Bhubaneswar: Bhubaneswar tarihinde ilk kez altının fiyatı 10 gram başına 60.000 Rs’yi aştı ve buradaki birçok müşteri yenilerini almak için eski süs eşyalarını satmaya zorladı.
Bhubaneswar’da 24 ayar altının 10 gram fiyatı şu anda 61.400 Rs. Geçen hafta aynı miktarda 57.620 Rs idi.
15 Mart’tan bu yana 10 gram 22 ayar altına 1.500 Rs, 10 gram 24 ayar altına 2.200 Rs zam yapıldı. Piyasa kaynakları, fiyat artışını Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşa bağladı. durgunluk dünya pazarında ve zayıflayan rupide. “Sarı metalin fiyatı son aylarda sürekli artıyor. Bu yılki düğün sezonunda birçok müşterinin yenilerini almak için eski takılarını takas ettiğini veya sattığını gördük. Cuttack Altın Kuyumcular Derneği sekreteri Mahesh Verma, “Bu düğün sezonunda bir düğün hediyesi olarak altın satın almanın birçok aile için pahalı olduğu kanıtlandı” dedi.
Birçok perakendeci, son aylarda eski takı satışlarının yüzde 25 arttığını söyledi.
“Mevcut fiyat aralığında yeni mücevherler satın almış olsaydım, bana 70.000 Rs’den daha azına mal olmazdı. Emekli bir okul öğretmeni olan Indumati Mahapatra, “Bu yüzden kullanılmayan eski takılarımdan bazılarını yenileriyle değiştirdim” dedi.
Sadece altın değil, gümüşün fiyatı da hızla arttı. 12 Mart’ta bir kilogram metal 65.000 Rs’ye mal oldu, ancak Cuma günü 70.000 Rs’ye çıktı.
Kuyumcular ayrıca, 1 Nisan’dan itibaren Hindistan’da altın takılara uygulanan zorunlu damga konusunda müşterilerin kafasının karıştığını ve bunun sonucunda mücevherlerini alametsiz olarak sattıklarını söyledi. BIS’in Bhubaneswar şubesi başkanı Jagannath Majhi, “Kural, kuyumcuların müşterilere işaretsiz altın satmasına izin verilmediğini belirtiyor” dedi. Odisha’da 28 test merkezi var.