli yıllık işleyişi bize biraz tanıdık geliyor, ama dedikleri gibi – bir kez Brontosaurus, her zaman Brontosaurus'tur.

Etkinliklerinize katılmak için birinin üye olması gerekiyor mu?
Hiç de bile. Faaliyetlerimiz ve özellikle etkinlik davetleri hakkında birçok haberimizin olduğu sosyal ağlardaki sayfaları takip etmeniz yeterli. Ve sonra gel. Birisi karar alma veya organizasyonel konulara katılmak istediğini hissettiğinde üye olabilir.

Son zamanlarda nasıl dahil oldunuz?
Eşim ve ben 1990'larda bir brontozor çocuk grubuna liderlik ediyorduk ve Žebětín'de arabaların üzerinden koşan kurbağalar gördük. Bu yüzden onların korunmasıyla ilgilenmeye başladık. Bunları taşıdık, yol kenarlarına plastik koyduk ve bugün yolun altında alt geçitler, beton bariyerler var ve kurbağalar diledikleri gibi yürüyebiliyor. Diğer etkinliklere pek katılamadık. Podluží'deki kasırganın ardından 2021'de yeniden tamamen dahil oldum. Brontozorlar orada büyük miktarda iş yaptı ve insanları yağmurdan uzak tutmak için çatıların büyük brandalarla kapatılmasına yardımcı oldu. O zamandan beri Brontosaur'larla başka etkinliklere gidiyorum.

Bu heyecanınızı ailenize aktarabildiniz mi?
Toplarım elbette Brďo dediğimiz brontozor çocuk birliğinin üyeleriydi. Daha sonra büyüdüler ve eğitimlerinin ardından yuvadan uçup gittiler. Ve çok uzaklara uçtular, bugün kalıcı olarak Almanya'da yaşıyorlar.

Çevre koruma konusu şu anda geniş bir alana sahiptir. Bundan memnun musun?
Küresel açıdan bakıldığında elbette iyi. Sadece faaliyetlerimiz sayesinde değil, toplumun büyük bir kesiminin çevreye olan ilgisi sayesinde de pek çok şey yapıldı. Pek çok anıt Brontosaurus hareketinin yardımı olmadan bile onarılıyor, doğada pek çok şey artık farklı yapılıyor. Bugün ormanlar, 1970'lerde ladin ağaçları diktiğimiz zamana göre biraz daha farklı ekiliyor ve bugün kabuk böceği onları yemiş. Nehirlerdeki su eskisinden daha temiz, hava, hareketimizin başlangıcındaki sosyalizm dönemindekiyle kıyaslanamaz derecede daha iyi durumda. Bu nedenle toplumun bir bütün olarak çevreyle ilgilenmesinden ve çevreyle ilgilenmeye devam etmek istemesinden memnunum.

Brontosaurus'un 50. yılını nasıl kutlayacaksınız?
Bu yıl yeni bir yarım yüzyılın ilk yılı ve önümüzdeki ellinin başlangıcı diyoruz. Olanı kutlamıyoruz ama ileriye bakıyoruz. Bu yılın etkinliklerine topluca Brontosaurus Olayları adını verdik, tam da ilk yıldan sonra ve ülkenin her yerinde onlarcası var. Herkesi Ekofór 50 sergisine davet ediyorum. 20 Mayıs'ta Brno'nun Yeni Belediye Binası'nın çapraz koridorunda başlayan sergide çevreyle ilgili karikatür şakalarının yanı sıra Brno Brontosaurus'un tarihinden fotoğraflar da sergileniyor. Kutlamaların öne çıkanı Eylül ayında Telč'te düzenlenecek Dort gönüllülük festivali olacak.