Adam hırsızı yakalayıp yere serdi. Korkmadım, öyle ayarlandım, diyor

DünyaBot

Member
“Yine yapardım. Soyadını vermek istemeyen Martin, iDNES.cz editörüne şöyle konuştu: “Ben oradan çok uzakta yaşamıyorum ve birisinin ailemden birine bu şekilde saldıracağını hayal edemiyorum.”

Anlatılan durum, Nisan ayı ortasında, öğleden kısa bir süre sonra, Brno'nun Židenice'sindeki Yahudi mezarlığında meydana geldi. Polisin yayınladığı videoya göre, 20 yaşındaki şortlu ve atletli bir adam tramvaydan inerken bir kadının çantasını kaptı ve kadın da peşinden koştu.

“Arabadan bir bayanla bir adamın çanta için mücadele ettiğini gördüm, çantadan eşyalar dökülmeye başladı. Beyefendi daha sonra koşmaya başladı. Yanlış anlaşılma olmasın diye bayanın yanına uğradım ve ne olduğunu sordum. Bana bu beyefendinin onu soyduğuna dair güvence verince arabayı çevirdim ve onu bulmaya çalıştım” diye açıkladı Martin.

Birkaç dakika sonra Chudobová Caddesi'nden geçerken bir hırsızın doğrudan arabasına doğru koştuğunu gördü. “Durdum, koştum, ellerini tuttum ve onu yanına fırlattım. Etrafta yeterince insan vardı, ben de polisi aramak için beyefendinin hırsız olduğunu bağırdım. Ama kimse buna cevap vermedi, herkes izlemeye devam etti. Ben de onu yere serdim, cep telefonumu çıkardım ve polisi kendim aradım” diye açıkladı Martin.

Bildirim de yardımcı olacaktır, polis memurları itirazda bulundu

Ona göre devriye yaklaşık beş dakika içinde geldi, o zamana kadar memurla telefonda konuşuyordu ve hırsızı yerde hareketsiz tutuyordu. Mesela rakibinin bıçakla silahlanmış olabileceği korkusunu hissetmiyordu.

“Onu iki elimle tuttum, sırt çantasını bir kenara fırlattım ve cebinde hiçbir şey yoktu. Bu konuda biraz deneyimim var çünkü ailemin mağazasında çalışıyorum, burada bu tür şeyler sıklıkla yaşanıyor. Üstelik ben bir kırıntı değilim. Eşim ve ben de benzer şekilde bu tür durumlarda birbirimize yardım etmemizi sağlayacak şekilde yapılandırılmışız. Gerektiğinde birkaç kez müdahale de etti” diye anlattı yiğit.

Gözaltına alınan genç adam bir polis hücresine götürüldü ve hırsızlık ve izinsiz ödeme aracı sağlama suçlamasıyla iki yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kaldı.

Polis, Martin'in aklını ve cesaretini takdir etti. “Etrafında olup bitenlere kayıtsız kalmayan insanların olması bizi sevindiriyor. Kendinizi tehlikeye atmanıza gerek yok, ancak acil durum hattına derhal ve isimsiz olarak haber vererek çok yardımcı olabilirsiniz” dedi polis sözcüsü Petra Hrůzová.

Martin, etkinliğinden büyük bir bilim çıkarmak istemiyordu. “Fakat benzer bir duruma tanık olan kişilerin ellerinden geldiğince yardımcı olmalarını isterim. Belki failin bir açıklaması bile olabilir. Hemen onun peşine düşmeleri gerekmiyor ama bu yanına kalmasına da izin vermemeliler,” diye ilan etti Brno'lu kahraman.