Coimbatore: De bahçecilik Departman, Karamadai ve çevresinde 1.500 dönümlük bir alanda 2.5 crore maliyetle bir köri yaprağı kümesi oluşturmaya hazırlanıyor. Bölge, Sengambu köri yaprağı çeşidinin yetiştirilmesiyle tanınır.
Şu anda Karamadai, PN Palayam, SS Kulam ve Annur’dan yaklaşık 1.000 çiftçi, 1.000 hektarı Karamadai’ye düşen bölgede 1.270 hektarda köri yaprağı yetiştiriyor. Plan, bu çiftçileri bir araya getirmek ve aynı zamanda ekim alanını artırmaktır.
Devlet tarım bütçesinin bir parçası olarak kümelenmeyi açıklayan Tarım Bakanı MRK Panneerselvam, fonun tahsisinin köri yaprağı ekilen alanı artırmak için kullanılacağını söyledi. “Çiftçilere damla sulama sistemi, tarım makineleri, kaliteli bitki materyali, solar kurutma ünitesi ve kuru köri yaprağı, köri yaprağı tozu ve salçası gibi katma değerli ürünlerin üretimine yönelik eğitimler verilecek. Köri yaprağı örneklerinin de kalıntı analizleri yapılarak ihracat standartlarının karşılanması sağlanacaktır.
Karamadai bölgesindeki çiftçiler duyuruyu memnuniyetle karşıladılar ve bunun uzun zamandır bekledikleri talep olduğunu söylediler. Bölgede yetişen köri yaprakları Tamil Nadu ve komşu Kerala’da pazar buluyor.
Bir çiftçi olan T Muthusamy, “Eyalet hükümetine merakla beklenen talebimizi karşıladığı için teşekkür ediyoruz. Köri yaprağı üretimini artıracak ve duyurudan memnunuz.”
Meyve suyu, toz ve yağ özü gibi katma değerli ürünler için denizaşırı pazarlara, paketleme teknolojisine ve pazarlama fikirlerine aşina olmadıkları için ihracat işinin zor olduğunu söyledi.
Muthusamy, “Köri yaprağı, hava şartlarına ve üretime bağlı olarak kg başına 5 ile 70 arasında satılıyor. Duyuruların bizi çok dalgalı fiyatlardan koruması bekleniyor. Katma değerli ürünlere odaklanabilirsek istikrarlı bir gelir elde edebileceğiz” dedi. TOI.
Coimbatore bahçecilik müdür yardımcısı M. Buvaneshwari, yetiştiricilerin tüm taleplerinin yakında karşılanacağını söyledi. “Çiftçiye her türlü desteği vermeye hazırız. Sengambu köri yaprağı çeşidi için Coğrafi İşaret (GI) etiketi başvurusunda bulunduk ve yakında aynısını bekliyoruz. Köri yaprağı üretimi tarihinde bir dönüm noktası olacak.”
Şu anda Karamadai, PN Palayam, SS Kulam ve Annur’dan yaklaşık 1.000 çiftçi, 1.000 hektarı Karamadai’ye düşen bölgede 1.270 hektarda köri yaprağı yetiştiriyor. Plan, bu çiftçileri bir araya getirmek ve aynı zamanda ekim alanını artırmaktır.
![Köri yaprağı salkımı uzaklarda yükselecek](https://static.toiimg.com/thumb/imgsize-23456,msid-98892806,width-600,resizemode-4/98892806.jpg)
Devlet tarım bütçesinin bir parçası olarak kümelenmeyi açıklayan Tarım Bakanı MRK Panneerselvam, fonun tahsisinin köri yaprağı ekilen alanı artırmak için kullanılacağını söyledi. “Çiftçilere damla sulama sistemi, tarım makineleri, kaliteli bitki materyali, solar kurutma ünitesi ve kuru köri yaprağı, köri yaprağı tozu ve salçası gibi katma değerli ürünlerin üretimine yönelik eğitimler verilecek. Köri yaprağı örneklerinin de kalıntı analizleri yapılarak ihracat standartlarının karşılanması sağlanacaktır.
Karamadai bölgesindeki çiftçiler duyuruyu memnuniyetle karşıladılar ve bunun uzun zamandır bekledikleri talep olduğunu söylediler. Bölgede yetişen köri yaprakları Tamil Nadu ve komşu Kerala’da pazar buluyor.
Bir çiftçi olan T Muthusamy, “Eyalet hükümetine merakla beklenen talebimizi karşıladığı için teşekkür ediyoruz. Köri yaprağı üretimini artıracak ve duyurudan memnunuz.”
Meyve suyu, toz ve yağ özü gibi katma değerli ürünler için denizaşırı pazarlara, paketleme teknolojisine ve pazarlama fikirlerine aşina olmadıkları için ihracat işinin zor olduğunu söyledi.
Muthusamy, “Köri yaprağı, hava şartlarına ve üretime bağlı olarak kg başına 5 ile 70 arasında satılıyor. Duyuruların bizi çok dalgalı fiyatlardan koruması bekleniyor. Katma değerli ürünlere odaklanabilirsek istikrarlı bir gelir elde edebileceğiz” dedi. TOI.
Coimbatore bahçecilik müdür yardımcısı M. Buvaneshwari, yetiştiricilerin tüm taleplerinin yakında karşılanacağını söyledi. “Çiftçiye her türlü desteği vermeye hazırız. Sengambu köri yaprağı çeşidi için Coğrafi İşaret (GI) etiketi başvurusunda bulunduk ve yakında aynısını bekliyoruz. Köri yaprağı üretimi tarihinde bir dönüm noktası olacak.”