Buradaki Berhampur Çember Hapishanesi’ndeki çoğu yargılanan 100’den fazla tutuklu, önümüzdeki ay çeşitli açık üniversiteler tarafından yapılacak çeşitli sınavlara girecek.
Giriş sınavına beş, Plus II sınavına ise 26 kişi giriyor. Her iki sınav da Ulusal Açık Okul Enstitüsü (NIOS) tarafından yönetilmektedir. altında Plus III için dokuz görünür. Odişa Kaynaklar, Devlet Açık Üniversitesi (OSOU) ve 72 mahkumun, Indira Gandhi Ulusal Açık Üniversitesi (IGNOU) tarafından verilecek çeşitli yüksek lisans, diploma ve sertifika kurslarına katılacağını söyledi.
Hapishane danışmanı Dharmendra Naik, “Geçen yıl 55 tutuklu, aralarında NIOS, IGNOU ve OSOU’nun da bulunduğu çeşitli üniversiteler tarafından yürütülen sınavlara girmişti” dedi.
Cezaevi Kıdemli Müfettişi DN Barık, “Açık öğretim sistemi ile hükümlü ve tutukluların kurslarını tamamlamalarına yardımcı olduk” dedi ve ekledi: “Bu eğitim onların hayatlarını iyileştirmelerine ve kendilerini geliştirmelerine yardımcı olacak. cezaevinden çıkar çıkmaz.”
Barık, “Geçen yıl sınavlara giren mahkumlardan bazıları cinayet, tecavüz, uyuşturucu kaçakçılığı, dakoliklik vb. menfur suçlarla itham edildi.”
Naik, “Mahkumlar bu yılki sınavlara kendi kendilerine çalışarak hazırlanıyorlar.” dedi. Cezaevine girmeden önce öğretmenlik yapan en az iki hükümlünün gönüllü olarak mahkûmlara ders verdiğini sözlerine ekledi. “Ayrıca tutuklular sınavlara hazırlanmak için cezaevi binasındaki kütüphaneye de gidiyorlar. Birçok açık üniversiteden öğretim üyeleri cezaevinde tutuklulara ders veriyordu.”
Bu yıl sınavlara giren hükümlüler erkek hükümlülerdir. Okul ve üniversite terk olan birkaç mahkum kadın olmasına rağmen, kadın mahkumların hiçbiri sınava girmek için öne çıkmadı.